imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Shapeshifting Detective – Nyomozás szupererővel


Vajon ki tette? E kérdés már lassan két évszázada tartja lázban a közönséget, egyszerűen imádunk gyilkosokat fürkészni, legyen szó regényről, filmről, vagy újabban játékokról. Nemrég az App Store-on bukkant fel egy rejtélyes ügy, melynek megoldását ősrégi díszletek között kell kiagyalnunk.

Manapság már nem sok embernek beszédes az FMV (full motion video) fogalma. Az ilyen játékokban előre elkészített mozgóképi jelenetek között kell navigálnunk, lényegében interaktív filmeknek is hívhatjuk őket. Az 1983-as Dragon’s Lair-rel berobbant stílus még a DVD korszakban is gyakran feltűnt, manapság azonban egyre ritkábban lehet összefutni vele. A D’avekki Studios és a Wales Interactive közreműködésével most azonban újra felelevenedik az ódon műfaj, méghozzá egy természetfeletti elemekkel megszórt nyomozós sztori keretében.

A Shapeshifting Detective eredetileg tavaly ősszel debütált konzolokon és PC-n, misztikus történetét és kivitelezését rengeteg kritikus dicsérte, így csak üdvözölni lehetett a hírt a februári iOS-es megjelenésről. A 3,5 gigabájtos monstrumot letöltve bizakodó voltam, hiszen ha van olyan műfaj, aminél kicsit sem lehet hátrány az érintőképernyő, akkor ez bizonyosan az.

A játékban egy titokzatos szervezet névtelen ügynökét alakítjuk. Főhősünk különleges képessége, hogy bárkinek az alakját képes felvenni, ami igencsak megkönnyíti az információszerzést. Indításkor a Men in Blackből szalasztott főnökünk egy August nevű kisvárosba vezényel minket, ahol a 21 éves csellistalány, Dorota Shaw gyilkosát kell kézre kerítenünk. Az utasítás szerint egy Sam nevű fickó bőrébe bújunk, akit a helyi rendőrfőnök bízott meg azzal, hogy segítse a hivatalos szervek nyomozását. Az elsődleges gyanúsított egy háromfős kártyajós társaság, akik különös módon előre figyelmeztettek az áldozat balsorsára.

Néhány részlet megismerése után be is költözünk a vendégházba, ahol a fura alakok megszálltak, és nekilátunk a kérdezősködésnek. Persze nem csak ők kerülnek látókörünkbe, a lehetséges elkövetők halmaza hamar bővül a motel tulajdonosával, egy perverz helyi fotóssal, a lány barátjával, de még a rendőrfőnökkel is. A gyanú senkivel sem kivételez, annál is inkább, mivel minden új játéknál véletlenszerűen dől el a tettes személye. Bizony, a Shapeshifting Detective egy rendhagyó történetet prezentál, az 1600 jelenetből többféle narratíva is összeállhat. Én például elsőre nem, hogy a gyilkost nem kaptam el, de a végén még azt is végig kellett néznem, ahogy az igazi elkövető tucatnyi döféssel halálra szúr.

Hibáinkat helyrehozni nem lehet, mivel nincsenek visszatölthető mentési pontok, az új játékra bökve pedig csekély az esélye, hogy ugyanaz lesz a tettes. Így aztán nem árt óvatosan és körültekintően nyomozgatni, amiben az alakváltás hatalmas segítségünkre lesz. Ha mondjuk a motel háziasszonya nem túl beszédes bizonyos témákat illetően, szeretője bőrébe bújva újra meglátogathatjuk, akinek persze jóval több dolgot mesél majd el, mint a vadidegen Samnek. Egy-egy végigjátszás 2-3 órát is igénybe vehet, így ha csak egyszer futunk neki, akkor is kiad egy egész hosszú filmet. A történet sekélyességétől nem kell tartani, az írók egész jó sztorit hoztak össze, aki egy ósdi kamaradrámára számít, az meg fog lepődni. Dorota Shaw halála korántsem hétköznapi ügy, alternatív valóságok, szellemek, földönkívüliek keverednek a klasszikus nyomozással, ha az alakváltás lehetősége nem lenne elég.

Sokan viccelnek azzal, hogy milyen szép a grafika, hiszen az egész játék élőszereplős jelenetek sorozata. Ez poénnak elmegy, a képminőséget és a jelenetek kompozícióját viszont valós dicséret illeti, a thrillerekbe illő zenei aláfestésre pedig egy rossz szavunk sem lehet. Hollywoodi szintű megvalósításra azért ne számítsunk, a színészi játék sem csúcskategóriás (a brit akcentus kedvelői előnyben), de az összhatás még így is felülmúlja néhány olyan tévésorozatét, melyet itthon tízezrek néznek.

Mivel lényegében egy részletenként lejátszható belső nézetes filmről beszélünk, a Shapeshifting Detective energiaigénye nem sokkal nagyobb a videózásénál, mindenki döntse el, hogy ez az ő készülékének sok, vagy kevés. Nálam a teszt során sem komoly melegedés, sem vészes merülés nem fordult elő, ám a stabilitással akadtak gondok, mert a játék kétszer is összeomlott. Ezt persze javításokkal könnyen orvosolni lehet, ami után nem marad más, csak a felhőtlenül élvezhető történet egy ma már kuriózumnak számító műfajba csomagolva.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!