imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

SketchBook for iOS – kiváló ingyenes festőprogram iPadre!


A digitális festőprogramok piacán nagy port kavart, amikor az Autodesk úgy döntött mostantól ingyenesen letölthető a SketchBook desktopra és mobilplatformokra. Ez jó alkalmat adott arra, hogy mi is kipróbáljuk az iPades verzióját, hogy megoszthassuk a tapasztalatainkat.

Se kézügyességem, se rajztudásom, viszont iPadem az van. És most már Apple Pencilem is hozzá. A vizualitás pedig közel áll hozzám. Miért ne sajátíthatnám el az alapokat gondoltam, mikor egy héttel ezelőtt az Autodesk ingyenessé tette az ismerősen csengő SketchBookot. Jól olvasod nincs reklám, se pro verzió: ez tényleg teljesen ingyenes lett.

Aki sokat rajzol, skiccelget, jártas az építészetben, formatervezésben, divattervezésben vagy concept artokat készít az valószínűleg hallott már róla. Az Autodesk cég fejleszti, amely főleg a 3D-s programok éllovasa: a Maya és újabban már a 3Ds Max is az ő kezük munkáját dicséri. Szóval alapvetően a SketchBook is a professzionális környezetet célozta meg, amely 2-3 évvel ezelőtt iOS-re is megjelent.

A SketchBook azok számára megfelelő választás, akik egy kizárólag rajzolásra alkalmas appot szeretnének, és azok közül is a lehető legfunkcionálisabbat. Az első megnyitást követően, ami egyből nagyon szembetűnő volt, hogy a toll nagyon gyorsan, pontosan működik. Sajnálattal tapasztaltam, hogy ez nem minden applikációról mondható el. De ebben az esetben nincs ezzel gond: úgy működik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

A második pozitív csalódás a felhasználói felület volt. Ha vetünk egy pillantást az asztali verzióra, akkor ránézésre nem sok különbség van, mintha egy az egyben ugyanazt a sémát használták volna. Ami részben igaz is, a régi felhasználóknak így nem kell radikális eltérésekhez szoktatniuk magukat, másrészt viszont, mivel az Apple Pencilen nincsenek gombok, ezért a gyors eléréseket is rákellett hegeszteni a felületre.

Az előre-hátra léptetés, mentés és a teljes képernyős mód az iPad négy különböző sarkában kapott helyet, dupla koppintással innen tudjuk őket elérni. Ha már a gyors eléréseknél tartunk, akkor meg kell említenem további két nagyon okos megoldást is. Az egyik az alul található pötty, ami szintén gyors eléréseket rejt. A másik a kapszula szerű kar, amit a kezelőfelület eltüntetése esetén lehet hasznosítani, ezzel érhetjük el a szín-, eszköz- és rétegpalettát.

Ugyanebben a nézetben baloldalt egy csúszkával állíthatjuk a rajzoló eszköz áttetszőségét és a flow-t, részletesebben pedig minden ecset és toll beállításai közt egyesével állíthatjuk a nyomásra gyakorolt hatásukat. Ezekből egyébként milliónyi van, amit többnyire mind másként használunk, így egyesével is lehet őket konfigurálni.

A rétegek kezelése adja magát, szinte minden programban ugyanúgy működik. A felső menüsoron találjuk a kevésbé gyakran használt eszközöket, mint a kijelölőket, transzformálókat, kitöltési és gradiens lehetőségeket. Innen importálhatunk sablonokat, van vonalzó, szimmetria tengelyek, itt találjuk a stíluseszközöket, illetve egy felvétel gombot is, amivel speed painting videókat is készíthetünk.

Az alkalmazást 7 napig regisztráció nélkül, utána Autodesk fiókkal tudjuk használni. Látszik, hogy tényleg professzionális környezetre tervezték, ugyanis beállíthatunk 2 lépéses hitelesítést is akár. A Preferences menüpont eszközlistájában megtaláljuk az Apple Pencilt és a további támogatott stylusokat is és részletesen személyre szabhatjuk a használatot, például letilthatjuk a multi-touch vezérlést.

A SketchBook saját gesztusvezérléssel is rendelkezik, ezt is egyénileg engedélyezhetjük. A korábban említett sarkokban megtalálható shortcutok is kedvünkre konfigurálhatóak, illetve bekapcsolhatunk még néhány apróságot, mint a nyomásérzékeny pipettázást és hasonlókat. Rövidtávú tapasztalataim szerint az Autodesk SketchBook egy hihetetlen hasznos, könnyen tanulható alkalmazás és hozzátéve, hogy még ingyenes is (a desktop verzió korábban több, mint 100 euróba került évente) azt gondolom ez az első festőprogram, amit érdemes az iPadre telepíteni.


• Autodesk SketchBook letöltése az App Store-ból (univerzális – ingyenes)

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!