imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Spam meghívók tűntek fel az iCloud naptárakban


A spam egyáltalán nem új keletű dolog, és bár a különböző szűrők manapság már elég jól működnek, azért még mindig meg tudja keseríteni az életünket a dolog. Mind például a jelenlegi esetben, amikor is az iCloud szolgáltatásokat találták meg a spammerek.

Az elmúlt napokban az interneten több helyen is belefuthattunk abba, hogy felhasználók kérnek segítséget a naptárukban megjelenő kéretlen meghívókkal kapcsolatban. A jelenség az iMagazin hozzászólások között is feltűnt, és nagyon úgy tűnik, egyáltalán nem egyedi vagy elszigetelt esetekről van szó.

Ez a spam egy új formája, bár a lehetőség valószínűleg eddig is adott volt, szerencsére korábban nem fedezték fel. A lényege, hogy a felhasználó kap egy meghívót egy eseményre, ami természetesen nem valós, csupán egy kéretlen reklámüzenetet akarnak eljuttatni hozzánk – a legtöbbször egyébként kínai vagy orosz nyelven. Hogyan oldhatjuk meg a problémát?

spam

Nos, persze elutasíthatjuk a meghívót és ebben az esetben ez el is tűnik a naptárunkból, viszont ilyenkor a meghívó fél is kap egy értesítést erről – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy visszaigazoltuk neki, hogy egy élő, valós iCloud-fiókról van szó, ami felhívás keringőre. Innentől még rosszabbra fordulhat a helyzet, és elönthetnek a különböző spamek.

A legrosszabb, hogy a meghívókat nem lehet egyszerűen figyelmen kívül hagyni és így eltüntetni, vagy törölni – alapesetben egészen addig látjuk azokat, amíg nem reagálunk rájuk (elfogadás/elutasítás). A probléma egy kis kerülővel megoldható, bár egyáltalán nem kényelmes. A lépések az alábbiak (iPhone-on, de természetesen Macen vagy az iCloud.com-on is működik a dolog):

1. Nyissuk meg a Naptár appot.
2. Hozzunk létre egy új naptárat a Naptárak > Szerk. > Naptár hozzáadása… opcióval, pl. “spam” néven.
3. Nyissuk meg a spam meghívó(ka)t, és mozgassuk át az új naptárba (de ne válaszoljunk rájuk!).
4. Menjünk vissza a Naptárak részre, és a kis infó gomb megnyomása után az oldal alján lévő Naptár törlése gombbal töröljük a naptárat.

Ezzel megszabadulunk a meghívóktól anélkül, hogy a feladó látná azt, hogy bármit is reagáltunk rájuk. Az iCloud naptárakon kívül az iCloud fotómegosztásba érkező spamekről is beszámoltak egyes felhasználók, erre sajnos még a fentihez hasonló kerülőutas megoldás sincs, csupán a funkció kikapcsolása. Remélhetőleg az Apple záros határidőn belül kezd valamit a problémával.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!