imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sikertelenül kilincselt pénzért Boris Johnson az Apple-nél


London építészetileg egy lenyűgözően sokszínű város: jól megférnek egymás mellett a középkori épületek és a City felhőkarcolói. Ahol nemcsak a Big Ben, de a London Eye is ugyanolyan megjegyezhető, ikonikus épület. A város további épülésébe-szépülésébe meglepő módon az Apple-t is be akarták vonni – sikertelenül.

Jelenleg is található egy gyalogos híd Londonban, ez pedig a Millenium Bridge, ami 2000 júniusában nyílt meg. A gyalogos hidak remek megoldást adnak arra, hogy egy kicsit közelebbi viszonyba kerüljünk a várost átszelő folyóval. Arról nem is beszélve, hogy egy gyalogos hídon nincsen dugó. Míg Budapesten sajnos az is ellenállásba ütközik, hogy a Lánchidat ilyen módon alakítsák át, addig Londonban egy újabb gyalogos hidat szeretnének építeni. Az „új” híd ötlete Joanna Lumley színésznőtől származik, 1998-ból, aki Diana hercegnő emlékének szentelte volna az új londoni hidat.

London Millennium Bridge
London Millennium Bridge

A híd terveit a tehetséges dizájner, Thomas Heatherwick dolgozta ki, aki többek között a 2012-es nyári olimpia üstjét, vagy az új (New Routemaster) double decker buszokat is tervezte. A híd látványtervei valóban grandiózusak, gyakorlatilag egy, a folyó feletti erdőt álmodott meg Heatherwick. Mégis kisebb botrány keveredett abból, hogy kiderült: Boris Johnson polgármester kicsit jobban tolja a projekt szekerét, mint azt hivatalából fakadóan megtehetné.

Boris Johnson, London konzervatív polgármestere.
Boris Johnson, London konzervatív polgármestere.

Kiderült, hogy 2013 február elején Boris Johnson és Thomas Heatherwick „véletlenül” egyszerre mentek tárgyalni Kaliforniába, az Apple-höz. Johnson a lehetséges londoni beruházások tárgyalásakor kitért arra, hogy az Apple külső szponzorként járuljon hozzá a híd megépüléséhez. Az ügy azért kínos, mert Heatherwick pályázatát ekkot még hivatalosan nem nyilvánították nyertesnek, a páros mégis együtt jelent meg az Apple-nél. A többi, hoppon maradt pályázó azonnal csalást kiáltott, hogy nem egyenlő viszonyok között pályáztak. Ha igazolást nyer, hogy a polgármester még a közbeszerzési pályázat lezárulta előtt bármiféle lobbitevékenységet folytatott a híd érdekében, akkor lehet, hogy elölről kell kezdeni az egész folyamatot. A polgármester sajtóosztálya úgy probálta menteni az ügyet, hogy elismerték, valóban egyszerre volt ott a két fél, de Heatherwick más ügyekben tárgyalt az Apple-lel, tehát az egész csak a véletlen összjátéka.

Az Apple egy lyukas garast nem adott a hídra, hisz mint általában, nem így szoktak szponzorálni ügyeket, pláne nem nagy építészeti beruházásokat.

Források: The Architects’ JournalUK Business Insider via Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!