imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Shapr3D – interjú egy magyar startuppal, akikre még az Apple is felfigyelt


Jó helyen, jó időben. Talán ez az egyik titka a magyar alapítású iPad-es CAD modellező rendszer sikerének, a Shapr3D-nek. Na meg persze az, hogy sikeresen megtört olyan 20-30 éves bevésődéseket, amik hatalmas felszabadító erővel hatottak egy állóvízben dagonyázó piacra. A startup alapítójával, Csanády Istvánnal beszélgettünk.

Már szerepeltetek egyszer nálunk, de azért azoknak, akik nem olvasták a cikket: nagy vonalban kik vagytok, mik vagytok, mivel foglalkoztok, mi ez a Shapr3D?

Mi profiknak szánt 3D modellezőt, tervezőt, úgynevezett CAD-et csinálunk, ami a Computer-Aided Design rövidítése. Ez klasszikusan olyan piac, ami könyörög, hogy jöjjön valami innováció. Jelenleg ugyanis 20-30 éves termékek uralják és kevés innovációt látott ez a termékkategória az elmúlt 30 évben. Épp ezért elég nehéz is betörni, abból a szempontból, hogy minden nagyon lassan mozog – nemcsak a pénz, hanem a felhasználók is.

Most viszont, úgy tűnik, hogy sikerült megfogni egy olyan szegmenst, ami nagyon izgalmas, új irány, és valódi innovációt hoz ebbe az álló vízbe. Ez leginkább annak köszönhető, hogy lett egy új hardverkategória, amit most leginkább az iPad Pro és a Microsoft Surface képvisel. Ezek az eszközök teljesen újfajta interakciót tesznek lehetővé azáltal, hogy odarakják az ember kezébe a multitouch-ot, meg a stylust egyszerre.

Őszintén azt gondolom, hogy ez nem csak nekünk, hanem általában a teljes productivity szcénának egy iszonyú nagy lehetőség. Van kint az emberek kezében mondjuk 20-30 millió olyan eszköz, ami multitouchra és stylusra van optimalizálva, de nincsen rá igazából szoftver. Nem nagyon vannak olyan appok, amik kifejezetten rámennének erre a lehetőségre, pedig ez egy őrületesen nagy innovációs lehetőség.

Igen ám, de amikor elkezdtétek a fejlesztést, akkor még se iPad Pro, se stylus nem volt. Mi volt akkor a koncepció?

Hát, a koncepció az volt, hogy viszonylag hirtelen mondtam fel az előző munkahelyemen egy remekül sikerült meeting után. Magyarul nem volt koncepció (nevet). A 3D viszont már elég régóta a szívem csücske volt. Annyit tudtam, hogy kell nekem 3D, meg CAD, mert ez egy baromi érdekes piac, rohadt sok jó út van benne, de közben meg mégsem történik semmi innováció. Úgyhogy elkezdtem prototípusokat csinálni iPadre.

Ez 2013-ban volt, akkor már voltak pletykák, hogy esetleg lesz egy professzionális iPad stylussal, én meg úgy voltam vele, hogy ezek a pletykák azért be szoktak jönni. Aztán jött a 2014-es Keynote, ott drukkoltam, hogy na most az iPad, most az iPad…és hát egyáltalán nem lett. Néztem magam elé, hogy gyakorlatilag egy éven keresztül csináltam valamit, aminek semmi értelme nincsen.

Ezután elkezdtem teljesen multitouch-os irányba gondolkodni – na ez az ami nem működik. Egy éven keresztül dolgoztam különböző UI prototípusokon. Az ujjad eltakarja a tartalmat, ami szerkesztesz. Egyszerűen nem való precíz szerkesztésre. 2015 októberére már csutkára elfogyott a pénzem, de annyira, hogy már a számlákon aggódtam. Akkoriban házasodtam össze a feleségemmel, akivel a nászajándékba kapott pénzből elmentünk Japánba. Úgy voltam vele, jó, most akkor elutazunk, ha hazajövünk, és addig nem történik valami, akkor kuka az egész.

Szóval épp kint voltunk, amikor jött a következő Keynote. Erre a második bejelentés: iPad Pro, stylus. Rögtön fellelkesültem, egyből írtam is az első befektetőnknek, Weiszbart Zsoltnak, akivel addigra már egy ideje kerülgettük egymást. Hazajöttem, és alá is írtuk a papírokat.

