imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jöhet az osztott képernyős multitasking iPadre az iOS 9-ben?


Nem titok, hogy az iPad-eladások jó néhány negyedéve folyamatosan csökkennek. Ennek több más mellett az egyik oka az lehet, hogy igazán jelentős frissítést talán a retina kijelző megjelenése óta nem láthattunk a termékvonalon. Egyes hírek szerint azonban az Apple nem hagyja annyiban a dolgot, és több különböző újdonsággal kísérletezik a táblagépével kapcsolatban.

A 9to5Mac-nek író Mark Gurman szerint ilyenek például az osztott képernyős multitasking, a több felhasználói fiókot kezelni képes iOS, illetve nagyobb kijelzős „iPad Pro” modellek. Gurman egyébként az utóbbi napokban annyi hihető tervet szellőztetett meg a következő hónapok termékfrissítéseivel kapcsolatban, hogy egyre nyilvánvalóbbá kezd válni, komoly, felső körökben mozgó belső forrása lehet – kíváncsiak vagyunk, mikor gurul be érte a nagy fekete autó. Persze az is lehet, hogy csak kitalálja ezeket, de a 12″-es MacBook szinte milliméterre pontos leírása óta egyre inkább hiszünk neki.

Szóval, most azt mondja, hogy a sokak által régóta várt – és a konkurencia táblagépeiben már egy ideje jelen lévő – osztott képernyős multitasking már a kevesebb mint három hét múlva esedékes WWDC-n bemutatkozhat, a többfelhasználós iOS 9-cel egyetemben. A funkciót már tavaly is be akarták mutatni – egyesek az iOS 8-ban is megtalálták a nyomait –, de aztán végül nem sikerült befejezni, ezért először az iOS 8.1 megjelenésére csúsztatták, majd végül a fejlesztőket átcsoportosították az iPhone 6 és iPhone 6 Plus csiszolgatására, így egy évvel eltolták a határidőt. Van akinek így sikerült bekapcsolnia a szimulátorban:

Gurman forrásai szerint a funkció már a jelenlegi iPadekbe is bekerülhet, és két különböző elosztást használhatunk majd: fele-fele, és egyharmad-kétharmad (vagy kétharmad-egyharmad). A két külön területen két egymástól független alkalmazás, vagy egy alkalmazás két nézete (például két Pages-dokumentum, vagy két böngészőfül) jelenhetne meg. A források ugyanakkor azt is elmondták, hogy a megoldás még mindig nem tökéletes, ezért egyáltalán nem biztos, hogy június 8-án megmutatják nekünk. Lehet, hogy a szintén régóta rebesgetett nagyobb kijelzős „iPad Pro” modellekig várnak vele – állítólag ezek miatt kezdték el ugyanis eredetileg a funkció fejlesztését.

Az ismeretlen informátor ugyanis azt is elmondta, valóban tesztelnek a cégen belül nagyobb kijelzős iPad-modelleket, melyek kódneve J98 és J99, ami a sima Wi-Fis, illetve a Wi-Fi + Cellular modelleket jelenti. Ezek nagyjából megegyeznek a jelenlegi iPad Air 2-vel, a plusz hangszórókat leszámítva. Gurman azt is leírja, hogy ne számítsunk azonban ezekre a közeljövőben, mivel a kicsit átalakított szoftver sincs kész, illetve egyes hardveres elemek gyártása sem megoldott.

Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac
Koncepciókép az osztott képernyős multitaskingról. | Kép forrása: 9to5Mac

Ami a többfelhasználós módot illeti, az Apple komolyan gondolkozik a bevezetésén, hiszen nagy segítséget jelentene az oktatásban, illetve az üzleti felhasználók körében – utóbbiakat erősen próbálja megcélozni az elmúlt hónapokban a cég, többek között emiatt jött létre az Apple–IBM együttműködés. A felhasználók ugyanúgy különülnének el mint Macen, vagyis mindenki a saját alkalmazásait és dokumentumait látná. A források szerint azonban ezzel biztosan nem találkozhatunk a WWDC-n, sőt valószínűleg a végleges iOS 9.0-ban sem, legfeljebb a 9.1-ben vagy 9.2-ben, az nagyobb iPadekkel egy időben – ami akár 2016-ot is jelent.

Érdekes kérdés egyébként ez az osztott képernyős multitasking, a szerkesztőségen belül is megosztottak vagyunk (ha-ha) vele kapcsolatban. Az egyik álláspont szerint a jelenlegi 9,7″-es kijelző túl kicsi lenne a funkció kényelmes használatához (és akkor az iPad miniről még nem is beszéltünk), a másik oldal viszont szinte biztos benne, hogy a régebbi iPadekre is érkezik az új funkció. Én egy üveg whiskyben fogadtam, hogy nem lesz osztott képernyős multitasking a jelenlegi iPadeken. Ti mit gondoltok? Szavazzatok:

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Martin Hajek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!