imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Space Gray ötven árnyalata


Az Apple előszeretettel aggat különböző fantázianevet megoldásaira, de talán egyik sem vésődött be annyira a köztudatba, mint a Space Gray, azaz asztroszürke. Az az igazság, hogy valójában nem is egy, hanem vagy kismillió-féle színről van szó, amely az évek során folyamatosan változott. Itt van egy helyen az összes!

Retina kijelző, iSight kamera, Touch ID és még hosszasan sorolhatnám azokat a jól hangzó marketingkifejezéseket, amiket az Apple használ termékeinél, fejlesztéseinél. Azt azonban bátran meg merem kockáztatni, hogy mind közül a Space Gray futott be akkora karriert, hogy még az is tudja, miről van szó, aki az elmúlt 10 évet a Naprendszeren kívül töltötte.

Az Apple elég korán rátalált az alumíniumra, mint prémiumnak ható, elegáns megjelenést kölcsönző, relatíve strapabíró anyagra. Az utóbbi időben szinte minden termékük ilyen borítást kapott, így nem csak a megmunkálás, de a színezés terén is szert tettek némi tapasztalatra. Tudásukat készpénzre váltották, aminek legkézzelfoghatóbb eredménye a Space Gray, azaz asztroszürke árnyalat lett. Vagy mégsem olyan kézzelfogható?

Hát, nem annyira. Ugyanazon fantázianév alatt az évek során vagy fél tucatnyi különböző megvalósulás látott napvilágot. Azok, akiknek különböző korszakokból van otthon asztroszürke terméke, jó eséllyel maga is megtapasztalhatja a jelenséget, ha egymás mellé teszi a kollekciót: a név szerint egyező színű készülékek a szürke ötven árnyalatában pompáznak. A 9to5Mac most egy alapos, mindenre kiterjedő gyűjtésben szedte össze a Space Gray alakulását.

Előzmények

Már jóval azelőtt, hogy a Space Gray elnevezés bevezetésre került volna, az Apple már kísérletezett olyan termékekkel, amelyek ha ma kerülnének a boltok polcaira, minden bizonnyal megkapták volna a címkét.

Az egyik legelső ilyen próbálkozás az iPod U2 Special Edition második generációja volt még 2006-ban. Míg az első U2-változat fekete-piros színekkel operált az előlapon, és rozsdamentes acéllal a hátlapon, addig ez a második kiadás már hátul is egy kicsit csillogós feketét kapott, egész hasonlót, mint a Jet Black iPhone 7. Pár hónappal később őt követte a második generációs iPad nano 5 féle anodizált alumínium árnyalatban, melyek közül az egyik egy nagyon sötét, mélyfekete megvalósulás volt.

Szép lassan az egész iPod vonal átváltott műanyagról alumíniumra, így szinte minden típusnál ilyen vagy olyan formában előjött a sötét fém kombináció legyen szó shuffle-ről, nanóról vagy a classic-ról, de még az első generációs iPod touch-nál is megjelent egy sötétszürke káva formájában.

Kevesen tudják, de az Apple már az első iPhone-nál is kísérletezett más, sötétebb, már-már feketébe hajló színekkel. Jim Abeles gyűjtő volt olyan szerencsés, hogy több prototípust is le tudott vadászni. Alább az ő képen láthatjátok a végül megjelent változat mellett a csak kísérleti formában létező ikertestvéreket.

Slate

Még mindig nem érkeztünk meg a szó szoros értelemben vett Space Gray árnyalathoz, de a 2012-ben útjának indult iPhone 5-tel, és a mellette bemutatott iPodokkal már nagyon közel kerültünk hozzá. Az új, sötét szín megnevezése Slate, azaz pala lett, ami egy masszívan sötét árnyalatot takart, némi kékes beütéssel.

Egy hónappal később megjelent az iPad mini első generációja, amely az első, és egyben utolsó képviselőjévé vált a pala színben tündöklő táblagépeknek, noha akkoriban terjengett a neten pár fénykép egy 9,7“-es kollégáról ugyanebben az árnyalatban. Ez a modell végül nem jelent meg, aminek sajnos valószínűleg elég prózai okai voltak.

Idő közben ugyanis kirobbant a „scuffgate“, azaz a „kopásbotrány“, minekután több iPhone 5 tulaj is arról számolt be, hogy a telefonja szépen elkezdte levedleni a festés külső rétegeit. Az Apple szokásos módon elütötte a problémát annyival, hogy rosszul fogod a kopás természetes velejárója a használatnak.

