imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Snapseed: Hozd ki a legtöbbet iPhone-os fotóidból


A Snapseed az egyik legjobb ingyen letölthető képszerkesztő alkalmazás, ráadásul számtalan eszköz található benne, melyekkel gyönyörű képeket varázsolhatsz. Nem számít, hogy kezdő vagy gyakorlott fotós vagy, ez az app mindenki számára nyújt valami újat.

Dióhéjban: professzionális szintű eszközök és előre beállított műveletek, melyeket később testreszabhatsz és finomhangolhatsz, támogatott JPEG és RAW formátumok, képminőséget megörző szerkesztés, ahol bármilyen műveletet könnyedén visszavonhatsz, számos előnézeti, gyors szerkesztési opció és még rendkívül sok funkció – egyetlen kezelőfelületen.

Számos képszerkesztő app van a piacon, közülük néhány ingyenes és olyan is van ami pénzbe kerül. Noha a legtöbb ingyenes alkalmazás pár kattintás áráért csodálatos képeket varázsol nekünk, egy bizonyos idő elteltével rájövünk, hogy a funkciók korlátozottak és semmi újat nem nyújtanak. A Snapseed azért emelkedik ki társai közül, mert olyan pró eszközöket soroltat fel, mint például a Görbék, RAW fájlok szerkesztése és a Fehéregyensúly de mégis rendkívül egyszerű a használata.

Hogyan kezdj neki?

Töltsd le ingyen a Snapseedet az iOS App Store-ból és máris kezdheted képeid szerkesztését. Mikor először nyitod meg az appot, egy üres ablak fog megjelenni egy + jellel a közepén. Koppints rá és nyisd meg a szerkeszteni kívánt fotót. Nem csak a fotó könyvtáradból nyithatsz meg képet, de azonnal is csinálhatsz egyet a kamera engedélyezésével, ha úgy tartja kedved.

Funkciók

A képernyő alján található eszközsoron 3 fő kategória közül választhatsz: Stílusok, Eszközök és Exportálás. Ha a stílusokra koppintasz, 13 előre beállított filter közül választhatsz (hasonlóak, mint Instagramon). Ez az egyik legegyszerűbb módszer a szerkesztésre, feltéve, ha szereted a filtereket. A repertoár kínál egy „Utolsó módosítások“ nevezetű filtert is – a nevéből talán már sejthető, hogy mit nyújt ez a funkció – ugyanazt a szerkesztést fogja elvégezni az aktuális képen, mint amit az előző képnél alkalmaztál. Ez akkor jön jól, ha például több fotót készítettél ugyanazon a helyszínen, ugyanazzal a megvilágítással. Ami viszont még jobb, hogy elmentheted a saját magad által kreált szerkesztési beállításokat későbbi alkalmakra is.

Eszközök

Ha egyik stílus sem győzött meg igazán és van elég időd kísérletezni, akkor válaszd az eszközök kategóriát. Ekkor egy rendkívül egyszerű mező fog megjelenni, összesen 28 opcióval. A legegyszerűbb opcióktól kezdve, mint például Körbevágás, Forgatás, Szöveg és Keret beszúrása, a bonyolultabbakig, mint például a Görbék, Prespektíva, Ecset és Életlenítés számos opció a rendkelkezésedre áll. Ha inkább a filmeffektek híve vagy, használd a Noirt, a Retrót, a Régiest vagy a Vignettát.

A legjobb dolog ezekben az eszközökben, nem más mint, hogy tényleg eszközként és nem előre beállított szerkesztési opcióként működnek. A telítettségtől kezdve a fényerőn át a kontrasztig szinte mindent kedved szerint beállíthatsz. A Portré módban például beállíthatod a kiemelt arcot, bőrsimítást vagy a szemek láthatóságát. Az Arcpozíció eszköz pedig egy 3D-s modellt kreál a kiválasztott arcból, így lehetővé teszi, hogy más pozícióba helyezd, állíts a pupilla méretén és még mosolyt is csalhatsz a delikvens arcára.

Ami a beállításokat illeti, szinte nem is lehetne egyszerűbb a folyamat. Minden finomtást intuitív gesztusok vezérelnek, csak annyit kell tenned, hogy balról jobbra húzod az ujjad a képernyőn – így növelheted az értéket – vagy jobbról balra – így csökkentheted. Ha függőlegesen húzod az ujjad a képernyőn számos más opció is megjelenik majd. Ha elégedett vagy az eredménnyel, koppints a pipára a képernyő aljának jobb oldalán, ha viszont nem, válaszd az X-et a bal oldalon.

Visszavonás és Mentés

A Snapseeden nyugodtan kipróbálhatsz minden eszközt és opciót, hiszen bármikor visszavonhatod ezeket és ugyanazt a képet fogod kapni. Ez azt jelenti, hogy a visszavonás opció segítségével bármikor visszatérhetsz az eredeti képre. Ha szeretnél visszavonni egy műveletet, koppints a képernyő tetején található fordított nyíl ikonra. Itt további opciókat is találsz, mint például Visszavonás, Újra, Visszaállítás vagy Változtatások megtekintése.

Ha a Változtatások megtekintése opciót választod, az alkalmazás azonnal megjeleníti ezeket egy jobb oldali sávban. Átlapozhatod őket és ha az egyiket újra szeretnéd alkalmazni, csak rá kell koppintanod, majd a képernyő tetején található nyíllal visszatérhetsz a szerkesztő felületre.

A mentési opciók elsőre bonyolultnak tűnhetnek. Ha az Exportálásra koppintasz a következő opciók közül tudsz választani: Mentés, Másolat mentése, Exportálás. A három opció közül az első kettő lehetővé teszi, hogy később visszavond a változtatásokat, viszont a harmadik egy másolatot készít állandó változtatásokkal, amit később már nem lesz lehetőséged visszavonni. Vigyázz, a Snapseednek nincs automatikus mentés funkciója, szóval mindig manuálisan kell elmentened az adott verziót.

Az app lehetővé teszi, hogy a Beállításokban megváltoztasd a kép méretét, illetve olyan nagyobb közösségi média platformokon is megoszthatod a képeidet, mint az Instagram vagy a Facebook. Ha feltörekvő influencer vagy, akkor a Snapseed minden bizonnyal must have!

A legjobb dolgok a Snapseedben:

  • Ingyenes
  • Nincsenek hirdetések
  • Számos pró szintű eszköz található benne
  • Felhasználóbarát és könnyű a használata
  • Csak el kell húznod az ujjadat a képernyőn a szerkesztéshez
  • Visszavonhatod a szerkesztéseket a kép rongálása nélkül
  • Elmentheted a saját stílusaidat
  • Jelenleg 34 nyelven érhető el, köztük magyarul is.

Mindent összevetve, bátran ajánljuk a Snapseedet mindenkinek aki most tanulja a fotózás minden csínját-bínját és a legtöbbet szeretné kihozni a képeiből.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!