imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Silenz – ha nyugalomra vágysz az irodában


Ha az ember több kollégával dolgozik együtt egy légtérben, könnyen elveszítheti a fókuszt munkájáról a zajok, beszélgetések miatt. Sokan ezért hallgatnak zenét, de így meg lemaradhatnak lényeges információkról. A probléma megoldása egy egyszerű, de nagyszerű alkalmazás, a Silenz!

Embere válogatja, de én speciel nagyon nehezen tudok a munkámra fókuszálni akkor, ha a környezetem zajos. Valaki kávét főz, valaki ebédel, van aki beszélget, ajtónyitás, klímazúgás, papírcsörgés – teljesen átlagos hangok egy irodában, mégis bele tudnak kavarni a gondolatmenetbe. Kézenfekvő megoldás, hogy az ember felveszi a fülhallgatót és némi zene segítségével kizárja a külvilágot.

Igen ám, de ilyenkor szokott előfordulni, hogy hiába szólnak hozzánk, azt nem halljuk; vagyha mégis, akkor a fej- vagy fülhallgató állandó le-fel vétele okozza a frusztrációt. Elég cefet helyzet, amelybe valószínűleg minden érintett beletörődött már, elfogadott. Pedig nem kell! Teljesen véletlenül belefutottunk ugyanis egy alkalmazásba, amely éppen erre a problémára kínál elegáns megoldást.

A Silenz for Mac azt a feljebb meghatározott közönséget célozza meg, akik a munkahelyükön fejhallgató segítségével próbálnak fókuszban maradni. Az alkalmazás a rendelkezésre álló mikrofon segítségével folyamatosan monitorozza a külső környezeti zajokat. A felhasználók megadhatják, hogy egy-egy ilyen „zajeseménye“ során mi történjen a zenelejátszással.

Nézzünk egy gyakorlati példát, hogy könnyebben megérthessük, miről van szó! Dolgozol a munkahelyeden, szól a zene a füledbe. A háttérben folyamatosan megy a számítógépek zúgása, esetleg egy kis ventilátorral/klímával megbolondítva. Na, ez az, amit nem akarsz hallani, mert zavar a fókuszálásban. Ellenben arról nem szeretnél lemaradni, ha a kollégád hozzád szól. A Silenz segítségével beállíthatsz egy küszöbértéket (decibelben), aminél hangosabb ingerekre az alkalmazás különbözőképpen tud reagálni, például lejjebb veheti a lejátszás hangerejét, vagy teljesen meg is állíthatja a zenét.

Magyarul az alapzaj fedésben marad a zenével, amikor viszont a kolléga szól, akkor megáll a lejátszás, így anélkül, hogy ki kéne venned a fülest, meg tudjátok érteni egymást. Ha véget ért a beszélgetés, a lejátszás folytatódik magától. Zseniális, de tényég!

Alapvetően két üzemmód közül válogathatunk: manuális és automatikus. Értelemszerűen, ez utóbbi jelenti az igazi varázslatot, hiszen megfelelően beállított paraméterekkel beavatkozás nélkül működik a folyamat. Ráadásul opcionálisan arra is van lehetőségünk, hogy az alkalmazás felerősítse és a zene alá keverje a környezeti hangokat zajesemény esetén.

A beállításokra egyébként ajánlott rászánni az időt, hiszen ezen áll vagy bukik a felhasználói élmény. Ha túl magasra tesszük a küszöböt, akkor soha nem fog megállni a lejátszás, ha túl alacsonyra akkor meg állandóan – érdemes kikísérletezni, milyen értékek illeszkednek legjobban a környezetünkhöz.

Testreszabási lehetőségből egyébként sincs hiány. Onnantól kezdve, hogy pontosan hány százalékkel csökkentse vagy erősítse a lejátszás és a rendszer hangerejét, az áttűnések időzítésén keresztül, az felerősítés mértékéig, gyakorlatilag minden lehetséges paramétert ízlésünk szerint alakíthatunk. Bónusznak pedig a Silenz magától megállíthatja a zenét, ha kihúzzuk a fülest, lockoljuk a gépet vagy ha Skype hívás érkezik.

Az alkalmazás médialejátszók sorával képes elboldogulni, ide értve az iTunes-t, a Spotify-t, a Deezert, a VLC-t és a VOX-ot, noha ezek kezelését (az iTunes-on kívül) alkalmazáson belüli vásárlásokkal oldhatjuk fel (megvehetjük őket egyenként, vagy egyben az összeset kedvezményesebb áron). A Silenz for Mac alapára 2 290 forint, ami tapasztalataink szerint teljesen arányban van az alkalmazás által nyújtott kényelmi szolgáltatások mértékével.

Összegezve a fentieket, jó szívvel tudjuk ajánlani a Silenzt mindenkinek, aki otthon vagy a munkahelyén gyakran hallgat zenét annak érdekében, hogy jobban tudjon fókuszálni a munkájára, de nem szeretne lemaradni a fontosabb történésekről sem.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!