Weiszbart Zsolt és Csanády István

Elég nagyot robbantatok ezután. Az Apple többek közt veletek promotálta az iPad Prót, mostanra meg már ott vagytok a legsikeresebb magyar vállalatok között, közvetlenül az Ustream, Prezi mellett. Hogy jött a siker?

Ez egy érdekes kérdés, mert ha kívülről nézi az ember, akkor felmerül a gondolat: ki az az öngyilkos hajlamú barom, aki ilyet csinál? Egyrészt mert a CAD nem valami konzumer dolog. Másrészt a platform is iszonyú niche. Most is aránylag kevés iPad Pro van, de amikor elkezdtünk, akkor konkrétan nulla darab volt. Ráadásul az app biznisz iszonyatosan bonyolult, nehéz felépíteni.

Viszont… A mi célpiacunk nagyon érdeklődik az újdonságok iránt. Főleg a sokkal egyszerűbb és könnyebben használható CAD rendszerek iránt. Az Apple meg nyilvánvalóan nagyon érdeklődik minden olyan szoftver iránt, ami kifejezetten az ő termékére van tervezve. Ezeknek a dolgoknak az együttállása az, ami hajtja és viszi előre az egészet. Az az igazság hogy nem boszorkányság bekerülni a Featured appok közé, egyszerűen olyat kell csinálni, ami az Apple-nek érdekes. Követni kell a legújabb, legtrendibb technológiákat.

Hivatalos Appe iPad Pro reklám, amiben a Shapr3D is szerepelt.

Apropó technológia. Épp most adtatok ki egy fejlesztést, ami hatalmas előrelépést jelent nektek technológiai fronton. Mesélnél erről?

Minden CAD rendszer úgynevezett CAD motorokon alapszik (computational geometric kernel). Ezeknek a motoroknak a Szent Grálját úgy hívják, hogy Parasolid. A Parasolid jelentőségét nem is nagyon tudom eléggé hangsúlyozni. A világ összes CAD rendszerének körülbelül a 75%-a Parasolidon fut. Ha körbenézel itt a szobában, bármit amit legyártottak vagy megterveztek, az 95% valószínűséggel a tervezés vagy a gyártás folyamán átment valamikor Parasolidon. Például magukat az Apple termékeket is Parasolid alapú modellezőkkel tervezik. Hihetetlenül fontos.

Ez egy Siemens által fejlesztett technológia, és érthető módon nem adják oda akárkinek. Egy belépő szintű Parasolid alapú modellező durván 3-4 ezer dollár és legalább fél év mire megtanulod használni. Most viszont az történt, hogy kiadtuk az új Shapr-t, ami már Parasolidon fut, sokkal jobb UI-jal, sokkal jobb UX-szel, és évi 150 dollárért, 3000-ért. Ez most egy nagyon-nagy előrelépés, és nem csak nekünk, hanem az egész ökoszisztémának.

Laikusként úgy tudom, hogy a CAD szoftverekhez elég bivaly gép kell. Mennyire elég egy mezei iPad Pro ehhez?

Eleinte a Siemens is szkeptikus volt ezügyben a tárgyalások alatt. Aggódtak, hogy mennyire fog jól futni. Aztán kiderült, hogy az iPad Prók rohadt erősek. Például a két éves MacBook Prómra az iPad Pro köröket ver modellezési teljesítményben, ami azért elég durva, akárhogy isnézzük. Már-már szürreális.

Az iPad Pro egy nagyon izgalmas termék, hihetetlen sok potenciállal. Az egyetlen probléma vele szerintem csak az, hogy még mindig nincs elég jól szoftveresen ellátva. Ott van a stylus és a multitouch. Közösen teljesen újra ki kéne találni, hogy miként működnek a szoftverek hozzá. Viszonylag kevesen vagyunk, akik ezt jól csinálják.

Androidra ezért nem fejlesztetek, mert nincs elég erős hardver?

Egyrészről igen. Nincs egy olyan Androidos tablet se, ami számunkra elfogadható minőségű lenne. Másrészről meg az Android egy monetarizálhatatlan piac. Azért nem fogok fejleszteni, hogy mondjuk Indiában legyen egy rakás warezolt userünk – ez nem annyira jó móka.

Mivel még beavatatlanul is látom, hogy nagyon intuitív a kezelőfelületetek, azt gondolnám, hogy nem feltétlen csak mérnökök és szakmabeliek használják a Shapr3D-t. Erről mit tudtok?

