imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Segítség, mit vegyek karácsonyra?


Ezzel a kis útmutatóval azoknak próbálunk segíteni, akik Apple-termékkel szeretnék meglepni valamelyik családtagjukat, vagy esetleg saját magukat, de nem követték egész évben a híreket, így most kicsit gondban vannak a választásnál. Idén is rengeteg készülék kerülhet a fa alá, nézzük kinek, melyiket érdemes megvenni!

Mindannyian tudjuk, hogy sokszor nem egyszerű kiválasztani a megfelelő ajándékot. Az Apple-lel olyan nagyot nem lehet tévedni, viszont a rengeteg termék, és opció között könnyű belekeveredni a döntésbe. Szerencsére mi év közben a legtöbb készüléket teszteltük, így segíthetünk a választásban. A múltkori szavazásban megkérdeztük, hogy melyik Apple-termék kerül majd a fa alá nálatok. A szavazatok alapján kiválasztottuk a három legtöbb voksot kapó kategóriát, és ezeken végighaladva mutatjuk be a választási lehetőségeket, valamint elmondjuk azt is, kinek melyik típust ajánlanánk. Rendszeres olvasóink semmi újdonságra ne számítsanak, ezt a cikket elsősorban azoknak szánjuk, akik kevéssé értenek a témához, viszont Apple-termékkel lepnék meg valamelyik szerettüket.

MacBook Pro 13" Touch Bar

MacBook

Klasszikus slágertermékről van szó a karácsonyi időszakban, ráadásul a paletta most frissült, így a legújabb készülékeket lehet most beszerezni. Pontosabban csak lehetne, mivel a Touch Bar-os Próból egy darab sincs készleten, így ezt a modellt ne is keressétek a listában. Szerencsére az OLED sáv nélküli változatból viszont maradt még, és ezen kívül is bőven lehet miből választani. Nézzük sorjában.

MacBook Air
Ez az egyik leggyakoribb választás, és nem véletlen. Egyrészt ennél olcsóbban nem lehet bekerülni a macOS világába, másrészt tényleg egy univerzálisan használható, hosszú üzemidejű, könnyen hordozható gépről van szó. Bár nagy frissítések nem igazán történtek vele az elmúlt időszakban, ettől függetlenül a benne lévő vas az átlagos, és középhaladó felhasználói igényeknek is bőven elég lesz. Emiatt elsősorban egyetemistáknak, irodistáknak, amatőr vagy kezdő kreatívoknak ajánljuk leginkább ajándékba. Na meg persze azoknak, akik Windowsról vagy más operációs rendszerről váltanának, de nem szeretnének egyből félmillió forint fölött befektetni a projektbe.

A 11”-es változatot hivatalosan is kaszálta az Apple, és bár még lehet kapni, igazából csak azoknak érdemes megvenni, akiknek tényleg mindennél fontosabb a hordozhatóság, és akiket nem zavar a kis kijelző. Ezzel szemben a 13” már a legtöbb fent leírt feltételnek megfelel, így inkább ezt a modellt ajánljuk. Tárhely terén a döntés tényleg nagyon az egyéni igényeken múlik. Ha nem valaki gyűjtögetős típust szeretnénk meglepni, aki esetleg szereti a felhőtárhelyet is, és nem vesz fel napi öt-hat 4K minőségű videót a kiscicájáról, akkor elég lehet a 128 giga SSD. De a mai igényeket leginkább a 256 giga fogja kielégíteni, de az is inkább csak alulról. Viszont míg a 128 gigás modell éppen egy brutál akció keretein belül mindössze 289 ezer forintért vihető, addig a 256-os változat már közelebb jár az eggyel magasabb kategória belépőáraihoz.

