imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Setapp: egy előfizetés mind felett


Ha zenét akarunk hallgatni, előfizetünk Apple Music-ra. Ha sorozatokat néznénk, ott a Netflix. Ha tárhely kell, beruházunk egy nagyobb iCloud csomagra. De mire fizessünk elő, ha alkalmazásokra van szükségünk? Egyszerű a válasz: Setapp.

„There is an app for that“ – hangzott a jelmondat, amikor az emberiség elkezdett ráérezni az appok használatára. A szólás a mai napig nem vesztette el érvényét, sőt, talán sosem volt még ilyen aktuális. Egyszerűen már tényleg minden elképzelhető feladatra, igényre létezik egy alkalmazás.

Ezzel párhuzamosan az előfizetéses rendszerek is aranykorukat élik. Manapság már a világ jelentős része letette voksát valamelyik zenei streamingszolgáltató mellett, a filmeket /sorozatokat is előfizetéses rendszerben nézzük, és egyre több alkalmazás kezd áttérni az egyszeri, egyösszegű fizetéses megoldásról az előfizetéses rendszerre.

A kijevi központú MacPaw csapata kiváló érzett rá erre a két trendre, és hozta létre közös metszetüket, a Setappot. Lényegében egy előfizetéses szolgáltatásról van szó, csak zene és filmek helyett alkalmazásokkal a főszerepben. Vagy egy alternatív App Store-ról, ha úgy tetszik. Az ő nevükhöz kötődik egyébként még a CleanMyMac és a Gemini alkalmazás is, amikről mi is írtunk korábban.

Miért jó ez? Hadd mutassam be egy példán keresztül. Tegyük fel, hogy akadt valami ház körüli teendő, amit ugyan meg tudsz csinálni, de kell hozzá kicsit barkácsolni. Ehhez pedig szerszámok kellenek. Ha neked történetesen nincs olyan szerszámod otthon, akkor mehetsz a boltba, veszel egyet, elköltöttél valamennyi pénzt egy közepes minőségű cuccra, amivel ugyan megoldottad a problémát, de jó eséllyel soha nem fog még egyszer kelleni. Ezt úgy hívják, hogy kényszerből, rosszul elköltött pénz. (Persze csak ha nincs a szomszédnak, vagy a faternak egy kölcsönbe).

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mondjuk a szerszám árának a töredékét kifizethetnéd egy jól felszerelt, ezermester műhelynek, akik cserébe bármikor rendelkezésedre bocsájtják a teljes szerszám-arzenáljukat. Mivel ők profik, náluk csak jó minőségú szerszámokkal fogsz találkozni, olyanokkal, amiket magadnak nem vennél meg, mert drága, de irigykedve képzeled el, hogy mennyivel gyorsabban dolgozhatnál vele.

Ráadásul ezzel a megoldással nem csak azt az egy adott problémát oldottad meg, hanem innentől kezdve, ha bármikor felmerül valami, azt te meg tudod majd szerelni magadnak. Mert a havidíjadért, ha kell kikérheted a csőgörényt, ha kell a gyalugépet vagy az esztergát… Na, szerintem értitek már a lényeget.

Természetesen a példában a szerszámok felelnek meg az alkalmazásoknak, a műhely meg a Setappnak. Az üzleti modell nagyon egyszerű: előfizetsz a szolgáltatásra, amiért cserébe hozzáférsz közel 100, egyedileg összeválogatott jó minőségű alkalmazáshoz. Bármire legyen is szükséged alkalmazás téren, a Setappban biztosan találsz rá megoldást.

Csak, hogy pár példát említsünk a kínálatból: ott van például a CleanMyMac, a Bartender, a ForkLift, a Paste, a BetterTouchTool, a Polar, az Ulysses vagy az iMazing. De megtaláljuk még az általunk is tesztelt és szeretett Timingot, vagy az Uncluttert is. És ez még tényleg csak a jéghegy csúcsa, természetesen még ezeken felül is rengeteg appot találunk még a legkülönfélébb célokra. Elég, ha csak egyszer kell valamelyik, annak megvásárlása könnyen kerülhet egy vagy több havi Setapp előfizetésbe is…Nyilván, ha kalapácsra van szükséged, azt meg kell venni és kész. A Setapp nem ezekre az alapprogramokra van kitalálva. A Setapp akkor éri meg, ha végigböngészve a kínálatot találsz magadnak pár olyan programot, amiket időnként használnál, de nem feltétlen olyan rendszerességgel, hogy érdemes legyen megvenni, előfizetni rá. Vagy egyszerűen ha csak felfedeznél új appokat.

Ha megtetszett és szívesen kipróbálnád a dolgot, az egy hetes próbaverzióval nem kockáztatsz sokat. Ha pedig úgy döntöttél, kell ez neked, tegyél egy vele próbát élesben. Az előfizetés havi 10 dollárba kerül, ami természetesen bármikor lemondható. A következő hetekben igyekszünk majd minél több appot letesztelni a kínálatból, hogy még átfogóbb képet kapjatok a szolgáltatás által kínált lehetőségekről.

Setapp regisztráció

A Setappban elérhető legnépszerűbb alkalmazásokat mi is kipróbáltuk, kapcsolódó élményeinket listáját alább találjátok:

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!