imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Sign In with Apple – A legfontosabb induló kérdések


Véleményem szerint az Apple idei legnagyobb biztonsági újítása a Sign In with Apple funkció bemutatása volt.

Biztonsági szempontból az Apple jelenleg az egyik legjobb opciót ajánlja mind a felhasználók, mind pedig a fejlesztők számára. Szemben a közösségi médiás bejelentkező opciókkal, amiket jó néhányszor értek masszív biztonsági és adatvédelmi támadások.

Az Apple új rendszere olyan megoldásokat ötvöz, mint a kétlépéses hitelesítés, a csalások megelőzése és bejelentkezés bárhová egy érintéssel. Ugyan ebből a felhasználók a gyarkolatban leginkább annyit érzékelnek, hogy van egy új opciójuk a regisztrációra. De jó tudni, hogy az adataink egyértelműen sokkal nagyobb biztonságban vannak, mintha egy Facebookos vagy Google-fiókos bejelentkezést választanánk.

Image result for login with facebook

A felhasználók arról is dönthetnek, hogy szeretnék-e megosztani e-mail címüket az alkalmazás fejlesztőivel. Ha szeretnék titokban tartani, akkor generálhatnak egy valós és visszaigazolt random e-mail címet kifejezetten ahhoz a regisztrációhoz. Az oda érkező üzenetek azonban ugyanúgy a fő e-mail címre érkeznek meg (amivel az Apple ID regisztrálásra került). Egyben azonnal menedzselhetők is ezek a regisztrációk, bármikor megszüntethetők, módosíthatók.

Eléggé összetett funkcióról beszélünk, igyekeztünk összeszedni az elsődleges kérdéseket és válaszokat, amik bennünk is felmerültek, most hogy elkezdtük használni a szolgáltatást.

1) Milyen információkba lát bele a fejlesztő, ha a Sign In with Apple lehetőséget választom?

A fejlesztő kizárólag azt a nevet látja, amive az Apple ID regisztrálásra került, illetve a felhasználó verifikált e-maill címét vagy a random generált címet, ezzel is védve a felhasználók adatait.

Nem úgy, mint például a Facebook esetében, ami igazi információs kincseláda minden harmadik fél számára is.

2) Be kell regisztrálnom mindig újra, ha veszek egy új iPhone-t vagy az iPademet kezdem használni?

Nem, a végfelhasználók számára a Sign In with Apple opció pont úgy működik, mit a Facebookos vagy Google-ös alternatíva. Pont ugyanúgy működik univerzálisan minden eszközön, amin használod az Apple ID-d, mint a többi alternatíva.

3) A Sign In with Apple működik Apple Watchon, Apple TV-n és Macen is?

A Sign in with Apple funkció minden Apple eszközn működik, legyen az iOS-es, iPadOS-es eszköz, Mac, Apple TV vagy Apple Watch, amin ugyanazt az Apple ID-t használod.

4) Mi történik akkor, ha használnád a Sign In with Apple funkciót, de az adott szolgáltatásra már regisztráltál a saját e-mail címeddel?

A Sign in with Apple az iCloud Keychainbe integrált szolgáltatás, így ha már van egy felhasználód az adott oldalon vagy alkalmazásnál, akkor bejelentkezés során értesítést kapsz, hogy szeretnéd-e inkább azt az e-mail címedet használni. Az app lecsekkolja a domaint, ahová regisztrálni szeretnél, nem az Apple ID-at nézi, mert a két e-mail cím lehet teljesen különböző.

5) A kétlépéses hitelesítés Sign in with Apple-lel is működik?

Apple eszközök esetén a felhasználó Touch ID-val vagy Face ID-val azonosíthatja magát második lépcsőként.

Nem Apple eszközök esetén pedig egy hatjegyű kódot egy megbízható eszközre vagy telefonszámra.

6) Minden appnak rendelkeznie kell Sign In with Apple opcióval?

A vállalat arra kötelezte a fejlesztőket, hogy ezt az opciót elérhetővé tegyék minden olyan alkalmazásban, melyben bármilyen más harmadik féltől származó bejelentkezési lehetőség is elérhető. Nemcsak kifejezetten Facebook vagy Google, bármi. Az Apple szerint a felhasználókat megilleti a jog, hogy maximálisan védhessék adataikat, ezért is kell elérhetővé tenni az Sign In with Apple opciót, ha bármi más elérhető.

7) Ha élek a Sign In with Apple opcióval, akkor is meg kell erősítenem a regisztrációmat?

Nem, az vállalat azonosít téged, neked nem kell külön semmit megerősítened.

8) Ha már Facebookkal regisztráltam, válthatok Sign In with Apple-re?

A vállalat nem biztosít direkt váltási lehetőséget Facebookról vagy bármilyen más szolgáltatótól. Viszont a fejlesztők migrálhatják az adatokat. Az Apple álláspontja az, hogy a fejlesztőknek szabad és kell opciót ajánlania arra, hogy a felhasználók váltsanak bármilyen (például) social loginről, ha úgy szeretnék. Ez eddig is opció volt, csak nem Sign In with Apple-re váltással, hanem saját e-mail címre.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!