Tesztünk.

uj-MacBook-cover

12” Retina MacBook
Ez a termék a hordozhatókategória nyertese. Egyik legnagyobb előnye, hogy a már éppen hogy elfogadható méretű 12”-es kijelzője Retinás, aminek köszönhetően gyönyörű a gép képe. Ventilátor nélküli, zajtalan, hosszan bírja, és a színes változatok között mindenki talál kedve szerinti árnyalatot. Az egész képbe az egyetlen USB-C portja és az ára rondít bele. Éppen ezek miatt mérsékelten ajánlom, kicsit két szék között a pad alá esős helyzet. Szép és jó benne minden, csak alatta és fölötte is van ideálisabb választás. Például az 512 gigás modell árban már ugyanott van, mint az új Touch Bar nélküli MacBook Pro belépő darabja. Ettől függetlenül, ha a szépség és hordozhatóság egyformán fontos, de a brutál teljesítmény és a portok kevésbé, akkor jó vétel lehet, de érdemes megfontolni, hogy biztosan ez kell-e nekünk.

Tesztünk.

MacBook Pro Touch Bar nélkül
Meg is érkeztünk a felső kategóriához. Ez a készülék a frissen bemutatott Prók belépő modellje, de Apple inkább az Air utódját látja benne. Ezzel azért lehet vitatkozni, mi inkább Pro MacBooknak mondanánk. Az én feladatom volt a készülék tesztelése, aminek a végére meglehetősen ambivalens érzéseim támadtak. Egyrészt tényleg újabbnak, modernebbnek hat a dizájn és a felépítés a régebbi modellekhez képest. Gyönyörű a gép és tényleg nagyon könnyű, lapos meg, minden amit Jony Ive csak megálmodott. Viszont az ára és a portok hiánya fölött sokaknak nehéz lesz szemet hunyniuk.

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a mostani Pro generációnak ez a modell az ár/érték arány nyertese, bár csak keveset próbáltam, de a Touch Bar számomra nem adott annyi pluszt, mint amennyivel drágább. Ugyanakkor igaz, hogy a Touch Bar nélküli MacBook Pro hardverje lehetne kicsit acélosabb, így ha tényleg kell a teljesítmény akkor muszáj lesz a Touch Bar-os modellek közt válogatni. Félreértés ne essék, ebben is van kraft bőven, de ahogy a tesztben is írtam, inkább a félprofi felhasználóknak elegendő. Éppen ezért leginkább ennek a célrétegnek ajánljuk, na meg azoknak, akik szeretnék lecserélni a régebbi gépet egy olyanra, ami újabb pár évig hűségesen kiszolgálja majd őket, de csak akkor, ha a portok hiánya nem gond.

Tesztünk.

MacBook Pro

Régi MacBook Pro
Ha viszont gond, akkor ezek a kifutó modellek lesznek az ideálisak, érdemes lecsapni rájuk ameddig még tartanak a készletek. Ez a tavalyi Pro generáció pontosan az a termék, amire a nagyöregek fejbólogatva fognak visszaemlékezni:

Na ebben még volt anyag, ez még össze volt rakva rendesen.

És igazuk is lesz valamennyire. A dizájn továbbra is gyönyörű, bár nem az Apple legújabb irányelvei mentén készült, port van benne elegendő, Force Touch, Retina kijelző, egyszóval minden, ami kellhet. Teljesítményben sincs mit szégyellnie, valamint az ára is jóval kedvezőbb az újabb modelleknél. Viszont a 13”-es kategóriában már csak 128 gigás érhető el, ami professzionális felhasználásra kevéske lesz, szóval inkább a 256 gigás 15”-es modellt ajánljuk, de valószínűleg ehhez is el fog kélni egy nagyobb iCloud előfizetés, vagy egy külső merevlemez. Azzal viszont számolni kell, hogy ezek súlyosabb darabok, tehát nem a legkényelmesebb egész nap a táskában szállítgatni, főleg nem, ha nőnek szánjuk ajándékba.

Tesztünk.

iPhone 7 cover

iPhone

Ebben a kategóriában nem írnék külön minden egyes termékről, hanem megmutatom, milyen szempontok alapján, melyik terméket érdemes választani.

