imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sokkal emberibb lehet majd az Apple Maps navigáció


Arról még mindig nincs semmilyen információ, hogy az eladósorba került Nokia HERE-t felvásárolja-e az Apple, ezzel fejlesztve a térképek pontosságát, viszont egy másik fejlesztés bizonyosan érkezhet az Apple Maps alkalmazásunkhoz. Az, hogy a funkció mennyire fog itthon működni, ismételten kérdéses, de én személy szerint csak egy akadályát látom annak, hogy itthon is teljes körűen használni tudjuk.

Amikor először megjelentek az autós navigációk, akkor az volt a nagy dolog, hogy ha lehetett változtatni a felolvasó hang nemét, vagy híres emberek és karakterek hangját is be tudtuk esetleg állítani. 3CPO vagy Darth Vader, sőt akár Fekete Pákó énekes tört magyarjával is kaphattunk útba igazítást. Később a navigációs alkalmazásokat már az okostelefonokra is elkészítették. Abban viszont megegyezett az összes ilyen kaliberű alkalmazás és készülék, hogy ugyanolyan gépi és monoton módon kaphatjuk csak az utasításokat. Akik pedig rendszeresen használnak ilyen alkalmazásokat, azoknak egy idő után zavaró és idegesítő lehet folyton ugyanazt hallani.

500 méter múlva kérem forduljon balra. Majd kétszáz méter múlva elérte az úti célját.

Az Apple pont ezt a problémát fogja kiküszöbölni a most előterjesztett „Humanized Navigation Instructions for Mapping Applications” elnevezésű szabadalmával. A szabadalomban foglaltak alapján egy olyan rendszert hoztak létre a régi unalmas robothang helyett, amely képes emberszerűen utasításokat adni. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a régi „500 méter múlva kérem forduljon balra. Majd kétszáz méter múlva elérte úti célját.” utasítás helyett azt fogjuk majd hallani, hogy „A sarkon lévő iSTYLE üzletnél fordulj el balra, az iroda a park előtt található”. A navigáció az Apple Maps POI adatait fogja használni, hogy beazonosítsa a célt, vagy a következő kanyar helyét. A probléma, hogy Magyarországon nem lehet szerkeszteni ezeket az adatokat, tehát viszonylag kevés hely szerepel a magyarországi térképen sajnos. Pont ezért nem valószínű az sem, hogy itthon változatosan tudjon beszélni majd az Apple Maps koordinátorunk. Tehát a feljebb említett probléma szerintem ez, de reménykedjünk benne, hogy az Apple munkatársai sikeresen elindítják majd ezt a szolgáltatást nálunk is.

maps_voice_1

Sokakban felvetülhetett viszont a kérdés, hogy így nem lesz-e nagyobb esélye az embernek eltéveszteni, hogy hol kell lekanyarodni. Tegyük fel, hogy lebontanak egy áruházat, a térképet pedig nem frissítik, akkor az ember nézhet, hogy most mégis hol kéne elkanyarodni. A szabadalomban ezt a problémát is megoldották, hiszen a gyakran félreértelmezett utasításokat a rendszer figyeli és javítja magában, hogy legközelebb gyorsabb és pontosabb utasításokat adjon. Amire egyébként én kíváncsi lettem volna még, de sajnos erre nem tér ki semmilyen információ, az az, hogy a rendszer nyelvezete milyen lesz. Szerintem az se mindegy, ha a navigációnk úgy szól hozzánk, mint a haverjához, vagy esetleg teljesen formális nyelvezettel fog-e utasításokat adni. A legjobb talán az lenne, ha ezt maga a felhasználó választhatná ki.

Forrás: THE VERGE

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!