imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sokat tudó rejtett Apple betűtípusra bukkantak


A felhasználók számára inkább csak egy érdekesség, míg fejlesztők számára azonban kifejezetten hasznos lehet az a két rejtett Apple betűtípus, melyet most fedezett fel az Equinux csapata. Az iTunes ajándékkártyák árulkodtak…

A megvásárolt iTunes ajándékkártyákon található kódot nem csak kézzel begépelve, hanem a készülékünk kameráját használva is beolvashatjuk. Ennek nyilvánvalóan praktikus okai vannak. Sokkal kényelmesebb, egyszerűbb, menőbb beszkennelni egy kódot, mint a pötyögéssel szerencsétlenkedni.

A Mail Designer Pro 3 mögött álló fejlesztőcsapat, az Equinux hasonló megfontolásból szeretett volna magának is létrehozni egy, az iTunes ajándéékártyára hajazó, egyedi, szkennelhető promóciós kártyát. Ennek érdekében pedig elkezdték alaposan megvizsgálni az Apple megoldásának működési mechanizmusát, ekkor bukkantak az érdekességekre.

Az App Store beépítette szkennere két dologra figyel beolvasás során: a kód betűtípusára, és az azt körbeölelő doboz paramétereire. A fejlesztők először csak fogták a dobozt és különböző ismert betűtípussal írt kódokkal próbálkoztak, sikertelenül. Ekkor jöttek rá, hogy ennél egy fokkal agyafúrtabb megoldásról van szó.

Az áttörést az hozta, amikor észrevettük, hogy a sikeres beolvasás után egy pillanatra felugrik a felismert kód az alkalmazásban. Ebből arra következtettünk, hogy a keresett betűtípusnak magában az appban kell lennie valahol. Ugyanezt kipróbáltuk a macOS-es iTunes-ban is, és láss csodát – a folyamat ugyanúgy működött mindkét rendszeren.

Elkezdtünk kutatni az iTunes mappáiban, és találtunk is egy ígéretesnek tűnő CodeRedeemer nevű plugint. A betűtípusra azonban itt nem bukkantunk rá sajnos. Végül az app binary vezetett a font nyomára: CoreRecognition.framework.

A megadott mappában rögtön két betűtípust is találtak. A Scancardium és Spendcardium a beolvasási folyamat két különböző fázisában használatos, és magad is könnyen megtalálhatod őket a gépeden, feltéve ha Mac-et használsz. Nyiss egy új Finder ablakot, nyomd meg a CMD + Shift + G billentyűkombinációt és a felugró ablakba másold be a következő elérési útvonalat:

/System/Library/PrivateFrameworks/CoreRecognition.framework/Resources/Fonts/

Ezután egy egyszerű dupla klikkel már telepítheted is őket. Ha pedig megtetszettek, tetszőlegesen használhatod más alkalmazásokban is. A fejlesztőknek számára még több potenciált rejtenek magukban a most felfedezett betűtípusok. Segítségükkel maguk is készíthetnek egyedi App Store-os promóciós kártyákat, amiket utána ugyanúgy be lehet szkennelni, mint az Apple-féle hivatalos ajándékkártyákat. Az Equinux ráadásul volt olyan jófej, hogy még egy Photoshop template-et is készített a kollégáknak, hogy kedvükre kísérletezhessenek.

Forrás: Macrumors

A macOS fájrendszerének útvesztőiben nem csak ismeretlen betűtípusokat, hanem például baromi szép rejtett háttérképeket is találni. Ha annyira megtetszettek a betűtípusok, hogy gombhoz varrnál kabátot, itt válogathatsz pár nagyon kedvező árú, akciós Mac közül.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!