imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sosem lesz már tévéje az Apple-nek?


Érdekes hírek röppentek fel ma az Apple esetleges jövőbeni terveivel kapcsolatban. A hírhedt befektető, Carl Icahn szokásához híven ismét egy nyílt levelet írt Tim Cooknak, amiben megemlíti, hogy ő 240 dolláros árfolyamot vár az Apple részvényeitől a közeljövőben, ezt pedig két jövőbeni új termékkategória alapozná meg.

A 240 dollár egyébként elég durva előjelzés, jelenleg 130 dolláron állnak a részvények – a közel 85%-os növekedés azt is jelentené, hogy az Apple piaci kapitalizációja bőven túllépni az ezer milliárd dolláros álomhatárt. A két új termékkategória közül az első Icahn szerint egy tévékészülék lenne – vagyis mindjárt kettő, 55″-es és 65″-es méretben, természetesen 4K-s felbontással. Mindezt már jövő évre várja a befektető. A másik egy kicsit később érkezne, 2020-ban, és a múlt év végén felerősödő pletykákat váltaná valóra, vagyis egy elektromos autó lenne.

Carl Icahn | Kép forrása: WSJ
Carl Icahn | Kép forrása: WSJ

Nos, a Wall Street Journal értesülései szerint semmi ilyesmi nem várható, már ami a tévét illeti. Szerintük egyébként valóban folytak ilyen irányú fejlesztések az Apple-nél, egészen a kétezres évek közepe óta, amikor az első videós tartalmak megjelentek az iTunes Store-ban. Maga Steve Jobs is beszélt erről az életrajzát író Walter Isaacsonnak. A WSJ azonban azt mondja, hogy végül több mint egy éve dobták a terveket, ugyan nem szüntették meg véglegesen a projektet, de a tévén dolgozó csapatot szétosztották más részlegek között. Ennek a fő oka, hogy az Apple nem érezte úgy, hogy képesek valami forradalmit nyújtani ezen a területen – a mozgó FaceTime kamera és Siri-integráció nem lett volna elég –, ezért inkább a jelenlegi Apple TV fejlesztésére fókuszáltak.

A lap forrásai szerint viszont a WWDC-n jelentős frissítést láthatunk az Apple TV-vel kapcsolatban, egy fejlesztőkörnyezet segítségével pedig mások is készíthetnek majd rá alkalmazásokat. Emellett valamiféle további online tartalomszolgáltatást is bemutathat az Apple, bár ezzel kapcsolatban nem tudni semmi konkrétumot, csak annyit, hogy meglévő tévécsatornákat árulnának csomagokban, természetesen online streamingen keresztül.

Martin Hajek koncepciórajza egy esetleges Apple tévékészülékről.
Martin Hajek koncepciórajza egy esetleges Apple tévékészülékről.

A cikk végén egészen érdekes ötletekről és technológiákról ír a WSJ. Szerintük az Apple a kétezres évek közepén egy átlátszó kijelzőt fejlesztett ki, ami egy egyszerű üveglapnak tűnt kikapcsolva, bekapcsolva pedig lézerfény „vetítette rá” a képet. Ettől függetlenül sosem sikerült gyártáséretté fejleszteni a dolgot, mivel irtózatosan nagy volt a fogyasztása, valamint a képminőség is gyenge volt. Mindenesetre azért 2010-ben levédették a technológiát.

Egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple inkább kimaradna a tévépiacból. Ahogy a nagy hagyományos gyártók – pl. Sony, Sharp, Panasonic – példáján is látszik, elég kockázatos területről beszélünk, a haszonkulcs tipikusan nagyon alacsony, erős árverseny dúl a konkurensek között, és nehéz valami igazán egyedit alkotni. Amiben erős lehetne a cég, az a szoftveres megoldások és a szolgáltatások, ehhez azonban elég egy set-top box szerű dobozka is – pont olyan, mint egy okosabb Apple TV.

Forrás: The Wall Street Journal via The Verge. A borítókép Martin Hajek koncepciórajza.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!