imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Siri vs. Cortana, avagy hol tart most az Apple MI asszisztense


Siri régóta jelen van minden Apple-termékben, ez az integráció pedig már önmagában is olyan lehetőségeket rejt, mellyel más mesterséges intelligencia asszisztens szoftverek nem minden esetben tudják felvenni a versenyt. Lássuk, mit tud az iPhone-ra nemrégiben megjelent Cortana Siri ellenében hétköznapi felhasználás során.

Már az elején leszögezném, hogy amikor úgy döntöttünk itt az ideje megszületnie ennek a cikknek, jöjjön aminek jönnie kell, kapja meg Siri, ami jár neki, akkor magam sem gondoltam arra a meglepetésre, ami végül néhány nap aktív használat után ért. Remélem ezzel nem spoilereztem el semmit. A teljes történethez az is hozzátartozik, hogy nemcsak Cortana iPhone-on való előbukkanása (egyelőre csak az USA App Store-ból érhető el, korábbi cikkünkből inspirálódhattok a letöltés trükkjeiről) indokolta ezen cikk megszületését, hanem a néhány hónapon múlva megjelenő HomePod is, aminek lelkét majd Siri adja.

Hozzá kell azt is tennünk, hogy sajnos sem Siri, sem pedig Cortana nem beszél magyarul. Ennek miértjeit már korábban körbejártuk. Sajnos ez jelentősen visszaveti az aktív felhasználók és érdeklődők számát, ezért a teszt során igyekeztünk olyan funkciókat kipróbálni, melyek a mindennapi használat során segítségünkre lehetnének.

Siri 2011-ben született meg az iPhone 4s keresztségében, az elmúlt 6 évben pedig bármennyire akartukis, nem fordult vele óriásit a világ. Nem is láttunk radikális fejlődést, és nem is vált a felhasználási szokásaink szerves részévé. Később az iOS 8 és iOS 9 alatt elindult valamicske fejlődés, megjelent a hallgatózó chip, az M-szériás koprocessor az iPhone 5s-ben és azóta már minden iPhone-ban. Idén az iOS 11-ben pedig a kezdeti robothang szinte már teljesen eltűnt, helyette egy szinte egybefüggő, kellemes beszédhangot kaptunk. Az Apple a Siri-vel kapcsolatos fejlesztések technikai hátterét a mesterséges intelligencia kutatásokra dedikált blogján is jegyzi, érdekes kulisszatitkok derülnek ki ezekből a posztokból.

Na, de vissza Siri és Cortana szembenállására. Utóbbi nagyot robbant a Windows 10 megjelenésével, hiszen a Microsoft szokás szerint a Google és az Apple után, viszonylag későn lépett piacra, de nem vallott szégyent, sőt. Annak ellenére, hogy az öntanulásra sokkal csekélyebb tere van, mint Sirinek, a kezdetektől simán pariban van vele. A néhány napos használat során két tényezőre fókuszáltam: hol tart most Siri a konkurenciához képest, illetve, hogy a hétköznapi felhasználás során melyik bizonyul hasznosabbnak.

Míg Sirit a “Hey Siri” vezényszóval is csatasorba állíthatjuk, addig a Cortanát némi trükközéssel az App Store-ból kell beszereznünk és egy Microsoft fiókot regisztrálva be kell jelentkeznünk. Itt kitérnék arra, hogy aki Windowsról érkezik annak máris kézenfekvőbb Cortana, ugyanakkor óriási szenvedés árán sikerült elérnem egy kölcsönkért PC-n, hogy az asszisztens aktív legyen desktopon is. Ellenben Sirivel Macen nem volt ilyen problémám, igaz eszembe se jutott eddig használni a laptopomon, szóval az állás egyelőre 0:0. A fájlok, dokumentumok keresése egyik megoldással sem ment zökkenőmentesen, így taktikát váltottam.

Néhány, egymást követő különböző típusú utasítást szerettem volna végrehajtani mindkét asszisztenssel. Először is megérdeklődtem a kedvenc csapatom hétvégi meccsének eredményeit, ez nem okozott gondot egyik oldalon sem, sőt Cortana a OneFootball alkalmazásból emlékezett is erre az információra. Így az alkalmazáson belül egyből ki is listázta a legfrissebb eredményeket. De, aztán rájöttem, hogy inkább hanyagolni kéne az egyszerű Google kereséssel elintézhető kérdéseket, főleg mert Cortana alapértelmezettként még mindig a Binget használja. Egyébként sem hiszem, hogy ez a legmegfelelőbb felhasználási módja a hangalapú asszisztenseknek és persze nem akartuk Sirit féltékennyé tenni, hiszen épp csak most szakítottak Binggel. Még mindig 0:0 az állás, bár kezd egy kis pozitív bizakodás elönteni Cortanat illetően..