Méret
Ebből a szempontból elég egyszerű a képlet. Ha ragaszkodunk a 4”-es mérethez, sok választásunk nincs, csak az SE modellek (teszt) között szemezgethetünk. Ez a képátló inkább a kis kezűek és a nők számára lehet ideális, illetve azoknak, akik szeretik ha egy kézzel is biztos a fogás. Rendszeres tartalomfogyasztásra viszont alkalmasabb nagyobb kijelző után nézni. A 4,7” még az aránylag könnyen kezelhető kategória, és már a hosszabb olvasgatásra, böngészésre is elfogadható megoldást nyújt. Ügyesebbek számára ráadásul akár egy kézzel is kezelhető. Ezzel szemben a monstrum 5,5”-es Plus modelleket már csak két kézzel érdemes megfogni. Persze lehet kockáztatni az egykezes mutatványokkal, de akkor egy biztosítást is ajánlott kötni. Ez a legnagyobb változat elsősorban azoknak lehet jó, akik rendszeresen intézik a levelezést, tartalomfogyasztást, vagy szövegszerkesztést is telefonról, vagy ha fontos a duplakamera, de ez csak a 7 Plus esetében érvényes. Mindkét nagyobb méret elérhető az összes forgalmazott modell esetében az SE kivételével, így azt, hogy melyikre érdemes lecsapni a többi szempont alapján érdemes eldönteni. Fontos még megjegyezni, hogy a 7 Plus esetében csak bizonyos tárhely és színkombinációkból tartanak még a készletek.

Tárhely
Alapvetően a régebbi modellek esetében 16, 32, 64 és 128 giga állhat rendelkezésünkre, de az iPhone 7-el (teszt) ez kiegészült a 256 gigás kategóriával is. Nem minden típus érhető el mindegyik tárhelyopcióval, emiatt vásárlás előtt nézzük meg a lehetőségeinket. Most csak általánosságban írok a különböző méretekről.

iphone-7-colors--dyn--fullviewsize

A 16 gigát szerintem érdemesebb elfelejteni, az tényleg csak akkor elég, ha nagyon ritkán fotózunk, alig hallgatunk zenét, és azt is csak streamről, illetve nem telepítunk sok alkalmazást. A 32 giga már elvisel pár fényképet, videót és relatíve sok alkalmazást is, de ez továbbra is inkább csak azoknak ajánlott, akik biztosak benne, hogy elég nekik ez a méret. A 64-es változat az ideális középút, átlagos felhasználás mellet soha nem fogunk kifogyni a helyből. Mivel az iPhone 7 esetében nincs 64-es kiadás csak 128 gigás, ott ez számít a középutas megoldásnak. Erre már nyugodtan pakolhatjuk a 4K videókat is, nem kell aggódnunk, hogy egyszer csak bevillan az elfogyott a tárhely hibaüzenet. Zárójelben jegyzem meg, hogy nekem speciel ez a méret még MacBookon is elég. A 256 gigára igazából nehezen tudom elképzelni kinek lehet szüksége, talán akik a 7 Plust tényleg profi fotózásra akarják felhasználni és semmi pénzért nem törölnének egyetlen képet sem. Véleményünk szerint tehát az ideális választás az átlagos felhasználók számára a 64, vagy a 128 gigás tárhelyopció.

Teljesítmény, funkciók
Ez a felsorolás tényleg csak azoknak szól, akik egyáltalán nem követték a híreket, és csak most akarják kibogarászni mik a különbségek az egyes telefonok között. Hardveresen a legerősebb modellek értelemszerűen az iPhone 7-eknél keresendőek. Az abszolút erőgép a 3 giga RAMmal szerelt 7 Plus, de abba kell is a vas a duplakamerás, hiper-szuper fényképezőfunkciók kezeléséhez. A sima 7 modellben lévő vas is messze meghaladja a mostani igényeket, éppen emiatt várhatóan még jó pár évig tenni fogja a dolgát. Mindkét modellre érvényes, hogy cseppállóak, 3D Touch képesek, gyönyörű kijelzővel érkeznek, speckó a Home gombjuk, illetve kiemelkedően jó a kamerájuk. Viszont 3,5 milliméteres jack-csatlakozót nem érdemes rajtuk keresni. Nem úgy, mint az iPhone 6s (teszt) esetében, ami ezen felül szintén képes 3D Touch-ra, villámgyors ujjlenyomat szenzorral érkezik, és hardveresen sincs mit szégyellnie. Ahogy az iPhone SE-nek sem, minekután teljes egészében megkapta a 6s hardverjét, két kivétellel: még az első generációs ujjlenyomat-olvasó működik bennük, illetve hiányoznak a 3D Touch funkciók.

