imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Siri a legpontosabb személyi asszisztens


Az utóbbi években rohamosan fejlődtek az okostelefonokba integrált digitális személyi asszisztensek. Jelenleg három fő technológia versenyez a piacon: az Apple-féle Siri, a Google Now és a Microsoft Cortanája. A Globalme a VentureBeat számára készített egy átfogó tesztet a három vetélytársról.

Sok teszt van szerte az interneten a három asszisztensről, a Globalme viszont kicsit más szemszögből közelítette meg a dolgokat, egy nyelvtechnológiával és nyelvfelismeréssel foglalkozó cég lévén. Összesen 5 nyelven tették fel azt a 18 kérdést, mely alapján végül ítéletet hirdettek. A 18 kérdés mindegyikére 1, 0,5 vagy 0 pontot lehetett kapni, vagyis a tökéletes eredmény a teszt végén 18 pont lett volna – gondolom nem lövök le nagy poént azzal, ha előre leírom, hogy ezt a pontszámot egyik digitális asszisztens sem érte el egyik nyelven sem.

1 pontot akkor adtak egy kérdésre, ha gyors és pontos választ kaptak a tesztelők, felet akkor, ha például egy internetes keresést kaptak válaszul, ahol meg lehetett találni a keresett adatot. Nulla pont abban az esetben járt, ha a beszédfelismerő szoftver nem értette meg a kérdést, irreleváns választ adott, vagy azt mondta, hogy nem tud válaszolni.

Először az angollal kezdtek, és nem meglepő módon, mindhárom digitális asszisztens ezen a nyelven teljesített a legjobban. A dobogó legfelső fokára Siri került 14,5 ponttal (81%), második lett Cortana 12,5 ponttal (69%), tőle nem sokkal lemaradva pedig a Google Now került az utolsó helyre 11,5 ponttal (64%). Kiemelték, hogy Cortana rendkívül jól teljesített ahhoz képest, hogy ő a legfiatalabb szereplő, illetve felfedeztek egy hiányosságot, amire egyik virtuális asszisztens sem képes: nevezetesen, hogy nem tudják lenémítani a telefonunkat.

Forrás: Globalme
Forrás: Globalme

Következett az olasz nyelv, ahol Siri hatalmasat vert a mezőny másik két tagjára: ugyanúgy 14,5 pontot sikerül elérnie mint az anyanyelvén. Ehhez képest a Google Now pontszáma 8,5 (47%) lett, míg szegény Cortanának még vennie kell pár olaszórát a maga 6 pontos (33%-os) eredményével. Fontos azonban kiemelni, hogy Cortana jelenleg bétaverzióban fut olasz, francia, német és mandarin nyelveken, szóval az ő eredményeit ehhez érdemes mérni.

A német és a francia eredmények hasonlóak voltak az olaszhoz, azzal a különbséggel, hogy Siri rontott az eredményein, a többiek pedig javítottak. Az Apple virtuális asszisztense francia nyelven teljesített a legrosszabbul, itt 12 pontot ért el, míg kicsit lemaradva következett a Google Now 10 ponttal, majd a Cortana 7 ponttal. Németül Siri 78%-ot ért el (14 pont), a Google asszisztense 53%-ot (9,5 pont), és utolós helyre itt is a béta Cortana került 39%-kal (7 pont).

Forrás: Globalme
Forrás: Globalme

Utoljára jött a mandarin, vagyis az egyik kínai nyelv, ahol meglehetősen rossz eredményekre számítottak a tesztelők. Ehhez képest Siri meglepően jól teljesített, mindössze egy ponttal maradt el az angol nyelven produkált eredményétől, vagyis 13,5 pontot ért el (75%). Utána következett Cortana 5 ponttal (28%), végül pedig – úgy tűnik, a Google-nél még egy kicsit gyúrni kell a kínaira – a Google Now mindössze 1,5 ponttal (8%). Fontos megjegyezni, hogy a Google Now összesen közel 50 nyelven működik, bár a Globalme csapata kiemeli, hogy ezeken a nyelveken a legtöbbször csak a hangalapú keresés érhető el, valódi digitális asszisztensként nem használható a szolgáltatás.

Végeredmény

Összesített eredményként Siri 76%-ot ért el, a Google Now 46%-ot, Cortana pedig 42%-ot. A tesztelők ezt a végkövetkeztetést vonták le az eredményekből:

Végeredményben Siri nyerte a csatát, Cortana lett az, aki »a leginkább hajlamos lefuttatni egy webes keresést«, a Google Nownak pedig vissza kell ülnie az iskolapadba mandarinórákat venni.

A részletes eredmények, minden kérdésre a pontos pontszámokkal az alábbi linken érhetők el. Szóval, hosszú utat tettünk meg az első digitális személyi asszisztensek megjelenése óta, de az is tisztán látszik, hogy van még hova fejlődni. Mivel a nyelv egy elég bonyolult dolog, lehet, hogy tökéletes megoldás sosem születik majd. Addig is pedig reménykedjünk, hogy Siri előbb-utóbb megtanul magyarul is – bár eddig úgy tűnik, ez sajnos nincs az Apple rövidtávú tervei között. A diktálás mindenesetre szerencsére elég jól működik már most is.

Forrás: VentureBeat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!