imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sky Force Reloaded: lengyel adrenalinbomba


Az App Store kínálatának legjobb darabjait bemutató sorozatunk mai részében egy halhatatlan formulát követő nagyágyút prezentálunk. Idézzétek fel az összes közhelyet az övek becsatolásáról, mert akcióban nem lesz hiány!

Űrhajónkkal megannyi ellenség lövedékeit kerülgetve pusztítani jó móka, ezt az 1978-as Space Invaders óta tudjuk. Az ebből eredeztetett, ún. shoot ’em up, vagy bullet hell játékok könnyű tanulhatóságuk és adrenalinpumpáló hangulatuk miatt évtizedeken át népszerűek tudtak maradni. Napjaink egyik legerősebb ilyen alkotása a lengyel Infinite Dreams által fejlesztett Sky Force Reloaded, mely olyan jól sikerült, hogy apró változtatásokkal még PC-re, Playstation 4-re, Xbox One-ra, és Nintendo Switch-re is kiadták.

A játék koncepciója bizonyára nem szorul magyarázatra, de azok kedvéért, akik még nem találkoztak a műfajjal, röviden ismertetjük: folyamatosan tüzelő repülőnkkel kell átszelnünk a hullámokban ránk támadó ellenséges hordákat. Ennyi csak a lényeg, feladatunk tehát egyszerű, mint a faeék. Amit a Sky Force Reloaded hozzátesz ehhez, s ami miatt ilyen sikeres, az a korszerű kivitelezés. A kampányt alkotó 16 pálya és az időszakos kihívások mindegyike egyedi, eltérő világot jelenít meg.

Különböző napszakokban harcolunk pl. trópusi bázisok, rozsdaövezetek, vegyifegyvergyárak és viharos hullámok felett is. A környezeti textúrák meglepően szépek, de az ellenségek modelljei is hozzák a kötelezőt. Repülők, helikopterek, légvédelmi eszközök garmadája támad ránk, és az elpusztítható tereptárgyak sem hiányoznak. A körülöttünk cikázó lövedékekre és robbanásokra kiemelt figyelmet fordítottak a készítők, néhány nagyobb akciójelenet látványa még az augusztus 20-i tűzijátéknak is becsületére válna. Az összhatás valóban konzolminőségű, nem csoda hát, hogy ott is helytáll.

Az Infinite Dreams ügyesen nyúlt a játékrendszerhez is. Sok apróság hozzáadásával sikerült egy kihívásokkal teli szisztémát alkotniuk, mely újabb és újabb rekorddöntésekre ösztönöz. Minden egyes pálya négy nehézségi fokozatban teljesíthető, az előre rögzített kritériumok kipipálásáért pedig medálokat kapunk, melyek az újabb szintek megnyitásához szükségesek.

Magyarul nem elég, ha szétlövünk mindenkit, az is számít, hogy hogyan tesszük: megmentjük- e közben az összes lezuhant pilótát, megússzuk-e sérülés nélkül, összegyűjtjük-e az összes csillagot? Apropó csillagok, ezeket fejlesztésekre költhetjük, így fenntartva járművünk harcértékét. Grátiszként még egy vékonyka sztori is akad: a küldetéstudatra vágyók felesküdhetnek a gonosz Scarlett Mantis elpusztítására, aki megalomán masináival próbálja utunkat állni.

A fejlesztésen kívül a gyűjtögetésnek is nagy szerep jut. Összesen harminc bónuszkártyát, kilenc különleges képességű technikust, és ugyanennyi harcigépet harácsolhatunk össze. Bizonyos pontokon speciális fegyvereket (bomba, lézerágyú), és minden ellen védő pajzsot is felszedhetünk. Ezeket kombinálva félelmetes tűzerőre tehetünk szert, a végén már-már megmosolyogtató lesz az a pokol, amit ellenségeinkre zúdítunk.

A remek grafika és az alapokat ügyesen színesítő játékrendszer mellett persze akad hiba is. A fő gond a free-to-play formátum, ami magával hozza a már jól ismert irritációkat: a reklámokat, a szabad tempójú haladásban meggátoló energiaszintet, és a grindelést. A Sky Force viszont szerencsére nem olyan erőszakos, mint sok ingyenes társa, melyekben vásárlások, vagy irracionális időráfordítás nélkül esély sincs a játék teljesítésére.

Tapasztalataim szerint egész hamar sikerülhet maximálisra fejleszteni mindent és megnyerni a kampányt is, a százszázalékos végigjátszástól csupán a végső nehézségi szint könyörtelensége, azaz a saját ügyetlenségem választ el.

Fontosnak tartjuk, hogy a fizetős darabok mellett időnként a barátságosabb ingyenes játékok közül is ajánljunk nektek, mert megértjük, hogy az ilyesmire nem mindenki költ szívesen. Aki így van ezzel, és kedveli az akciót, egy percig se habozzon, mert a Sky Force Reloaded simán elfér a remek lengyel játékok polcán a Witcher, a Frostpunk, és a Mesterlövész mellett.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!