imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Soha nem látott együttműködés: iOS 8 + OS X 10.10


Számomra az idei WWDC legnagyobb meglepetése, és legjobb újdonsága az Apple mobil és asztali operációs rendszerei, név szerint az iOS 8 és az OS X Yosemite közti, eddig soha nem látott új kapcsolat. Gyorsan le is írnám pár szóban, milyen új funkciókat mutattak be ezzel kapcsolatban.

Emlékszem, a közvetítés közben leesett állal bámultuk, amikor ezeket a funkciókat mutogatta Craig Federighi. Aztán az első ámulatból kijőve azon kezdtem el gondolkozni: miért nem csinálta meg eddig ezt más gyártó? Miért nem csinálta meg korábban az Apple? Annyira magától értetődő lenne a dolog, és nem hiszem, hogy bármi különösebb technológia kell hozzá, ami eddig ne lett volna elérhető. Sebaj, végre megérkeztek. De milyen funkciókról is beszélünk?

Handoff

A Handoff talán a legbonyolultabb megoldás mind közül. Pontos technológia hátteret egyik újítás esetében sem közölt az Apple, de szerintem ehhez kellett a legtöbbet programozniuk a fejlesztőknek. Arról van szó, hogy amit az egyik rendszerünkön elkezdtünk, azt pontosan ugyanonnan tudjuk folytatni a másikon. Ha hazafelé elkezdünk írni egy e-mailt az iPhone-on, amikor hazaérünk, átülhetünk a gép elé, és pontosan onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Nem kell vázlatot menteni, nem kell előkeresgélni azt, ott lesz egyből előttünk a levél, elvileg még a kurzor is ott fog villogni, ahol félbehagytuk.

Handoff

Ez a funkció ugyanúgy működik Keynote, Numbers és Pages fájlok esetében, vagyis ha elkezdünk szerkeszteni egy dokumentumot a Mac-en, akkor az iPad vagy iPhone Lock Screenjén a bal alsó sarokban megjelenik egy kis ikon, erre kattintva pedig ugyanott találjuk magunkat a dokumentumban, ahol a számítógép előtt ülve tartottunk.

 

SMS-ek a Macen!

Nemrég írtam tesztet a mindössze 17 éves Joost van Dijk szerintem hiánypótló alkalmazásáról, a Notifyrről. Úgyhogy ez a funkció másnak is eszébe jutott már, csak Joostnak kötve volt a keze, így eléggé leegyszerűsítve tudta megoldani a dolgot. Arról van szó, hogy mostantól az SMS-ek is beérkeznek a Macünkre és iPadünkre, sőt, válaszolhatunk is rájuk. Nincs több nem észrevett parkolási SMS, és ha valaki olyan netbankot használt, ami kódot küld SMS-ben, annak sem kell a telefonja után kotorásznia.

SMS OS X Yosemite

Ha olyan ismerőseink vannak, akiknek nem iPhone-ja van, és a rengeteg ingyenes megoldás helyett mégis SMS-ben akarnak kommunikálni velünk, akkor sem kell felállni többet a gép elől egy gyors válaszhoz, ha esetleg a telefon a szoba másik sarkában van. A Macen a Messages alkalmazásból küldhetünk SMS-eket is. Természetesen az OS X Yosemite az iPhone-on keresztül küldi el az üzeneteket, így azokra továbbra is vonatkozik a szolgáltató díjszabása.

 

Telefonhívások az OS X Yosemite-ben

Ahogy az SMS-ek, úgy a hívások is befutnak a számítógépünkre, vagy akár az iPadünkre is. A beépített hangszórón és mikrofonon keresztül telefonálhatunk, de el is utasíthatjuk a hívást, akár ugyanúgy SMS-ben válaszolva, mint az iPhone-on. A bejövő hívásról egy ugyanolyan értesítést kapunk, mint bármiről a rendszeren, megjelenik a hívó kis képe is. Ha egy weboldalon látunk egy telefonszámot, a rendszer automatikusan felimseri, hogy telefonszámról van szó, és rákattintva egyből tárcsázhatunk is. Nem kell tehát előhalászni a telefont és bepötyögni a számokat.

Telefon OS X Yosemite

Nem kell rohanni, ha a telefon a hálóban töltődik, mi pedig a nappaliban dolgozunk a Macen. Két okból sem: felvehetjük a hívást ha fontos, ha pedig azt látjuk, hogy olyan keres, akivel nem akarunk beszélni, ehhez sem kell elmenni az iPhone-ig. Elvileg a konferenciahívásokat tartalmazó naptárbejegyzésekből is telefonálhatunk, és a rendszer automatikusan beüti a jelszót is. Én nem sokat használom ezt a megoldást, de biztos van, akinek jól fog jönni. Apró észrevétel még: az erről a funkcióról szóló képeken mindenhol teljes kijelzős fotót látunk az iPhone-on bejövő hívás esetén, remélem, tényleg visszahozzák ezt a funkciót, engem nagyon zavart, amikor kivették az iOS 7-ből.

 

Instant Hotspot

Szerintem nagyon találó név, és ha tényleg működni fog, örökké hálás leszek az Apple-nek. Ha nincs a közelben Wi-Fi, és a szolgáltatónk támogatja, akkor ezentúl az iPhone-unk automatikusan megjelenik majd az elérhető Wi-Fi hálózatok között az OS X Yosemite-ben, ha pedig kiválasztjuk, automatikusan bekapcsolja a Personal Hotspot funkciót, és összekapcsolódik a két eszköz. Ha a Mac nem használja a hálózatot, automatikusan kikapcsol az iPhone megosztása, így növelve az akksiidőt. Nem kell a Settingsben babrálnunk, ki-be kapcsolgatni a hotspotot, csak egy kattintás, és szaladgálnak is lefelé a bitek a felhőből.

iOS 8 Instant Hotspot

Nos, nekem ezzel a funkcióval kapcsolatban vannak a legnagyobb fenntartásaim, mivel elég sokat szívtam mindig is az iPhone internetmegosztási képességével, de ha végre rendesen megcsinálják, akkor talán hajlandó leszek megbocsátani az Apple-nek.

Ezek lennének tehát az új, közös iOS 8 + OS X Yosemite funkciók. Hát nem magától értetődőek? Vajon miért nem csinálta meg még senki? Érdekes, hogy a Microsoft például azzal reklámozta annak idején a Windows 8-at, hogy tabletekre és asztali gépekre is hasonló az alapja, szóval gondolom egyszerű lett volna ilyen szintű integrációt megvalósítani a két rendszer között, mégsem tették meg valamiért – legjobb tudomásom szerint.

A funkciókat sajnos még nem tudtuk tesztelni, mert a mostani bétában egyelőre nem elérhetők, de amint frissülnek a fejlesztői változatok, természetesen tesztet is írni fogunk róluk. Emlékeztetőül: mindkét rendszer béta állapotban, fejlesztők számára érhető el egyelőre, a publikus megjelenésük ősszel várható.

Forrás és képek: Apple.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!