imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sokkal ellenállóbbá tenné a MacBookok billentyűzetét az Apple


Mit szólnál, ha olyan notebookot vehetnél, amit bármilyen baleset ér, bírja a ráborított kaját és lötyiket? Az Apple-nek már létezik egy erre vonatkozó szabadalma, a kérdés, hogy végleges termékben is találkozunk-e ilyen megoldással. 

Kifejezetten szeretjük az Apple új Butterfly fantázianévre keresztelt billentyűzetét, amely mostanra a második generációját éri. Persze az előzőt is szerettük, viszont az új kialakításnál szemmel láthatóan kisebb részeket hagytak a mérnökök a billentyűk körül, így a kosz is kevésbé tud a gombok alá szorulni.

Egy 2016-ban bejegyzett és nemrég közzétett szabadalom szerint ez korántsem bizonyult elég hatásosnak. A dokumentum szerint az Apple egy olyan megoldáson gondolkodik, amely segítségével megelőzhető lenne, hogy mindenféle törmelék, morzsa és cseppfolyós anyag bekerüljön a billentyűzet alá.

Ez azon felül, hogy a billenytűk szorulásához, beragadásához vezet, a számítógép hardverében is kárt tehetnek, főleg a durvább anyagok, mint a cukros üdítők vagy például a körömlakk. Egyáltalán nem ritka, hogy a szervízben hasonló rémséget visznek be a tulajdonosaik. Egy kis marha pöri, kenyér morzsa, Jägermeister egy 6-8 éves gép alaptartozékai.

A beltartalom felgyülemlését pedig egy kefés módszerrel oldaná meg az Apple. A 2015-ben először a 12”-es MacBookokban bemutatott Butterfy billentyűzet működési mechanizmusa, ahogy a neve is mutatja, pont olyan, mint a pillangó szárnyáé. Ezáltal elméletileg rövidebb a gombok útja, és teljesen egyenes is, így gyakorlatilag egy tömítő megoldással kiküszöbölhető lenne, hogy bármi a bekerülhessen a gombok alá.

Az anyag egész egyszerűen a gomb és mozgató egységek közé kerülne, így akár folyadék borul a billentyűzetre, akár más oda nem illő étel, ital, macska szőr és a többi, az nem tudna ennél a rétegnél lejjebb hatolni, illetve könnyebben tisztíthatóvá is válna. Az elv hasonló, mint a néhány éve divatját múlt gumi billentyűzeteknél, ahol pont ez volt a húzó funkció: akármennyi dobálást és végtelen mennyiségű szennyeződést kibírt, sőt mosható volt.

Phil Schiller az új MacBook Prót prezentálja

Az egyetlen hátrányuk csak az volt, hogy roppant kényelmetlen volt rajtuk gépelni. Ha az Apple jelenlegi formáját megtartva a billentyűzetnek tudna olyan átalakítást végezni, ami megóvná még az öregecske gépeket is az idő próbájától, az sok-sok balesetmentes évet és boldog felhasználót eredményezne.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!