imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sima, mezei Hold – ezt tudod holnap fotózni, nem a szuper-kék-vérholdat


Holnap este megőrül a Hold! Az égitest egyszerre három, egyenként is ritka jelenséget fog produkálni rövid időn belül. Itt a szuper-kék-vérhold-fogyatkozás! Ilyen címszavak lehet olvasni mindenfelé az interneten. A valóság nem egészen egyezik a hangzatos elnevezésekkel, de vigasztalásul adunk pár tippet, hogyan fotózd le a Holdat iPhone-nal.

Holnap, azaz 2018. január 31-én igazán különleges égi jelenségnek lehetnek szemtanúi az északi félteke szerencsés lakói. Pontosabban nem is egynek, hanem rögtön háromnak. Lesz itt minden mint a búcsúban:

  • szuperhold
  • kékhold
  • vérhold

Elvben legalábbis. A valóság azonban kiábrándító lehet azoknak, akik bedőlnek a hangzatos címeknek és elnevezéseknek. Telefonon felkerestük az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetét, hogy megkérdezzük, mire is számíthatunk pontosan ma este.

Haladjunk sorban. Szuperhold! Jól hangzik nem? Na, a Holdnak ez a “szuper” státusza az, amelyet nem ismer a csillagászat. Nincs ilyen fázisa égitestünknek. Pont. Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos alkalmakkor éppen akkor ér teli fázisába a Hold, amikor elliptikus pályája közel esik a Földhöz. Nem valami különleges jelenségről van, legutóbb például január elsején volt ilyen.

Még kiábrándítóbb, hogy aki az elnevezést hallva nagy reményekkel feltekint az égre, semmi különöset nem fog látni. Mármint félreértés ne essék, a telihold önmagában is lenyűgöző. Épp csak a “sokkal fényesebb, sokkal nagyobb” jelzők fognak hiányozni róla, amit beígértek internetszerte. Persze, valamivel – szabad szemmel alig észrevehetően – “nagyobb”. Pont annyival, mint amennyivel nagyobbnak látod a betűket, ha közelebb hajolsz a kijelzőhöz…

Ami miatt viszont mégis nagyobbnak tűnhet a felkelő és a lenyugvó Hold, az egy egyszerű optikai jelenség. Alacsonyabb állásakor ugyanis a Hold előtt jó eséllyel különböző épületeket, fákat és hasonlóakat látunk. Ezekhez viszonyítva valóban nagyobbnak hathat az égitest mérete, de ez csak illúzió. Amint feljebb kúszik az égen, máris elszáll a varázs.

Jöhet a következő páciens, a kékhold. Ismét el kell keserítselek titeket: egyáltalán nem lesz kék a Hold este. Igazából egy teljesen triviális “jelenségről” van szó. Kékholdnak nevezik azt, amikor egy naptári hónapon belül kétszer is telihold figyelhető meg. A Holdhoz tehát nem sok köze van, inkább a naptár körül érdemes kutakodni. Egy teljes holdciklus valamivel több mint 29 napig tart. A Gergely-naptárban meg vannak 30, 31 de még 28, 29 napos hónapok is. A kettő kombinációjából adódik, hogy bár valóban ritkán, de néha megesik, hogy két telihold is jut egy naptári hónapra. Na bumm.

Idén egyébként igencsak összejöttek a dolgok etéren. Most januárban ugye kapásból lesz egy ilyen kékhold. Ennek következtében a február teljesen ki fog maradni a teliholdból, lesz tehát egy anti-kékhold is – csak hogy tippekkel szolgálhassak a hangzatos elnevezéseket illetően. Ha ez még nem lenne elég, márciusban ismét kékhold lesz…

Ilyet csak a Star Wars-ban érdemes keresni.

Hogy miért kék? Ehhez a nyelvtörténet segítségéhez kell folyamodnunk. Állítólag az eredeti óangol megnevezés a belewe, azaz áruló volt. Azért nevezték árulónak szegény Holdat, mert ilyenkor úgy jött ki a lépés, hogy a tavaszi böjti időszak valamivel hosszabbra nyúlt, azaz az embereknek tovább kellett önmérsékletet tartaniuk – amiből láthatóan már nagyon elegük volt (ez mondjuk nekem nem teljesen világos, tudtommal a nagyböjt mindig 40 nap – a szerk.). A belewe kifejezés aztán szépen kikopott, helyét átvette a hangalakban hasonló blue, azaz kék. Na, ezért beszél most mindenki kékholdról úgy, hogy közben a jelenségnek nincs sok köze sem a kékhez, sem a Holdhoz.

Végül jöjjön a vérhold. Az összes közül talán ez a legkevésbé túlzó, ugyanis valóban vöröses színt ölthet égitest-kollégánk. Tulajdonképpen holdfogyatkozásról van ilyenkor szó, azaz a Hold áthalad bolygónk által vetett árnyékon. A Nap fénye így közvetlenül nem vetül rá, csak a Föld atmoszféráján átszűrt fény éri. Az pedig a fényszórási sajátosságai következtében “kiszűri” a kék fényt (Rayleigh-szórás). Szemünk ebből annyit érzékel, hogy a Hold vöröses árnyalatot kap.

A vérhold – ilyen már látható a Földről is.

Az eredmény egyébként egy különösen szép égi jelenség. A mostani, szenzációs alkalommal csak egy baj van: nem vagyunk épp a legmegfelelőbb helyszínen a megfigyeléséhez. Hazánkban ugyanis épp a nappali órákban fog lejátszódni. Összegezve tehát, hiába egy 150 éve nem látott eseményről van szó, ne számítsunk semmi szokatlanra, ha este az égre nézünk. A szuperhold nem érzékelhető, a kékholdat a naptárban kell keresni, a vérholdat pedig nem fogjuk látni.

Ez azonban azonban senkinek ne vegye el a kedvét attól, hogy az eget kémlelje ma este – így is rengeteg csodálatos dolgot figyelhetünk meg, nem kellenek hozzá jól hangzó kifejezések. És, hogy ne csak mítoszromboljunk, íme pár hasznos tanács azoknak, akik iPhone-nal szeretnél megörökíteni a Holdat:

  • Egy állvány/tripod mindenképpen szükséges lesz.
  • Nagyon fontos, hogy kapcsold ki a vakut.
  • Ha olyan készüléked van, mindenképp használd ki az optikai zoom nyújtotta lehetőségeket. Ha ló nincs, jó a szamár is alapon a digitális zoom sem feltétlen megvetendő.
  • Tappints a Holdra, hogy rögzítsd a fókuszt.
  • Az előző lépés után felbukkanó sárga négyzet melletti napocskát fel-le csúsztatva állítsd be a megfelelő expozíciót.
  • Lődd meg a képet. Ha van rá lehetőséged, ne is érj hozzá a készülékedhez, mivel ezzel berezegheted a képet. Helyette elegánsabb egy csatlakoztatott fülhallgató hangerőgombjait használni.
  • Egy kis insta-effekt sosem árthat. Sokat tudsz javítani a képen, ha valamilyen képszerkesztőben mókolsz rajta kicsit, főleg ha eleve RAW-ban lőtted – itt már csak a fantáziád szabhat határt.

Még professzionálisabb, ha rendelkezel valamilyen teleszkóppal. Az Apple is ezt a megoldást javasolja fotózási tippjei közt. Az sem árthat, ha használsz valamilyen professzionálisabb fotós appot, kiváltképp, ha éjszakai fotózást segítő algoritmusokkal is rendelkezik. Röviden tehát ennyi, jó nézelődést mindenkinek.

Köszönet az Intézet munkatársainak a információkért, segítségért!

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!