Space Gray 1

Aztán 2013-ban az iPhone 5s személyében megérkezett az első, hivatalosan is Space Gray-ként aposztrofált készülék, amelynél már szerencsére sikerült átesni az efféle gyermekbetegségeken. Mellette pedig ezúttal is jött iPod touch (5th gen), iPod nano (7th gen), iPod shuffle (4th gen), majd októbertől a tabletek is képviseltették magukat az új díszegyenruhában az iPad mini 2-nek és az iPad Airnek hála.

Különös módon ezeken felül is megjelent még egy termék, amely az első Space Gray generációhoz tartozott, de nem az Apple műhelyéből. Az akkor még felvásárlás előtt álló Beats az iPhone 5s bemutatójával párhuzamosan előrukkolt urBeats füleseivel, amelyek az ezüst és arany opciók mellett Space Grayben is hazavihető volt, nyilván az újdonsült iPhone 5s tulajokat becélozva ezzel.

Space Gray 2

Ezt a rövid időszakot követte a Space Gray felvirágzása. Az iPhone 6-tal bevezetésre került egy valamivel világosabb árnyalat, ami három évig makacs módon maradt is az iPhone-okon, mellette pedig számtalan más terméken is.

Jött az iPad Air 2, és az iPad mini 3, az első majd a második iPad Pro széria, a rebootolt 12“-es MacBook vonal, majd az iPhone 6s és 7, az iPad mini 4, de még olyan apróságok, mint az Apple Store ajándékkártya vagy a dokkoló is megkapták az asztroszürke második generációját. Mi több, az Infinite Loop 1 alatt található ajándékboltban még passzoló tollat is be lehetett szerezni.

Lehet, hogy nem tűnt fel mindenkinek, de az iPhone SE, annak ellenére, hogy külsőre ikertestvére lehetne az 5s-nek, szintén ezzel a picit világosabb árnyalattal került a polcokra. Továbbá a Beats Solo 2-nek is volt színban passzoló változata.

Space Gray 3

Mindeközben párhuzamosan, 2014-től kezdve bevezetésre került egy másik, szintén asztroszürke néven emlegetett, de a fentinél jóval sötétebb árnyalat is, amelyet először a Series 0-ás Apple Watch Sporton láthattunk. Az színt megörökölte az iPod nano és shuffle is, amelyeknek így már háromféle színopcióban is került forgalomba modellje. Lejebb látható is egy összehasonlító videó:

Úgy tűnik, az Apple ezt a harmadik variációt tette meg a Space Gray utódjának, hiszen azóta is egyre több terméknél köszön vissza. Hogy ne menjünk messzire, megemlíthetjük az iMac Prót, vagy a 2016-ban újragondolt MacBook Pro szériát is (bár a MacBook Prók valamivel világosabbak az iMac-nél). Előbbihez pedig hozzátartozó Magic Keyboard, Magic Mouse és Trackpad is dukál, amelyekre szintén nem volt még példa korábban.

Space Gray 3a, 3b

A 9to5Mac szerzői ennek a harmadik generációnak egyfajta mellékágaként sorolták be az iPhone 8 és az iPhone X színeit is. Személy szerint ezzel tudnék vitatkozni, de most fogadjuk el az ő rendszerezésüket. Az iPhone X-et a rozsdamentes acél káva miatt tették külön alkategóriába, amely árnyalatot valóban nem nagyon lehetne egyik feljebb említett osztályba sem besorolni.

Space Gray 4

Idén megjelent a HomePod, ami teljesen új dimenzióba helyezte a Space Gray távlatait, hiszen ezúttal nem fémre, hanem szövetre értendő a kifejezés – éppen ezért is indokolt a külön besorolás. Egyelőre nincs más hasonló termék, így a HomePod egyedüli képviselője fajának.

Variációk feketére

A fentieken kívül akadnak még termékek szép számmal, amelyek bár hivatalosan nem Space Gray színűek, azért érdemes megemlíteni őket is. Ha mást nem, Space Black néven, amely az Apple feketével való kísérletezéseinek gyűjtőneve lehetne. Mindenképpen ide sorolandó például az iPhone 7 két színe, a Jet Black és mattfekete,  a Mac Pro csillogó sötétje, vagy a Stainless Steel Apple Watch fekete verziója.

Alább látható egy gigászi összefoglaló táblázat, minden árnyalattal és Space Gray termékkel.

Jó esély van rá, hogy az Apple még egy jódarabig az étlapon tartja majd a Space Gray-t, így feltehetően a közeljövőben újabb pontokkal bővülhet majd a lista.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!