imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Soha nem látott videó Steve Jobsról


Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Steve Jobs személye már beírta magát a történelemkönyvekbe, ezért azonnal felkapjuk a fejünket, amikor felkerül a netre egy-egy sosem látott videó. Most is ez történt, méghozzá a NeXTcube bemutatóját nézhetjük végig.

Az alábbi videó nemrég került fel a Youtube-ra, pár lelkes korábbi NeXT alkalmazottnak köszönhetően, akik megtalálták a VHS kazettát, és bedigitalizálták. Az anyag történelmileg is jelentős, hiszen Steve Jobs már három éve nem szerepelt nagyközönség előtt, mikor ez a felvétel készült. Todd Marks, egy korábbi NeXT alkalmazott az alábbiakat írta a Yutube-ra feltöltött anyag alá:

Reméljük, hogy ennek a felvételnek az eredetije még valahol létezik az archívumban. Volt NeXT alkalmazottként az a szerencse ért, hogy megtaláltam ezt VHS-en. A kazetták 37 évesek, és sajnos nem a legjobb minőségük, mivel egyértelműen az eredetiről másolták, ugyanis egy motorcsónakos videókkal teli kazettán találtuk meg. Kemény munka volt megtisztítani a felvételt, hogy közzé tehessük. Tudjuk, hogy nem tökéletes, de látnotok kell, hogy hol kezdődött minden.

A felvétel 2 óra 38 perces, és szinte vágatlanul nézhetjük végig ahogy Steve Jobs 1988 október 12-én bemutatja az akkor forradalminak számító NeXTcube számítógépet, és a NeXTSTEP operációs rendszert, ami egyébként a jelenlegi OS X rendszer alapjait is szolgáltatta, miután az Apple felvásárolta a NeXT vállalatot Jobstól.

A legtöbb olvasónk valószínűleg pár másodperc után ki fogja kapcsolni a videót, de az igazi Apple fanatikusoknak, és azoknak akik felnéztek Steve Jobs munkásságára, igazi aranybánya ez a felvétel. Jobs a tőle megszokott lelkesedéssel és beleéléssel beszél a gépről, illetve az oprendszerről.

Ha valaki nem is nézi végig a videót, érdemes a a 41. perchez tekerni, ugyanis hallhatjuk Jobs-ot ahogy a kulisszák mögött izgul, hogy elinduljon a demó a frissen leleplezett gépen. Érdemes a 40. perctől figyelni, itt leplezi le a NeXTcube-ot, bekapcsolja, majd elsétál. Ezután, bár nagyon halkan, de lehet hallani, ahogy Jobs mondogatja:

Nem indul el… Nem indul! Gyerünk gyerünk gyerünk! Gyerünk az istenit! Oké, most már rendben van.

Steve Jobs a NeXTcube bemutatásakor már jól láthatóan egészen más ember, mint amikor még az Apple-nél dolgozott, 88-ra már sokkal megfontoltabb. Természetesen a töle megszokott poénokat is folyamatosan nyomja a teljes bemutató során, és egy új idézetet is felírtunk gyorsan. 2:07-nél a sajtótájékoztatón Jobs elfelejti bekapcsolni a mikroportját, miután szólnak neki és össze-vissza gerjed a hangosítás, csak ennyit mond:

Technológia… Nem tudunk élni vele, de nélküle sem.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb Apple-höz és Steve Jobshoz köthető videója került ki a nagyközönség elé, hiszen tulajdonképpen a NeXT számítógépnek és a NeXTSTEP rendszernek köszönhetjük, hogy mára az Apple azzá a vállalattá vált ami. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: Ha nincs a NeXT, akkor ma nincs iPhone, és nincs az Apple. Ennek tükrében érdemes megnézni az alábbi videót, mondjuk az általunk is nemrég látott Steve Jobs film helyett amit jól le is húztunk miután megnéztük.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!