imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Silentype – Az Apple első nyomtatója


40 évet utazunk vissza az időben, hogy bemutassuk a gépet, amellyel az Apple megvetette a lábát a printerek piacán.

Ha nyomtatókról van szó, az átlag fogyasztónak elsőként talán az Epson, vagy a HP neve ugrik be, az Apple-é pedig fel sem merül. Ez persze nem csoda, hiszen a cupertinóiak már több mint két évtizede nem gyártanak ilyen termékeket, előtte viszont 17 esztendőn át gőzerővel árulták őket. 1980-tól 1997-ig összesen 45 modell született: pontmátrixos ImageWriterek, lézeres LaserWriterek, s végül a tintával festő StyleWriterek.

Color StyleWriter 4500, az Apple egyik utolsó nyomtatója 1997-ből.

Az Apple Steve Jobs 1997-es visszatérésével búcsúzott a nyomtatóktól, aki a ’97 nyarán debütált Color Style Writer 4100/4500/6500-asok után sok más kütyüvel együtt leállította a printerek gyártását. A cégalapító szemét azonban nem mindig csípte ez a műfaj, az első nyomtatót ugyanis még az ő eredeti regnálásának idején, 1980-ban dobták piacra.

A hetvenes évek végén a nyomtatók még nem unalmas irodai kellékek voltak, hanem izgalmas, új technológiának számítottak. Az akár otthon is beüzemelhető eszközök elérhetővé tették az emberek számára azt, amit korábban csak a nyomdákban, vagy a teljes szobákat elfoglaló számítógépek segítségével lehetett megoldani. A viszonylag kis masinákkal  bárki papírra varázsolhatta a digitális szövegeket, ami a kereskedelmi/vendéglátói szektorban is hasznosnak bizonyult (pl. számlák nyomtatása).

A Silentype teljes, eredeti csomagja: a bal szélen egy köteg papír, középen az Apple II Plus-hoz szükséges áramkörök, jobbra pedig a használati utasítás látható.

Ebben a légkörben határozta el az akkor 3 éves Apple Computer, hogy saját nyomtatóval állnak elő. A  Silentype nevű eszközt 1979-ben jelentették be, s végül 1980 márciusában került a boltokba. A printer kezdetben csak az Apple II Plus-szal volt kompatibilis, amivel egy utólag beépítendő kártya segítségével kommunikált. A pár hónappal később befutó Apple III viszont már integrált porton keresztül lépett kapcsolatba a géppel.

A Silentype egy ún. hőnyomtató volt, amely speciális papírra “égette” a karaktereket. A többi technológiához képest ez  kisebb házban is elfért és halkabban dolgozott, innen kapva a nevét is. A hőnyomtatásnak ugyanakkor hátránya is akadt: drága papírt igényelt, és a minősége sem érte el az olyan költségesebb megoldásokét, mint amilyen a karaktereket pontokból megalkotó dot matrix (pontmátrix) is volt. Hőnyomtatók egyébként ma is léteznek, leggyakrabban a pénztárgépek használják az eljárást.

A Silentype a maga 599 dolláros (mai árfolyamon 1881 dollár, azaz kb. 530.000 forint) árával a mezőnyön belül nem számított drága eszköznek. Az elfogadható árcédulát leginkább annak köszönhette, hogy nem volt 100%-ban saját fejlesztés: lényegében megegyezett a Trendcom Model 200-al, habár a műanyag borítás alá azért szorult némi kreativitást is.

Az eredeti gép hardverét ugyanis részben újratervezték, kiváltva a Trendcom drága mikroprocesszoros megoldását, amivel sikerült leszorítani a gyártás költségeit. A Silentype firmware-ét ugyanaz az Andy Hertzfeld készítette, aki a Macintosh-csapat tagjaként később a Mac szoftveréért felelt.

Apple II Europlus Disk II floppy meghajtókkal és a Silentype-al

Hiába volt azonban kicsi, megbízható, s viszonylag olcsón beszerezhető, a hőnyomtató nem élt meg hosszú karriert. Két és fél év után, 1982 októberében felváltotta a pontmátrixos Apple Dot Matrix Printer, amit valójában egy japán partner, a C. Itoh & Co. gyártott. A Silentype azonban nem tűnt el nyom nélkül, az Apple támogatási oldalán még mindig rálelhetünk egy rövid leírásban, ami az áramkörök csatlakozásainak kiosztását mutatja be.

Te használtál még Apple-féle nyomtatót?

Forrás: apple2history.org

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!