Az üzenet küldés Sirin gördülékenyen ment, sőt az iOS 10 óta egyre több alkalmazás enged hozzáférést azokhoz az adatokhoz, melyekből az asszisztens okosodhat, illetve melyeket felhasználhat, így akár Skype-on, WhatsApp-on is küldhetünk üzenetet a segítségével. Ez Cortana esetében nem ment ilyen gördülékenyen, nem tudtam azonnal egy bizonyos címzettet kiválasztani, ehelyett be kellett pötyögnöm a telefonszámot vagy kiválasztanom a címzettet a kontakt listából, és az üzenetet szintúgy. 1:0 Sirinek.

Következett a közlekedés, pontosabban a forgalmi helyzet feltérképezése és a vigyél haza parancs. Cortana mindössze odáig jutott, hogy térkép appokat ajánlott, míg Siri simán megértette mit szeretnék. Ez tényleg egy olyan szituáció, ahol egyszerűbb az asszisztens használata a pötyörészésnél, pláne, ha vezetés közben használnánk. 2:0 Sirinek.

Ha már HomePod, akkor kipróbáltam vajon mi a helyzet zene vezérlésével. Mivel Apple Music helyett Spotify előfizetésem van, ezért itt is ezt használtam. Az előre, hátra léptetés, indítás, leállítás minden gond nélkül ment, a véletlenszerű lejátszásnál azonban megkaptam Siritől, hogy most már legyek kedves a Zene alkalmazást használni, mert erre ő már nem képes a Spotify-jal. Nem meglepő módon Cortana egyáltalán nem használható ilyesmire. 3:0 Sirinek.

Na de, hogy ne legyek teljesen igazságtalan, próbáltam olyan területet találni, melyben utóbbi is megvillogtathatja tudását: emlékeztetőket, ébresztőt és eseményeket nagyon könnyedén lehet vele beállítani, hiszen maga az alkalmazás tartalmaz ilyen funkciókat. Ez annyival jobb a gyári megoldásnál, hogy egy felületen látszik minden, míg Siri esetén a gyári appok külön nyílnak meg, melyek el vannak szeparálva egymástól. A számolásnál és a pénznemek váltásánál semmi különbség nem volt, listám következő pontját mind a kettő könnyedén teljesítette. De rendes leszek, 1 pont jár Cortanának, így 3:1 még mindig Siri javára.

Ezek után olyan utasításokat kerestem, amikre valóban érdemes használni egyiket vagy másikat. A kapcsold ki/be parancsok nagyon kényelmesek Sirivel, az új Vezérlőközpont óta pedig különösen, hiszen teljesen kikapcsolhatjuk vele a Wi-Fit és Bluetooth-t is, nem kell a menüben bogarászni érte. Üde színfoltot hozott Cortana a windowsos ökoszisztémába, a Microsoft bevezetett egy olyan megoldást, amivel PC és iPhone között lehet váltogatni például böngészésnél, de ehhez a Windows Insider Programba kell magunkat regisztrálni és hosszú ideig ügyeskedni, hogy ez valóban működjön. Persze az átjárás teljesen véletlenszerű volt, többszöri próbálkozásra már inkább hagytam az egészet. Sajnos ez a pont is Sirinek ment, 4:1.

Ezen kívül az alkalmazás nagyon sok területen ajánlja magát, például összeköthetjük egyéb Microsoft szolgáltatásokkal, melyekre Macen azért kevesebb szükség van. De magát a hang alapú keresést nem igazán sikerült sok mindenre használnom. Itt fontos megjegyezni, hogy a teszt során bebizonyosodott: Sirit funkcióit jól kell ismernünk ahhoz, hogy kényelmes legyen a használata. Látszóan sokat fejlődött az elmúlt években és, ha tényleg igaz, amit az Apple a mesterséges intelligenciáról állít, akkor a HomePod megjelenésével a gépi tanulás egyre gyorsabb ütemet vesz majd. Addig pedig megmarad főleg vezetés mellé, míg Cortanát integráció hiányában a rendszert érintő alap feladatokra nem igazán lehet hatékonyan használni.

Összeségében mindkét asszisztens pozitív csalódás volt. A keresések csak ritkán mentek félre, Siri nem értetlenkedik annyit, mint egy-két verzióval ezelőtt és tényleg van egy nagyon bájos, hasznos oldala. iPhone-osként Cortana valahol a senki földjén van, de nem mondanám butábbnak, se rosszabbnak. Widgetből ugyanúgy kényelmesen elérhető, számomra azok a funkciók amikre Siri képes sokkal hasznosabbak, mint például az Office 365 integráció és egyéb Microsoft szolgáltatások. Így akármi történjen is, továbbra is Siri a legjobb választás, remélem a közel jövőben megtanul végre magyarul is.

Siri és a köré épített eszközökben sincs hiány az Apple-nél, az AirPods például remek társ lehet a mindennapokban. Használata pofon egyszerű: fedél felpattint, fülhallgató kihúz, már csatlakozik is és kész. Az erről készült részletesen tesztünket is elolvashatod, ha pedig kedved kaptál hozzá, akkor az iSTYLE-ban készletről meg is vásárolhatod.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!