imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Spirit Roots – Tökéletlen szépség


Újabb látványos ügyességi játék érkezett az App Store-ra, s egyelőre kizárólag iOS-en elérhető. A Spirit Roots régimódi élményt ígér, de vajon mire elég ez manapság?

Számos minőségi játék bizonyítja, hogy a klasszikus platformerek milyen jól működnek az érintőképernyős eszközökön is. A Fireart Games alkotása éppen ezért az ősz egyik legizgalmasabb mobilos bejelentése volt, a gyönyörű promóciós anyagokat látva sokan felvésték maguknak a januári megjelenési dátumot. Az ígéretes játék végül kiváló példa lett arra, hogy mi választja el a jót a remektől.

A Spirit Rootsban egy családjától elszakadt lobogó hajú karaktert kell hazavezetnünk természeti csapást elszenvedett szülőbolygója országain át. Ez a gyakorlatban ötször tíz szépen megrajzolt pályát jelent változatos témákba csomagolva: falusi, mocsaras, sivatagi, erdei, és sziklás helyeket járunk be. A játékmenet nem okoz meglepetést, a jól bevált ugrálással, illetve lövéssel és karddal küzdünk a célba jutásért.

A Fireart alkotásának nagy pozitívuma, hogy mindent teljesít, amit ígér. Az ötven pálya valóban kellemesen mutat, ráadásul mindegyiken más-más zene szól, így nem kell folyton ugyanazt a néhány ismétlődő dallamot hallgatnunk. A boss harcok megfelelően őrültek, az egyes világokban pedig csak azokra jellemző ellenfelek és terepakadályok teszik egyedivé a hangulatot. A kb. ötórás játékidőre sem panaszkodhatunk, és az energiaéhség sem vészes, hiszen maximum fényerő mellett is elviselhető a merülés mértéke. Magyarul a Spirit Roots tartalmas játék, nyugodtan le lehet tölteni, nem lesz kidobott pénz. Viszont akad itt egy szomorkás DE is.

De, és ezt fáj leírni, a Spirit Roots nem remek játék. Megvan benne a potenciál, frissítésekkel talán lehet belőle nagy név, ám jelenleg még elcsúszik néhány dolgon. Ott van például a sztori, ami narrációval, ígéretesen indul, aztán valahogy elfelejtődik. Az egyes világokon áthaladva nem kapunk újabb narrációt és csavarokat, mindössze a kezdő, kb. húsz másodperces felvezetés lendülete kísér minket. Ez persze mit sem von le az ugrálás élményéből, de mégis sokkal igényesebb hatású lenne, ha legalább a birodalmak között feltűnne pár összegző szó, vagy esetleg jobban is megismerhetnénk következő világ népét.

Hiányérzetem másik forrása az érmegyűjtögetési rendszer. A pályák háromcsillagos teljesítéséért ugyan össze kell szednünk minden fénylő bigyót, de ezen kívül nem kezdtek velük semmit a készítők. Ha már egyszer van pisztolyunk és kardunk is, remek lett volna néhány megvásárolható fejlesztés, hiszen sokkal jobban ösztönözne, mint a puszta pontvadászat. Ha jól emlékszem, már az ősrégi Mario Worldben is elkölthettem az összekapart érméket, így ez még beleférne a promócióban hangsúlyozott „oldschool platformer” élménybe. A bugokkal is akad gond, nekem legalábbis meglehetősen gyakran produkált furcsa dolgokat a főhős, például beragadt ide-oda, vagy megmagyarázhatatlanul lebegni kezdett. A továbbjutásban szerencsére egyik sem gátolt meg, de ez azért nincs rendben így.

A kreativitás pedig nincs teljesen nélkülözve, az egyes szinteken begyűjthető és elültethető varázsbabok például kiválóan működnek, sokkal érdekesebb ez a megoldás, mint egy sokadik lift elhelyezése. A pályadizájn is rendben van, a kihívások kellően változatosak, bár a világonként összesen két ellenféltípus nekem kissé kevés volt. A nehézségi szintet viszont jó érzékkel sikerült belőni, ami ugyan nem állítható, de jelenlegi formájában pont olyan kemény, hogy az ügyesebbek mellett a kevésbé tapasztaltak számára is szórakoztató lehet.

Természetesen nem kell hozzá internet és alkalmazáson belüli vásárlások sincsenek. Összességében inkább pozitív a kép, hiszen egy szép és energiatakarékos játékot kaptunk rengeteg pályával. Ha tetszenek a képek, és szereted begyűjteni az aktuális platformereket, akkor érdemes lehet beruházni rá. A kétségek viszont felerősödnek, mikor belegondolunk, hogy azonos árért az Oddmar is behúzható, ami egy egész más kávéház a minőség tekintetében. Ha a Spirit Roots dolgozat lenne, kaphatna mondjuk egy négyes alát, de a csillagos ötöshöz ennél már mobilon is jóval több kell.

Töltsd le a Spirit Rootsot az App Store-ból (iPhone, iPad, 1 790 Ft)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!