imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Seiko Advance – Maximalista japán mérnökök az iPhone 11 Pro színei mögött


Tim Cook Japánban tett decemberi látogatása ráirányította a figyelmet egy kis cégre, amely hatalmas feladatot cipel a vállán: ők felelősek az iPhone 11 Pro színárnyalataiért. Valahányszor megakad a szemed az aktuális csúcsmodellek zöldjén, a Seiko Advance-t illeti a dicséret.

A Seiko Advance nem összekeverendő a főként az óráiról ismert hatalmas Seiko-csoporttal: az Apple-nek beszállító tintagyártó valójában egy kisebb, különálló cég. A tokiói székhelyű vállalkozás éves forgalma nem lépi át a pár tízmilló dollárros határt, mindössze 140 alkalmazottal működnek, s még weboldaluk is végtelen szerénységről árulkodik. Legyenek azonban bármilyen kicsik, kitartó, innovatív hozzáállásuk lehetővé tette, hogy a cupertinóiak mellett olyan nagy játékosok számítsanak rájuk, mint a Samsung, vagy a Huawei.

Tim Cook a Seiko Advance üzemében, a kádban épp az iPhone Midnight Greenje rotyog

Az 1950-ben alapított vállalat eleinte festékeket gyártott, majd 1972-ben egy amerikai céggel szövetségre lépve álltak át a korszerűbb szitanyomási eljárásokra, melyekre későbbi fejlesztéseiket alapozták. Az Apple-lel való partnerségük 2011-ben kezdődött, amikor a cupertinóiak más vállalatokkal együtt a Seiko Advance képviselőit is meghívták Amerikába, hogy meséljenek a technológiájukról. A prezentációért felelős Yukinori Kabe szerint akkor még esélyük sem volt az Apple elvárásainak teljesítésére, négyévnyi kísérletezés után viszont sikerült felküzdeniük magukat a fekete iPhone színének beszállítójává.

Az együttműködés napjainkra olyan sikeresnek bizonyult, hogy immáron a teljes Pro-vonal árnyalataiért a japánok felelnek. Tim Cook távol-keleti körútján így a Seiko Advance gyárát sem hagyta ki, ahol elárulta, hogy a házigazdák nélkül bizony nem jöhetett volna létre a zöld iPhone. Elmondása szerint ugyanis kizárólag az Advance rendelkezik olyan eljárással, mellyel a környezetszennyező halogének nélkül is előállítható a Mindnight Green néven bevezetett szín. Cook nemcsak a cég szakértelmét és szigorú minőségi normáit dicsérte, hanem azt is kiemelte, hogy a japánok 2020-tól szeretnének teljes mértékben megújuló energiáról üzemelni.

Toshio Hiraguri elnök a cég színksálájával

Az Apple-vezér a Nikkeinek kijelentette, hogy a Seiko Advance-t tartja a világ legjobbjának a szakmában. A CEO úgy fogalmazott, hogy a közös munkával eltöltött évek során a két vállalat folyamatosan innovációkra sarkallta egymást. Ottjártakor Cook még a gyár tisztaságát és a mindenre kiterjedő szigorú kontrollt is megdicsérte, a cupertinóiak vezetője tehát kicsit sem spórolt a bókokkal.

Szónoklata pedig nem puszta PR-fecsegés, hiszen a Seiko Advance maximalizmusához kétség sem férhet. A vállalat elnöke, Toshio Hiraguri szerint ők az egyetlenek az iparágban, akik rendelkeznek egy speciális „tisztaszobával”, ahol folyamatosan kontrollálják a hőmérsékletet és a páratartalmat, ezzel biztosítva a színek egyenletes minőségét. A cégnél összesen 30 szakember dolgozik csak az árnyalatokon, akik naponta 150 tételt állítanak elő és ellenőriznek egyenként, manuálisan.

A japán cég ajtaján Cook látogatása óta rengeteg új ügyfél kopogtatott, ami kiválóan mutatja, hogy milyen sokat jelent az, ha egy gyártó bekerül az Apple köreibe. Hiraguri elnök azonban mértékletességet tanúsítva úgy nyilatkozott, hogy a fő céljuk továbbra is a jobbra való törekvés, mivel csak így maradhatnak talpon a feltörekvő kínai konkurencia olcsóbb áraival szemben. A vezető még azt is megjegyezte, hogy vállalatuk fennállásának 70 éve alatt sosem voltak pénzügyi problémáik, s hogy tőkearányuk 80% körüli, így nem függnek a hitelezőiktől.

Forrás: Nikkei Asian Review

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!