imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sosem látott felvételek Jony Ive dizájnstúdiójáról


Itthoni idő szerint ma hajnalban került adásba az amerikai CBS csatornán a 60 Minutes című tévés magazinműsor legújabb epizódja, melyben a tudósító, Charlie Rose olyan helyekre jutott be, ahová tévéstáb még sosem.

A nagyjából 25 perces riport egyből azzal kezdődik, hogy vajon mennyire van még jelen Steve Jobs szelleme az Apple-nél. És noha a legendás társalapító már több mint négy éve elhunyt, továbbra is elő-előkerül az öröksége, és jelen van a mindennapokban – láthatjuk, ahogy számtalan fotó lóg róla a jelenlegi Apple-főhadiszállás falain. Tim Cook az interjúban elmondja:

Ez Steve cége. Még mindig Steve cége. Így született, és most is így van. Az ő szelleme mindig része lesz a cég DNS-ének.

60 Minutes – Inside Apple

Ebben nagy szerepe van az Apple dizájnigazgatójának, Jony Ive-nak is. Charlie Rose stábját a legendás dizájnstúdióba is beengedték forgatni, oda, ahol tévéstáb korábban még sosem járt. És noha a műsor sok új információval nem szolgál azok számára, akik követik az Apple körüli eseményeket, roppant érdekes belülről látni azt a helyet, ahol a következő évek termékei születnek.

A 60 Minutes természetesen nem láthatta ezeket a termékeket, hiszen a hatalmas faasztalokra – melyek nagyon hasonlítanak az Apple Store-okban láthatókra – szürke lepleket terítettek szorgos kezek. Ettől függetlenül nagyon érdekes látni ahogy dolgoznak a dizájnerek, valamint azt, hogy életre kel az eddig csak különböző leírások alapján elképzelt stúdió, melynek egy részét hatalmas gépek foglalják el, amik a prototípusokért felelnek. Futólag láthatjuk azt a 10 prototípust is, amin az iPhone 6 és iPhone 6 Plus méretét tesztelték. Kiderült az is, hogy az iPhone esetében csak a kamerán 800 ember dolgozik.

60 Minutes – Inside Apple

Rose eljutott egy, a jelenlegi főhadiszállástól nem messze található jelöletlen raktárépületbe is, ahol viszont megnézhetett egy prototípust: az újfajta Apple Store-ok modelljét. Ahogy a termékekhez, az Apple a boltokhoz is prototípusokat épít. A riporter itt beszélgetett a Burberrytől érkező Angela Ahrendtsszel is, aki az üzletekért és a webshopért felelős alelnök a cégnél.

Jony Ive-val megnézhetjük azt a pillanatot is, amikor beemelik az első ívelt üvegtáblát az épülő új Apple Campus 2 külsejére. Ez a világ legnagyobb ívelt üvegtáblája, külön gépet kellett tervezni már a behelyezéséhez is. Az új főhadiszállásról szintén közeli felvételeket láthatunk, olyanokat, amiket a szokásos drónvideókban nem nagyon.

60 Minutes – Inside Apple

Charlie Rose kényes témákra is rákérdezett Tim Cooknál: szó esett a kínai gyártópartnereknél tapasztalható munkakörülményekről és a mostanában felkapott adóügyről is. Egyik esetben sem kapunk új információkat, a munkásokkal kapcsolatban Cook elmondja, hogy folyamatosan dolgoznak a körülmények javításán – egy érdekes apró részlet, amikor azt mondja, hogy nem a költségek, hanem a szaktudás hiánya miatt nem hozzák Amerikába a gyártást. Az adóelkerülési-ügyben felmerülő vádakra kissé indulatosan ezt válaszolja:

Ez totális politika marhaság. Nem igaz. Az Apple minden dollárnyi adót megfizet amivel tartozik.

Szóba kerülnek a jövőbeli tervek is – például az Apple-autó –, melyekkel kapcsolatban természetesen senki nem árulhat el semmit, bár Tim Cook reakcióját az autóra akár árulkodónak is nevezhetnénk, aztán persze lehet, hogy csak játszik a nézőkkel. Mindenesetre a titkolózással kapcsolatban nevetve mondja:

Az az egyik nagyszerű dolog az Apple-lel kapcsolatban, hogy valószínűleg jobban titkolózunk itt mint a CIA.

Az adás teljes szöveges leirata elérhető a CBS weboldalán (angolul), a videókat pedig szintén itt tudjátok megnézni, vagy az alábbi beágyazott lejátszókban:

Forrás és képek: CBS.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!