Abszolút. Pont ez az egyik legizgalmasabb dolog a Shaprrel. Általában minden CAD vagy 3D modellező rendszer, egy saját kis szegmenst céloz be. Mondjuk a SolidWorks kifejezetten gépészmérnököket, a Siemens NX kifejezetten high-end autótervezőket és formatervezőket, stb. Na, nekünk nem nagyon van nagyon meghatározott felhasználói szegmensünk. Annyira egyszerű az appot használni, annyira univerzális, hogy iszonyú szerteágazó a felhasználói bázisunk. Vannak ékszertervezők, építészek, formatervezők, gépészmérnökök, 3D nyomtató hobbisták – az égvilágon minden. Még csak azt sem tudom mondani, hogy van egy domináns réteg, mert tényleg mindenfelől vannak felhasználók – nagyon izgalmas.

Hogyan tudjátok eladni a terméket azon kívül, hogy kinn van az App Store-on?

Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert mindig a legnagyobb és legnehezebb feladat a userek behúzása. Nálunk megvan a terméknek az a nagyon izgalmas és szuper tulajdonsága, hogy szinte teljesen organikusan jönnek a felhasználók, gyakorlatilag szájhagyomány útján terjedünk.

Erről van is egy tök érdekes statisztikánk. Az elmúlt két évben kint voltunk a Featured appok között az App Store-ban. Ez persze nagyon nagy forgalmat generál, viszont a letöltések jó része “junk”. Tehát persze letöltik sokan, mert az Apple ajánlja, de csak ezért nem fognak megvenni egy CAD rendszert azok akiknek nincs rá szüksége. Most, hogy kikerültünk a Featured listából pár hete, mert épp ARKites appokat nyomnak, meglepő módon egyáltalán nem esett le abszolút a vásárlások száma. Tehát a fizető felhasználók java nem azért jön, mert a Shapr ajánlott az App Store-ban, hanem mert egymásnak mutogatják a felhasználóink a programot.

Ha már az előbb említésre került az ARKit. Nem vágna nektek tökéletesen profilba?

Abszolút, dehogynem. Ez most az első dolgunk, iszonyú izgalmas, ez az ARKit. Egyszerűen csak idáig nem volt időnk lefejleszteni.

Honnan jönnek a felhasználóitok?

A Shapr3D-t a világ több mint 150 országában használják, Közép-Afrikán kívül gyakorlatilag mindenhol. Rengeteg egyetemmel és oktatási intézménnyel vagyunk kapcsolatban. Több mint ezer egyetemről, középiskolából sőt még általános iskolából is van felhasználónk, diákok és oktatók egyaránt. Köztük van például az MIT és a Berkeley is.

Figyelembe véve a CAD programok árazását, ti nagyon olcsón kínáljátok a szoftveretek. Mennyire fenntartható ez?

Fenntartható, abszolút. Elég agresszív árstratégiát folytatunk, de több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Egyrészt a Shapr nem akarja teljes egészében kiváltani a a régi asztali programokat. Nem úgy néz ki a dolog, hogy kidobok mindent és elkezdek Shaprt használni. Persze ilyet is láttunk már, de azért nem ez a tipikus.

Soha az életben nem fogjuk, és nem is akarjuk egy asztali CAD monstrum funkciólistájának a 100%-át lefedni, Mi azt akarjuk elérni, hogy egy olyan részét implementáljuk a hagyományos CAD rendszerek, ami a lehető legtöbb felhasználó igényét elégíti ki egyszerre, úgy, hogy közben nem limitáljuk a munkafolyamatot. Van akinek ez 60-70-80-90%-ra elég, bizonyos embereknek akár 100-ra is.

Viszont az biztos, hogy arra a 60-70-80-90%-ra sokkal jobb, könnyebben használható, intuitívabb és gyorsabb megoldást ad. Merthogy ezeket a CAD rendszereket annyira nehéz használni, hogy vannak formatervező cégek, ahol a 10 formatervező közül mondjuk csak egy tud CAD-ezni, az összes többi hozzá se nyúl, annyira bonyolult és drága.

Ami még előnyünk, hogy 100%-ban kompatibilisek vagyon az összes nagy szoftverrel, oda-vissza export, import simán működik. Ezáltal pedig a Shapr mindenkinek hozzáférést ad ahhoz hogy 3D-ben tervezzen, gondolkozzon és kifejezze a gondolatait vagy együtt dolgozzon a kollégáival. Ez pedig elég nagy áttörés lenne az egész 3D tervezés világának.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!