imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Sosem találod ki melyik emojiban köszön vissza a nevetős kaki


Idén 10 éve, hogy az Apple kiadta az első 500 emojit iPhone-ra. Ebből az alkalomból osztotta meg történetüket a cég egykori gyakornoka. Azokból az időkből, amikor még senki se tudta, mit is jelent az emoji kifejezés és mennyire határozzák majd meg kommunikációnkat ezek a miniatűr, olykor bosszús vagy vidám rajzok.

Angela Guzman tíz évvel ezelőtt még tervezőgrafika szakon tanult, amikor nyáron egy gyakornoki lehetőségnek köszönhetően az Apple-höz került. Mindössze 3 hónapot töltött a cégnél mentora, Raymond irányítása alatt, akit a világ legjobb icon designerei közt jegyeznek. Ő vezette be Angelát abba, hogy az Apple-nél miként is tekintenek a szimbólumokra, ikonokra és ő volt az, aki megérdeklődte tőle, tudja-e mik azok az emojik?

Természetesen nem tudta, hiszen egy japán eredetű szó, ami tíz évvel ezelőtt az angol nyelvjárásban még egyáltalán nem létezett. Egy gyorstalpaló keretében tehát felkészítették a designertanoncot arra, hogy mivel fogja eltölteni gyakornokságát. Valószínűleg akkoriban sem ő, sem mentora nem sejtette, hogy éppen olyan projekten dolgoznak, ami az átlagfelhasználók kommunikációs szokásait alapjaiban változtatja meg.

Az első általa készített emoji az eljegyzési gyűrű volt. Állítólag azért, mert az elvárt részletesség miatt kihívást jelentett neki a fémen megcsillanó fények ábrázolása. Ezen egy teljes napot dolgozott, majd szépen lassan belejött a munkába, ahol nagyon jó barátok lettek Raymonddal. Eközben alakultak ki azok a történetek, amire valószínűleg még senki nem gondolt: a kaki emojiból készült a fagyi emoji.

Néha az emojik viccesebbre sikerültek a tervezettnél és néhányuknak háttértörténetük is van. Például Raymond a poop emoji csavarját használta fel a fagyi tetejéhez. Ez egy olyan részlet, ami felejthetetlen.

Miután Steve Jobs jóhagyta az elkészült emojikat, azok 2008 novemberében először Japánban startoltak el. Nem sokkal később mindenki használni kezdte az üzenetekben, közösségi média felületeken és népszerűségének köszönhetően nem ritka, hogy ajándéktárgyak alapjait is képzi: párnák, pólók, bögrék. Sőt, nemrégiben még film is készült belőle.

Azóta évi rendszerességgel érkeznek a Unicode szabvány frissítésével a gyűjteménybe újabb darabok, és ma már elképzelhetetlen lenne nélkülük bármely okostelefon billentyűzete.

Forrás: Medium

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!