imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sose volt még ennyire érdemes Safarit használni


Vannak akik eleve imádják és nem is használnak mást, vannak akik kategorikusan elutasítják, mások meg csak megszokásból döntöttek más böngésző mellett. Utóbbi két csoportnak most mutatunk 5 érvet, amiért érdemes ismét tenni egy próbát az Apple böngészőjével.

Tény és való, hogy a Safari nem a legnépszerűbb és legnagyobb tudású böngésző a piacon. Ugyanakkor az is tény és való, hogy mivel az Apple adja ki, ezért természetéből fakadóan tökéletesen harmonizál a vállalat készülékeivel. Lényegében ugyanaz a helyzet, mint az operációs rendszereknél:

a Safari minden egyes kódsora úgy lett megírva, hogy az kiszolgálja az Apple felhasználókat.

Senki mást, de őket maximálisan. Ennek köszönhetően tökéletesen optimalizált, minden új funkciót tartalmaz, gyorsan tud reagálni a rendszereket/hardvereket érintő változtatásokra. Ennek ellenére persze megvannak azok a funkcióbeli hiányosságai is, ami miatt teljesen érthető a más böngészőt használók álláspontja is. Nálunk a szerkesztőségben sem mindenki Safari párti.

Mindenesetre a macOS Mojavéval, illetve az iOS 12-vel az Apple most ezek közül a restanciák közül pótolt be jópárat, na meg persze hozzácsapta a maga tudását is a főzethez. Nézzünk 5 érvet, ami miatt mindenképp érdemes adni egy esélyt a Safarinak azoknak is, akik más megoldások hithű felhasználói.

Adatvédelem a maximumon

Eddig is erős volt benne az Apple, ezután meg végképp. Az új, Enhanced Tracking Prevention névre hallgató beépített funkció csak a szükséges minimum információval fogja ellátni a weboldalakat. Amelyiknek nem kell, az nem fogja tudni, hogy milyen pluginokat használsz, milyen nyelvre van állítva a géped és a többi (ez idáig nem volt így). Ezzel lényegében lehetetlenné válik az egyes felhasználók aktivitásának lekövetése.

Ugyanígy, a Safari mostantól kiirt minden, oldalba beágyazott trackelésre szolgáló kódot, például sem a Facebook, sem a Twitter nem fogja majd tudni bemérni az aktivitásodat a weboldalakba ágyazott like és megosztás gombokkal.

Gyors, mint az olajozott ménkű

Pont. A Safari eleve a leggyorsabb böngésző volt az Apple készülékein, épp a bevezetőben taglalt optimalizáció miatt. Az iOS 12 rendszerszinten gyorsít majd fel mindent, így a Safarit is. Könnyű összerakni a képet, mi történik, ha a leggyorsabb böngésző még gyorsabb lesz…

Faviconok

Tudjátok, azok a kis ikonocskák a weboldalak címe mellett. Na, idáig a Safari valamiért nem jelenítette meg őket a füleken, szemben lényegében minden más böngészővel. Apróságnak tűnhet, de sokkal könnyebb így a megnyitott oldalak gyors azonosítása. Az Apple pótolta elmaradását, és végre bekerült a Safariba az alapfunkció. Ha idáig csak ez tartott vissza, most már nem fog…

Fejlesztett olvasónézet

Eredeti formájában is az egyik kedvenc funkcióm volt, ezután meg végképp az lesz. Az Olvasónézet az URL mellett található kis bekezdés ikonnal aktiválható csodaképesség. Rákattintva az éppen látogatott weboldal szövege és képei egy szép és jól olvasható magazin nézetté alakulnak, miközben miden fölösleges csicsa eltűnik a szem elől. Mostantól az eszköz még okosabban fogja tudni megjeleníteni az olyan trükkösebb elemeket is, mint a táblázatok, képfeliratok és társaik, amelyekkel idáig gond volt.

Piception

Igazoló kódok automatikus kitöltése

A kétlépéses hitelesítés során megeshet, hogy az adott alkalmazás vagy oldal SMS-ben küldi el az igazoló kódot vagy jelszót a felhasználónak. Mostantól a rendszer magától felismeri majd ezeket és felajánlja az automatikus kitöltési lehetőségek közt, nem kell az Üzenetekből kimásolgatni. A funkció természetesen csak Safarival fog működni, ami ismét egy szép vaskos plusz a kipróbálás mellett.

Forrás: Cult of Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!