imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sokat vagy keveset költ az Apple kutatás-fejlesztésre?


A 2015-ös pénzügyi évben soha nem látott mennyiséget, 8,1 milliárd dollárt költött az Apple kutatás-fejlesztésre. Korábban mi is megírtuk, hogy a kutatás-fejlesztés nyomon követésével valamelyest meg lehet jósolni, hogy mikor rukkolnak elő valami tényleg új, tényleg meghatározó termékkel. Most, hogy nyilvánosak a 2016-os első pénzügyi negyedév számai, megint gondolkodhatunk ezen. És bár a számok megint csak impresszívre sikerültek, ha összehasonlítjuk más adatokkal, akkor árnyalódik a kép, hogy vajon mennyire innovatív az Apple.

Tegnapelőtt a cupertinói cég megosztotta befektetőivel a 2016 Q1 számait, amiben ha csak egy hajszállal is, de minden eddigi rekordot megdöntöttek. Tim Cook és Luca Maestri azonban rögtön óvatosságra intett mindenkit, hogy sok év után először, de a 2016 Q2 bizony csökkenést fog hozni. A részletekbe menve kiderült, hogy pl. az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó kiadások 51,3 milliárd dollára rúgtak – elvégre a Campus 2 sem építi fel magát. Még egy rekord született, ez pedig a már említett kutatás-fejlesztésre költött pénz aránya. Soha ennyit nem költött Q1-es pénzügyi negyedévben K&F-re az Apple, mint most: 2,4 milliárd dollárt. Az adatok az amerikai tőzsdefelügyelethet benyújtott anyagból derültek ki, s mint általában, ez most is a teljes árbevétel 3%-ának felel meg.

apple-japan-r-and-d

Mit jelent ez? Azt, hogy gyakorlatilag semmi mást nem csinált az Apple, mint hogy az arányosan magasabb bevételekhez képest arányosan többet költött kutatás-fejlesztésre. Ha éves összehasonlításban tekintünk rá, akkor már kicsit magasabb százalékok jönnek ki: a 2015 Q1 1,9 milliárdjához képest ez 27%-os növekedés. Ahogy a 2014-es éves kutatás-fejlesztés kiadásai 6 milliárdról 8,1 milliárdra nőttek 2015-ben, ami 37%-os növekedés. A Business Insider még tavaly májusban 9,7 milliárd dolláros éves K&F büdzsét jósolt a 2016-os pénzügyi évre az Apple-nek.

Továbbra is szünet nélkül fogunk befektetni a kutatás-fejlesztésbe. Nagyszerű dolgokon dolgozunk most is, és erősen hiszünk abban, hogy romló gazdasági környezetben – amiben most mindannyian benne vagyunk – is érdemes ebbe befektetni.

– mondta Tim Cook. Ezek, minden szarkazmust nélkülözve, tényleg fontos gondolatok, és magyar szempontból ezek a számok óriásiak. De, mint mindent, ezt is összehasonlításban érdemes szemlélni, hogy más megvilágításba kerüljenek az elsőre óriási számok. Márpedig, ha csak ezeket a 2014-es adatokat nézzük, akkor ki kell mondanunk, hogy az Apple bizony nem költ sok pénzt kutatás-fejlesztésre. A Samsung, az Intel és a Microsoft is 10 milliárd dollár fölött költött már 2014-ben. Érvként felhozható, hogy 1 dollárt is nagyon sokféleképpen, hasznosan és haszontalanul is el lehet költeni, azonban sokatmondó, hogy 2014-ben a Volkswagen 13 milliárd dollár felett költött K&F-re. Mit vonhatunk le ebből, ha hozzá vesszük pluszban az elmúlt napok híreit, hogy lelép az Apple Car projektmenedzsere, és Jony Ive sem elégedett a projekt állásával? Azt, hogy autót fejleszteni nem egyszerű, és a tudástőke mellett lehet, hogy több pénzre is szükség lesz hozzá.

Forrás: Apple Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!