imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Slayaway Camp – a horrorpuzzle


1984. augusztus 24-e van. Egy csapat tinédzser azt gondolja, hogy a nyár utolsó napjaiban nincs is jobb egy kis táborozásnál. Természet, pihenés, játék, kacagás, jó móka, nem? Persze. Egészen addig, amíg fel nem tűnik a színen egy vérszomjas gyilkos, aki mindenkit válogatott kegyetlenséggel mészárol le.

Manapság nehéz valami egyedit alkotni, ha játékokról van szó, hiszen már szinte mindent láthattunk. Na, horrorpuzzle-ből viszont nem sok van, az biztos. Márpedig a Slayaway Camp ennek a műfajnak a jeles tagja – vagyis inkább slasher-puzzle, ha egészen konkrétak akarunk lenni. Beteg ötlet, annyi szent, a megvalósítás viszont egészen zseniálisra és viccesre sikeredett, igazi üde színfoltot tett le az asztalra a Blue Wizard csapata. (Figyelem: lenyűgöző nyitóoldaluk van!)

Slayaway Camp

A Slayaway Camp a ’80-as évek VHS-kazettán terjesztett slasher-horrorjai előtt tiszteleg. Tulajdonképpen filmeket játszunk végig, az egyes pályák pedig a filmek különböző jeleneteit jelképezik. Mondani sem kell, az első rész hatalmas sikere után természetesen következik a második, kettő és feledik, és a 3D-s változat is, no meg a stílus egyéb képviselőibe is bepillantást nyerhetünk, miközben cuki voxelgyilkosainkat mozgatva elképesztő brutalitással végezzük ki a nem túl szerencsés szereplőket.

Slayaway Camp

Igazából egy egyszerű puzzle játékról van szó, amelyben a karakterünket, Koponyapofát faltól-falig (akadálytól-akadályig) egyenes vonalban tudjuk mozgatni. A csavar a megvalósításban és a hangulatban van, ugyanis az elképesztőre sikerült. A cél az, hogy minden pályán mindenkit megöljünk, majd eljussunk az ezután aktiválódó pentagramma alakú portálig. Persze ömlik a vér, szakadnak a testrészek, fröcsögés és sikolyok jelzik a sikeres utunkat – néha pedig az igazán szépre sikeredett öléseinkről kis bejátszásokat is láthatunk, melyeket akár le is lassíthatunk.

Slayaway Camp

A mozgás tehát egyenes vonalban történik, ha egy áldozathoz hozzáérünk, azt széttrancsírozzuk. Ha viszont melléjük érkezünk, akkor az első akadályig egyenes vonalban elmenekülnek előlünk. Vigyázni kell a különböző akadályokkal, amik minket is jobb létre szenderíthetnek, illetve azért a rendőrök is feltűnnek a színen, akik szerencsére elég vaksik és ostobák. Ahogy haladunk előre, több csavar is bekerül a játékmenetbe, például telefonhívással csalogathatjuk el az áldozatainkat, polcokkal vagy hűtőkkel lapíthatjuk ki őket, beleüldözhetjük őket a vízbe, ahol végül egy aligátor végzi el a piszkos munkát, vagy egyszerűen csak a tábortűzbe kergethetjük a szerencsétleneket. Persze Koponyapofa sem teljesen barbár, ezért a macskákra vigyázni kell, nehogy bajuk essen.

Slayaway Camp

Az önfeledt öldöklésen kívül néha egyéb célokra is figyelni kell: milyen sorrendben tépjük ki a táborozók szívét, vagy hány lépés múlva érkezik meg a SWAT helikoptere, ami aztán ténykedésünk végét jelenti. Szerencsére akkor sincs baj, ha mellényúlunk, bármikor visszatekerhetjük a kazettát, illetve az egész jelenetet is elölről kezdhetjük – erre a későbbi pályákon bizony gyakran szükség lehet. A gyengébbek aranyért segítséget is kérhetnek, aranyat pedig a pályák végén felbukkanó minijátékokban lehet szerezni. Az arany ráadásul arra is jó, hogy további válogatott ölési módszereket (láncfűrész, fűnyíró, sumér átok, stb.) és gyilkosokat vásároljunk belőle.

Slayaway Camp

A játékban jelenleg összesen 10 videokazetta jeleneteit (és törölt jeleneteit!) játszhatjuk végig, ami a gyakorlatban több mint 200 pályát jelent. A Slayaway Camp igazi varázsát nem is ez, hanem a nagyszerűen eltalált hangulat adja, valamint a rengeteg humor, amit sikerült belepasszíroznia a fejlesztőknek. A zenéért a kanadai GNÜ TRUNTION hair metal csapat felel, és hát valljuk be, nagyon szuper munkát végeztek (a soundtrack elérhető az Apple Musicon, de van ám videoklip is). Ha szereted a kicsit beteg humort, a ’80-as éveket, a bárgyú slasher horrorokat akkor neked való – még akkor is, ha amúgy nem a szíved csücske a puzzle kategória. Az iOS-vezrió mellett a Steamen keresztül is beszerezhető (február 20-ig akciósan!) Macre, Linuxra és Windowsra.

• Slayaway Camp letöltése az App Store-ból (univerzális, 2,99 €)
MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!