imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Sokat fejlődött az Emlékeztetők alkalmazás az új iOS 13-mal


Számomra teljesen méltatlanul elhanyagolt alkalmazás, az Emlékeztetők (Reminders) kapott kicsit új köntöst és egy-két igen tetszetős új funkciót az iOS 13 érkezésével. Sokak számára jelentve ezzel megfelelő natív megoldást a hasonló alkalmazások rengetegében. 

Egészen az iOS 12-ig bezárólag az Emlékeztetők alkalmazás kicsit mostoha gyerekként figyelt az Apple saját appjai közt, előre telepítve a mobilkészülékeken. Évek óta érintetlenül nagyobb fejlesztés hiányában.

Az új operációs rendszernek hála számtalan olyan lényeges funkcióval bővült, ami teljes egészében alkalmassá teszik arra, hogy az eddig használt harmadik féltől származó, (akár fizetős) appokat is simán leváltsa.

Teljes körű nyelvi támogatás

Akár magadnak csinálnád, akár Sirit kérnéd meg rá, mindenképpen működni fog, de sajnos csak kizárólag az Üzenetek (Messages) natív alkalmazással. A telefon (pontosabban a Siri mögött álló mesterséges intelligencia) már felismeri anyanyelvünkön is a különböző időpontokat. Így például, ha az üzeneteid közt szerepel a “holnap 16:00”, akkor azt már egy érintéssel vagy paranccsal azonnal emlékeztetővé (vagy naptár eseménnyé) alakíthatod.

Force Touch-csal (bal) és sima érintéssel (jobb) is működik

Egyszerűsödött emlékeztető készítés

Új emlékeztető hozzáadásakor egy szuperhasznos menüsor jelenik meg a billentyűzet felett. Az itt található parancsok segítenek az emlékeztetők még gyorsabb beállításában. Az első gombon egyből időpontot választhatsz (ma, holnap, ezen a hétvégén, egyedi), hogy mikor aktiválódjon az emlékeztető. Majd a második gombbal aktív triggereket adhatsz hozzá (amikor hazaérsz, ha beszállsz az autoba, stb.). Sőt most már megjelölni (flag) és csatolmányokat hozzáadni is sokkal könnyebb lett.

Természetesen az emlékeztetők utólagos szerkesztési lehetőségei sem szűntek meg.

Lehetőségek széles tárháza

Hiszen, ha egy-egy emlékeztetőnél a sor végén az (i) ikonra nyomsz, akkor már azonnal szabhatod is testre őket. Tényleg mindenre gondoltak. A csatolmányok a konkrét fájloktól kezdve akár URL-ek is lehetnek. Az emlékeztetőket pedig számtalan tényező aktiválhatja.

Képzeld csak el, hogy a meetingednek a város központjában sokkal előbb vége, mászkálsz az utcán és sorba jönnek az emlékeztetők, hogy innen ezt vegyél meg, onnan meg az, mert éppen elhaladsz az adott boltok előtt. Ehhez az “Emlékeztetés egy helyen” opciót kell használnod.

Szintén baromi jó funkció, az Emlékeztetés üzenetváltáskor. Itt megadhatod, hogy ha legközelebb üzensz mondjuk a barátodnak, ne felejts el szólni neki a jövő pénteki buliról. Mondjuk nem teljesen értem, hogy ha már eszedbe jut csinálni belőle egy emlékeztetőt, akkor mért ne írhatnál szimplán akkor az adott embernek, de ez már csak részletkérdés. A lehetőség szerencsére adott.

Az Alfeladatok bevezetése is remek opció, az pedig még szuperebb, hogy nem csak egy adott emlékeztető beállításaiban adhatod hozzá az új altételeket, hanem a lista nézetben drag & droppal is azonnal egymás alá mozgathatod az egyes feladatokat.

Végletekig leegyszerűsített kezdőoldal

A listák átláthatósága igazából totálisan átragadt a kezdőképernyőre is. Itt olyan szekciókat találhatunk, mint a Ma, Ütemezett, Mind és Megjelölt, továbbra is elősegítendő a transzparens működést. És azt, hogy a kezelés minél inkább kézre álljon, olyan szempontok alapján, ami mindenki számára hasznos lehet napi használat közben. A szétszortírozott emlékeztetők és listák mellett még csoportokat is létrehozhatsz, ez a listák listája.

Bár én sem használtam soha ezt a lehetőséget. Mindig mindent igyekeztem megoldani a Naptár (Calendar) app használatával, a tesztelés ideje alatt, tényleg bármit rögzíteni tudtam. Ami kicsit döcögősebben ment az a lokáció használata. Elég sokszor megesett, hogy helyhez kötöttem egy-egy emlékeztetőt, és az csak jóval később és már máshol jelzett be.

Ettől függetlenül, én nyugodt szívvel ajánlom mindazok számára, akik nem vágynak egy-egy csak mások által fejlesztett app speciális funkciójára. Az alap feladatok elvégzésére tökéletes és használata abszolút kézenfekvő.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!