imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sok fitnesz alkalmazás nem biztosít elég széleskörű edzéstervet


Sok olyan alkalmazás van az App Store-ban, amik segítségével formába hozhatjuk magunkat. Ha pedig már rendszeresen sportolunk egyébként is, akkor a teljesítményünk alakulását tudjuk követni. Viszont sok alkalmazás még olyan edzésprogramot sem kínál, amit az American College of Sports Medicine minimálisan ajánlott követelménye előírna.

A Floridai Egyetem kutatói 30 népszerű ingyenes alkalmazást próbáltak ki, amelyek széleskörűségét három különböző szempont szerint osztályoztak: aerobikos gyakorlatok, erősítés és nyújtás. Az ingyenes alkalmazásokban található edzéstervek 90%-a tartalmaz erősítő gyakorlatokat, ezzel szemben viszont 15 alkalmazásban volt csak bármiféle aerobik gyakorlat. Az alkalmazások két harmada pedig egyáltalán nem tartalmazott bemelegítést, vagy nyújtást. Végeredményben összesen egy alkalmazás, a Sworkit Lite tartalmazott olyan részletes edzéstervet, ami az ACSM követelmények legalább felének megfelelt.. Emiatt nem kérdéses, hogy a 14-es skálán ez az app érte el a legtöbb pontot, szám szerint 9.01-et.

ss+(2015-09-08+at+01.50.11)
A grafikonon jól látszik, hogy az első hely és a második hely között óriási a különbség.

Az egész projekt vezetője, Francois Modave, felhívta a figyelmet, hogy az ingyenes alkalmazások egy jelentős részével az a baj, hogy nincs rendesen bemelegítés rész, ami pedig így súlyos sérüléshez vezethet. Egy átlagos fitnesz-tracker alkalmazás esetében ennek nincs jelentősége, hiszen ott az ember már megszokásból is átmozgatja az izmokat és az ízületeket.

ss+(2015-09-08+at+01.50.23)
Van, olyan app is ami még egy pontot se ért el.

Az iPhone-nal kompatibilis sportkiegészítők igen nagy népszerűségnek örvendenek az elmúlt években. Éppen ezért a kiegészítőkhöz tartozó alkalmazások is egyre népszerűbbek, sőt gyakran harmadik féltől származó alkalmazásokat is használunk. Az egyik ilyen legjobb ökoszisztéma alapján működő rendszer talán a Withings család az okosmérleggel és az egyéb termékeikkel. Habár ebben csak hétköznapi aktivitásmérő van, egy jó fitnesz alkalmazással társítva minden igényt kielégít.

Azért a teszthez még annyit megemlítenék, hogy a 30 ingyenes alkalmazás közül néhány nem is fitnesz célra, hanem tracking célra készült igazából. Ezért a hátrébb végzett helyezettek is lehetnek ugyanolyan, sőt jobb alkalmazások. Itt csak és kizárólag a széleskörű feladatsorok és az edzésterv döntött. A teljes listát itt éritek el.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!