imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Siriről beszélt az Apple marketingfőnöke


Phil Schiller, a cupertinói vállalat marketingért felelős alelnöke az indiai NDTV-nek adott interjújában beszélt az Apple hangalapú személyi asszisztensének jövőjéről, amit ő sokkal összetettebb kérdésnek lát, mint a rivális tech óriások. A beszélgetés során ismét elmondta álláspontját a kijelző fontosságáról, illetve egy picit odaszúrt a már piacon lévő vetélytársaknak.

Sirit 2011-ben mutatta be az Apple. Eleinte nagy újdonságnak számított az iPhone-okon; később szinte minden mobiloperációs rendszer rendelkezett már hasonló funkcióval, amik – az igazat megvallva – jobbnak is bizonyultak. Az Apple közben bevezette a Macek, illetve az Apple TV világába is Sirit, ami sajnos az évek során nem sokat fejlődött, így nagyon kevesen használják nap, mint nap. Erről Handrás kifejtette a véleményét egy korábbi cikkben: aki Siri miatt kattintott ide, azt valószínűleg ez is érdekelni fogja.

Siri

Az Apple sokat beszélt már arról, hogy nehezen tudnák elengedni a kijelzőket. Talán erre a mobilpiacon nem is lesz szükség, esetleg csak mást formát ölthet majd a megjelenítés. Phil Schiller mondandóját kifejezetten arra hegyezte ki, hogy nincs értelme mindent hanggal vezérelni, hiába tűnik jópofának. Egy átfogó rendszerben kell gondolkodni, ami a lehető legjobb megoldást tudná nyújtani minden élethelyzetben. Bár az interjúban szóba került az Amazon Echo és a Google Home, az Apple marketingese elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson ezekről a már piacon lévő termékekről.

Ez az a két eszköz, amiket a szaksajtó szerint az Apple-nek utol kellene érnie. A pletykák újra szárnyra kaptak az utóbbi hetekben, miszerint már a WWDC-n láthatunk az Apple-től valami hasonlót, ami szintén “csupán” egy hangfigyelő eszköz lenne. Fontos hozzátenni, hogy ez az interjú még azelőtt készült, mielőtt ezek a hírek újra megerősítést nyertek volna, ebből pedig az derül ki, hogy egy hangfelismerésre dedikált hardver Schiller szerint önmagában nem elég. Persze itt nem csak magáról az eszközön van a hangsúly; inkább azon, hogy mikor és hogyan tudná az Apple Sirit önfejlesztő mesterséges intelligenciává kovácsolni, hogy az valóban hasznos része lehessen a felhasználók életének.

Úgy gondoljuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor kényelmes és könnyen használható a hangvezérlés, amikor éppen nem tudjuk a kijelzőt használni – mondta Schiller. – Például, amikor vezetsz és azt akarod, hogy Siri a segítségedre legyen anélkül, hogy rá kelljen nézned a képernyőre, ez a legjobb dolog. Vagy amikor a szoba másik végében vagy és meg akarod kérni Sirit, hogy váltson zeneszámot… Szóval nagyon sok pillanat van, amikor a hangalapú asszisztens tényleg hasznos, de ez nem azt jelenti, hogy soha nem lehet szükségünk képernyőre. Szóval a kijelző nélküli ötlet nem hiszem, hogy passzol minden szituációhoz. Például, ha útvonalakat nézek és a Térképet használom, akkor Siri el tudja sorolni az útvonalakat, ami nagyon kényelmes, de sokkal jobb, ha láthatom is a térképet, hogy milyen kanyarok következnek, hol van torlódás és jobban tudom értelmezni az útvonalat és azt, hogy mit kell tennem.

Siri

Phil Schiller természetesen mégsem ment el a rivális cégek asszisztensei mellett – amik ugye kizárólag hallgatózó szobadíszként funkcionálnak – mivel könnyen lehet, hogy az Apple nem teljesen ekként aposztrofálja az otthoni asszisztensek fogalmát:

Nos, nem szeretnék kifejezetten beszélni egyikről sem. Az édesanyám azt tanította, hogyha nem tudok valamiről semmi szépet mondani, akkor inkább ne mondjak semmit.

Majd Schiller egyértelműen megerősítette, hogy szükség van a grafikus interfészre a felhasználói élmény maximalizálásának érdekében.

Még nem láttam egyetlen olyan, csupán hangalapú játékot, ami közel olyan szórakoztató lett volna, mint amikkel egy képernyőn tudok játszani. Szóval úgy vélem, hihetetlen erő van a hangasszisztensekben, az intelligenciájuk nőni fog, többet fognak tenni értünk, de a képernyő szerepe továbbra is fontos része fog maradni az egésznek.

Kíváncsian várjuk, ezek után mit vagy mit nem láthatunk az Apple-től idén. Remélem azért Phil megfontolta a szavait, nehogy aztán úgy járjon, mint annak idején, amikor az új Mac Pro bemutatása kapcsán kijelentette, hogy francokat nem tud az Apple innoválni. Aztán idén, saját bevallásuk szerint megbukott a leggyönyörűbb fénylő szemetes koncepció.

Forrás: MacRumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!