imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Siri a Finderről és dark mode-ról beszélt a WWDC előtt


Eljött a nagy nap, San Franciscóban valószínűleg még/már alszanak az emberek (de lehet, hogy Tim Cook éppen a prezentációt gyakorolja), hogy aztán ott reggel, itthoni idő szerint 19:00 órakor elinduljon az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC. Most megnézzük a legfrissebb ezzel kapcsolatos híreket és találgatásokat.

Hétvégén megkezdődött a helyszínek feldíszítése. A korábbi évektől eltérően most két helyen is Apple logókat kellett kifüggeszteni, ugyanis a Moscone West helyett idén a Bill Graham Civic Auditoriumban lesz a nyitóelőadás – ide akár 7000 ember is befér. Itt mutatta be egyébként az Apple tavaly az iPhone 6s-t is, sokkal korábban pedig Steve Jobs és Steve Wozniak itt leplezte le az Apple II számítógépet. Az épület meglehetősen visszafogott dekorációt kapott:

Bill Graham Civic Auditortium | Kép forrása: Cult of Mac
Bill Graham Civic Auditortium | Kép forrása: Cult of Mac

A Moscone West megkapta a szokásos nagy fehér Apple logót:

WWDC 16 díszítés
Kép forrása: MacStories

És kikerültek a zászlók és egyéb táblák is. Ezek sok mindent nem árulnak el, egy nagy Apple logót láthatunk programkódokból és különböző karakterekből összerakva:

Kép forrása: Andreas Muth
Kép forrása: Andreas Muth
Kép forrása: Andreas Muth
Kép forrása: Andreas Muth
Az Apple-logó közelről. | Kép forrása: MacStories
Az Apple-logó közelről. | Kép forrása: MacStories

Úgy tűnik, mintha a belső táblákat idén letakarták volna. Korábban ezekből azért elég sok mindenre lehetett következtetni. Egyre rafkósabb az Apple:

A Moscone West előcsarnoka belül. | Kép forrása: Andreas Muth
A Moscone West előcsarnoka belül. | Kép forrása: Andreas Muth

Most hogy láttuk a helyszínt, így pár órával az esemény előtt nézzük meg az utolsó találgatásokat és érdekességeket. Még múlt hét végén röppent fel a hír, miszerint az egyik nagy dobás az lehet, hogy az iMessage megérkezik Androidra is, vagyis az Apple beszállna a meglehetősen telített titkosított csevegőprogram-piacra. Ennek persze mi nagyon örülnénk, hiszen végre az androidos ismerősökkel sem kéne valami alternatívát keresni, kérdés persze, hogy ők mennyire rajonganának a sokadik ilyen appért a telefonjaikon. John Gruber egyébként ezt írja erről:

Sok ember szkeptikus ezzel kapcsolatban, de én nem vagyok az. Kicsit meglepő, ha tényleg igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy az Apple mostanában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ők egy szolgáltatásokkal foglalkozó cég. Az üzenetküldés egy szolgáltatás. Még több értelme van, ha tényleg érkezik valamilyen pénzküldési megoldás az iMessage-be, ahogy korábbi pletykák említették.

Már elég régóta lehet arról hallani, hogy a Siri megérkezik a Macekre is – mi is majdnem biztosra vesszük, hogy ez lesz az új OS X (macOS?) egyik fő újdonsága. Ide kapcsolódik, hogy a hétvégén az asszisztens fura válaszokat adott bizonyos kérdésekre, például ha a beállításokat illetve a Findert akartuk megnyitni:

Siri Finder
Kép forrása: The Verge

Azóta ez már nem működik, az első megnyitja az iPhone beállításait, a másodikat pedig egy egyszerű webes keresésre irányították. Mindenesetre árulkodó a dolog. Szintén a Sirihez kapcsolódik – és így már látszik, hogy valószínűleg ő lesz ma a nagy dobás –, hogy egyesek a dark mode iOS-re érkezését látják bele az alábbi válaszába:

Kép forrása: AppleInsider
Kép forrása: AppleInsider

Mi azonban sokkal valószínűbbnek tartjuk, hogy ez szintén a maces Siri előjele lehet, hiszen ott létezik dark mode, viszont úgy tűnik, a személyi asszisztens ezt a beállítást nem tudja majd megváltoztatni. Aztán ki tudja, a Night Shift után lehet hogy érkezik egy sötét mód is az iOS-be, voltak ezzel kapcsolatban pofás koncepciók.

Nemsokára minden kiderül. Szokás szerint mi is élő videós közvetítéssel jelentkezünk, ma este valamikor 18:30 és 18:45 között indulunk egy kis felvezetőműsorral, aztán este 7-től a keynote-ot kommentáljuk.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!