imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Snake Rewind: újjászületett a klasszikus kígyó!


Ki ne emlékezne a klasszikus Nokia-telefonok hamisítatlan játékára? Arra, amivel képesek voltunk órákon át önfeledten játszani, vagy éppen ami gyakran annyira felidegesített, hogy a telefont szó szerint a sarokba vágtuk? (Amit persze kibírt!) Bizony, a kígyóról, vagyis a Snake-ről van szó.

A játékot a jó öreg téglatelefonokra 1997-ben készítette el a finn Taneli Armanto, aki most a Rumilus Design csapatával állt össze, hogy a 21. század igényeihez igazítsák a klasszikus kígyót. Összesen 400 millió darabot adtak el azokból a telefonokból, amiken megtalálható valamelyik eredeti Snake, ezzel pedig a történelem egyik legsikeresebb játéka vált belőle. A Snake Rewind névre keresztelt új alkalmazás a mai nap folyamán jelent meg az App Store-ban iPadre és iPhone-ra (valamint emellett Androidra és Windows Phone-ra is).

Snake Rewind

Az alapötlet maradt a régi: egy kígyót kell irányítanunk, amivel kis bigyókat kell összeszednünk – ezek folyamatosan növelik „főhősünk” hosszát. A bigyókat egyébként gyümölcsöknek hívják, nem tudom, vajon eredetileg is ez volt-e a nevük. Mi a csavar a dologban? Nem sok, a legfontosabb talán a játék nevében is szereplő „Rewind” funkció, amivel megfelelő mennyiségű gyümölcsért pár másodpercet visszatekerhetünk az időben, amennyiben esetleg meghalnánk – értelemszerűen a régi szép időket idézve most is akkor van végünk, ha a falnak vagy saját magunknak ütközünk.

Ezen kívül a játékmenetet olyan apróságok fűszerezik, mint a többféle gyümölcs és egyéb felvehető extra. Ilyen például gyümölcsmágnes, vagy a gyülömcsszorzó, de olyan is van, ami egy nyomvonalat rajzol a pályára, és azt jutalmazza, ha pontosan végigmegyünk rajta. Feladatokat is teljesítenünk kell, és amennyiben sikerült megoldanunk ezeket, újabb pályákat kapunk – ráadásul mindegyiknek kicsit más a grafikai megjelenésre, persze az összes a retro-életérzést próbálja meglovagolni.

Snake Rewind

A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyire sikerült eltalálni az irányítást – hiszen eddig is voltak már hasonló alkalmazások az App Store-ban, igaz, azokat nem az eredeti alkotó közreműködésével készítették. Nos, azt kell mondjam, egész jó lett a Snake Rewind ezen része is. Két irányítási mód közül választhatunk: koppintás, vagy söprés. Az előbbi esetében a kígyó fejéhez képest kell valamilyen irányba ráböknünk a kijelzőre, hogy az adott irányba forduljunk. Nekem ez a módszer jött be jobban, bár néha sikerült csak azért meghalnom, mert nem figyeltem, hogy a kígyó alá vagy fölé koppintottam-e. A söprés módban pedig értelemszerűen abba az irányba fordulunk, amerre az ujjunkat húzzuk, bár nekem sokszor egyből kétszer is irányt váltott a kígyóm (ami természetesen halállal végződött), ezért gyorsan visszaálltam az eredeti beállításokra. Egyébként alapvetően érdemes fekvő módban próbálkozni.

Sokkal többet nem is nagyon lehet írni a Snake Rewindról. Annak, aki elég öreg ahhoz, hogy szívet melengető nosztalgiával gondoljon vissza a klasszikus nokiás kígyóra, mindenképp érdemes kipróbálnia, főleg, hogy ingyenes. Kis extra: állítólag valami nagy dolog történik, ha az egész kijelzőt megtöltjük a kígyónkkal, nekem sajnos egyelőre még nem sikerült eddig eljutnom, de ha neked igen, nyugodtan lődd le a poént a kommentekben!

• Snake Rewind letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!