imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Képernyőfotó készítése Macen


Valószínűleg mindannyian készítettünk már képernyőfotót (screenshotot) a számítógépünk kijelzőjének tartalmáról. Akik régebb óta használnak Macet, azok tudják mennyire egyszerű ez, és hogy mennyi különböző lehetőségünk adódik. Nézzünk most néhány tippet, ami még talán nekik is újdonság, új Mac-felhasználóknak pedig életmentő lehet.

A legtöbben ismerik az OS X két alapvető funkcióját ami a képernyőfotókat illeti: a ⌘⇧3 (Cmd+Shift+3) kombinációval a teljes képernyő tartalmáról készíthetünk egy képet az Íróasztalra (Desktop), a ⌘⇧4 lenyomásával pedig az egérmutató egy célkeresztté változik, ha pedig lenyomjuk az egérgombot, húzással kijelölhetjük a menteni kívánt területet. Apró figyelmesség az Apple részéről, hogy ilyenkor amíg nem nyomjuk le az egérgombot, a kijelzőn lévő pozíciónk koordinátáit jelentik a célkereszt melletti számok, amint elkezdünk kijelölni egy területet, akkor pedig az adott terület szélességének és magasságának logikai pixelszámát.

Screenshot-1
Bizonyos elemek lefotózása

A következő szintet akkor érjük el, ha a ⌘⇧4 után megnyomjuk a szóközt is. Ilyenkor az egérmutató egy kis fényképezőgép-ikonná változik, az alatta lévő ablak pedig áttetsző kék kiemelést kap. Ez azt jelenti, hogy ablakokról és egyéb kezelőfelületi elemekről tudunk könnyedén képernyőfotót csinálni az egérgomb lenyomásával. Az adott alkalmazás aktív ablaka mellett a funkció tehát a menubaron, a Dockon illetve a lenyitható menükön is működik. A kép ugyanúgy az Íróasztalra kerül. Ekkor felfedezhetünk egy érdekességet, ami néha hasznos, néha pedig kifejezetten idegesítő: az ablakok kapnak egy szép nagy árnyékot. Ha nem szeretnénk, hogy a képernyőfotók árnyékkal készüljenek, tartsuk nyomva az ⌥ (Alt) gombot amikor lenyomjuk az egérgombot. Voilà!

Screenshot-2
Fix szélesség vagy magasság

Jöjjenek a további nyalánkságok a kijelölős módszer használata közben! Ha lenyomjuk a ⇧-et a ⌘⇧4 kombináció után miközben húzzuk az egeret, a meglévő kijelölés szélességét vagy magasságát rögzíthetjük, vagyis a kijelölés méretét csak az egyik tengelyen tudjuk változtatni. Ha az ⌥ gombot nyomjuk le, akkor pedig a kijelölést a közepéről kezdhetjük el, kifelé növelve – a ⇧-féle zárolás természetesen ebben az esetben is működik. Belőttük a pontos, például 600×400 pixeles méretet, csak nem épp oda ahova szerettük volna? Semmi gond! Az egérgomb felengedése nélkül tartsuk nyomva a szóköz gombot, ekkor szabadon mozgathatjuk a képernyőn a kijelölést.

Képernyőfotó a vágólapra

Ha a képernyőfotókat nem akarjuk elmenteni, csupán a vágólapra tenni, hogy utána például a Photoshopban, Preview-ban vagy Sketchben használjuk őket, akkor nyomjuk le a ⌃ (Ctrl) gombot bármely módban. Ekkor a ⌘V kombinációval tetszőleges szoftverbe illeszthetjük be a képünket. A folyamatot bármikor megszakíthatjuk az ⎋ (Esc) billentyű lenyomásával, így nem kell törölgetnünk a fölösleges fájlokat az Íróasztalról.

Pro tippek

A képernyőfotók tehát alapesetben az Íróasztalra kerülnek, de mi van akkor, ha nem szeretnénk, hogy felzabálják az értékes helyet vagy rendetlenséget csináljanak nekünk? Egy egyszerű parancssoros paranccsal megváltoztathatjuk a képernyőfotók alapértelmezett mentési helyét. Indítsuk el a Terminalt, és másoljuk be az alábbi sort, majd üssünk Entert:

defaults write com.apple.screencapture location ~/mappa/

A fenti parancsban szokás szerint a ~ karakter jelenti a Home mappánkat, utána kell beírnunk a pontos elérési útvonalat. Fél-pro tipp: ha a location után ütünk egy szóközt, és behúzzuk a Terminal ablakába a mappát, a program automatikusan kitölti nekünk az elérési útvonalat, így nem kell ezzel szöszmötölnünk. Végül pedig indítsuk újra a SystemUIServert, hogy életbe lépjenek a változtatások:

killall SystemUIServer

Végezetül még két apróság. Alapértelmezésben PNG-ben készülnek a képek, de a Terminal segítségével átállíthatjuk a fájlformátumot is, például JPG-re:

defaults write com.apple.screencapture type jpg
killall SystemUIServer

A JPG-n kívül használhatjuk többek között a TIF-et, GIF-et, BMP-t és PDF-et is, valamint természetesen bármikor visszaválthatunk PNG-re. Ha a fájlnév elejére biggyesztett „Képernyőfotó” (angol rendszeren „Screen Shot”) szót szeretnénk lecserélni, használjuk az alábbi parancsokat:

defaults write com.apple.screencapture name “Ide jön a fájlnév eleje”
killall SystemUIServer

Grab

A fentieken kívül létezik még egy megoldás a képernyőfotó elkészítésére: a gyárilag az OS X-hez mellékelt Grab alkalmazás. Ha elindítjuk, az irgalmatlanul ronda kezelőfelület alapján láthatjuk, hogy nagyjából 10 éve hozzá sem nyúlt az Apple, csak valószínűleg még kivenni is elfelejtették a rendszerből. Viszont van két hasznos funkciója. Az egyik, hogy a Felvétel menüből elérhető Időzített képernyő (⌘⇧Z) funkcióval 10 másodperces késleltetéssel csinálhatunk fotót a kijelzőnkről. A másik, hogy a Beállítások menüpontban kiválaszthatjuk, hogy legyen-e egérmutató, és ha igen milyen az elkészült képernyőfotókon – a fenti megoldások ugyanis a kurzort lehagyják az elkészült képről.

Szegény Grab fényképezőgép-ikonja felett csúnyán eljárt az idő.
Szegény Grab fényképezőgép-ikonja felett csúnyán eljárt az idő.
Puska

Íme egy lista az elérhető funkciókról (a billentyűparancsokat egyébként megváltoztathatjuk a Rendszerbeállítások Billentyűzet beállításaiban):

⌘⇧3 – képernyőfotó a teljes kijelzőről
⌘⇧4 – képernyőfotó a kijelző adott részéről
⇧4, szóköz: – képernyőfotó a kiválasztott ablakról vagy elemről árnyékkal
⇧4, szóköz, ⌥ kattintás közben: – képernyőfotó a kiválasztott ablakról vagy elemről árnyék nélkül
⇧4, húzás, majd ⇧ – kijelölés egyik dimenziójának zárolása
⇧4, majd ⌥ – kijelölés indítása középről
⌃ (bármely módban) – kép készítése fájl helyett vágólapra
⎋ (bármely módban) – folyamat megszakítása

Forrás: Useful Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!