iPhone SE

Ár
Természetesen nem mindegy, hogy mennyibe kerülnek az egyes készülékek, nagyban befolyásolja a döntést az, hogy mennyit kell otthagyni a kasszánál. Nyilvánvalóan a legújabb iPhone 7 és 7 Plus vezetik a listát. Viszont érdemes fontolóra venni, hogy például egy 32 gigás 7-ért csak durván 40 ezer forinttal kell többet fizetni, mint az ugyanekkora tárhellyel rendelkező 6s-ért, ami a 200 ezer fölötti kategóriában talán emészthetőbb különbözet főleg, hogy cserébe a legújabb, cseppálló, szuperkamerás, akár Jet Black színben is elérhető modellt vihetjük haza. Az ár/érték kategória abszolút nyertese szerintem a 64 gigás iPhone 6 lett idén, hiszen most akciósan csak 158 900 forintba kerül, ami egyébként pontosan megegyezik a 16 gigás SE árával. És ha már az SE-nél tartunk az akcióknak köszönhetően itt is megérhet plusz 20 ezer forintot a 64 gigás változatot választani, igaz ebből csak az arany szín elérhető, és az is elég korlátozottan.

applewatch

Apple Watch

Végül megérkeztünk a kissé unortodox elnevezéseiknek köszönhetően legzavarosabb termékcsaládhoz, az Apple Watch-hoz.

Típusok
Három fő terméktípus van forgalomban jelenleg, az egyik a 2014 őszén bemutatott, jól ismert első generációs modell. Ezután a szeptember 7-ei keynote-on került bevezetésre a trónörökös, azaz a Series 2, viszont a kettő közé érkezett egy köztes kategória is a Series 1 személyében. Ez a típus funkcionalitásában az első generációval egyezik meg, viszont hardveres szinten megkapta a Series 2-ben található vasat. A legfőbb különbség a Series 2 és a többi típus között, hogy az előbbi már hivatalosan is vízálló, következésképpen alkalmas a vizisportok közbeni aktivitás mérésére, valamint végre beépítésre került a GPS is. Akinek ezek a funkciók nem fontosak, annak érdemes fontolóra venni a többi modellt is, pár dolog észben tartásával.

Változatok
Ugyanis a szériáknak két változata van: a sport, és a rozsdamentes acél kiadás. Ez utóbbi elegánsabb (és egyben drágább) kiadás számlapját zafírüveg védi, váza értelemszerűen acélból van, és úgy általánosságban is valamivel ellenállóbb, mint a Sport. Ami viszont alumíniumtokot kapott, emiatt könnyebb és olcsóbb is, viszont “csak” Ion-X üveg védi a sérülésektől zafírkristály helyett. Fontos még, hogy az egyik legjobb dealnek számító Series 1-nek sajnos nincs rozsdamentes acél kiadása, az csak és kizárólag alumíniumtokban kapható.

Apple Watch pulzusmérő

Méretek, szíjak, árak
Választhatunk 38 és 42 milliméteres kiadások között, ebben tényleg nehéz segítséget adni, érdemes bemenni valamelyik iSTYLE-ba és megnézni mekkorák élőben. Nyilván a 38 mm inkább a női, a 42 mm pedig inkább a férfi kézen áll jól, de nincs általános szabály, mindig vannak kivételek. Amire viszont figyelni kell, hogy ha kiegészítőnek valamilyen szíjat szeretnénk ajándékozni, akkor vegyük figyelembe a méretet, nehogy véletlenül nem kompatibilis szíjat vásároljunk. Merthogy ezeket meg lehet külön is venni, márpedig egy Apple Watch tulajnak sohasem lehet elég szíja, így tuti karácsonyi ajándék lehet.
Az Apple Watch árait tekintve elég széles a paletta, az akciós modellek között van, ami már 100 ezer forint alatt megvásárolható, de a határ a csillagos ég, pontosabban a kerámia Series 2, aminek a 42 milliméteres változata fél millió forintba kerül.

Reméljük tudtunk segíteni a döntésben, ha esetleg további kérdésed maradt, írd meg nyugodtan kommentben, igyekszünk mielőbb válaszolni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!