imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Splitwise – Ne tartozz senkinek!


Végre egy alkalmazás, ami nyomon követi a kölcsön kért összegeket és mások tartozásait. Ráadásul pont elég intuitív és egyszerű ahhoz, hogy megkönnyítse azok életét is akik tartózkodnak mindenféle matekozástól a hónap során.

Most, hogy felfedeztük a Splitwise nevű appot, itt az ideje, hogy egy kicsit részletesebben is szemügyre vegyük. Remélhetőleg a ti életeteket is megkönnyíti majd.

Ahogy a mondás tartja, pénzben nincs barátság. Ez teljesen igaz, főleg ha belegondolunk, hogy a kölcsönkért pénz, szívesességek és a vissza nem szolgáltatott tárgyak általában csak halmozódnak. Mi más, ha nem az ilyen apróságok tudják a leginkább szétrombolni az emberi kapcsolatokat?

A felhasználók nagy örömére, ez a pofonegyszerű alkalmazás lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd az összes számlát és kifizetést, amit másokkal is meg akarsz osztani. A telepítés pedig nem is lehetne egyszerűbb: bejelentkezéshez csak a telefonszámodat kéri a rendszer, illetve első körben meg is adhatsz egy albérletet vagy egy csoportos utazást. Általában az ilyen jellegű költségek rendezésére használják ezt az alkalmazást.

Én az albérletemet adtam meg elsőként, majd az alkalmazás felajánlotta, hogy több személyt is hozzáadhatok. Pontosan ez a lényeg. Miért fizetnéd egyedül a számlákat ha éppenséggel van kivel megosztani?

Tesztünk másik szenvedő alanyát, Viktort (lehet lényleg be kéne vezetnünk ezt az appot az irodában, imádunk körbetartozni egymásnak például az ebédpénzzel 🤣) a telefonszámán kereszült adtam a rendszerhez, majd kapott egy értesítést és már töltötte is az appot.

Számla megosztásához:

  • Válaszd a ‘Groups’ ikont a képernyő alján, majd koppints a mellette található zöld alapon fehér ‘+’ ikonra
  • Ezután adj hozzá egy konkrét összeget, oszd fel a részeket, válaszd ki, hogy ki mennyit fizet és adj hozzá leírást
  • A költségek elosztásának arányát is ki kell választanod, én például 50%-50%-os arányt adtam meg

A fent említett opciók nagyon egyszerűek, szóval a program használata tényleg nem agysebészet. Az alkalmazás kifinomultsága a költségek felosztásának arányában rejlik.

Ezek közül tudsz választani:

  • Split equally (felosztás egyenlő arányban): itt mindenki ugyanannyit fizet (pl. az összeg felét vagy harmadát…)
  • Split by exact amounts (felosztás adott összegek alapjánt): ezzel az opcióval minden egyes személyre külön összeget szabhatsz ki
  • Split by percentages (százalékos felosztás): itt százalék alapján oszthatjátok fel a költségeket
  • Split by shares (részenkénti felosztás): a százalékos felosztás egyszerűsített verziója – például egy ember fizet 7 részt, mindenki más pedig 1-et
  • Split by adjustments (korrekció): ennél az opciónál is összegeket adhatsz meg, személyenként

Tartsd rajta a szemed!

Kész is vagy? Akkor figyelj, mert most jön a legszebb rész. Láthatod, hogy mennyivel lógsz, illetve neked mennyivel tartoznak a családtagjaid és a barátaid. Egy egyszerű kattintással még egy kedves hangvételű e-mailt is küldhetsz a barátaidnak, emlékeztetve őket arra, hogy egyenlítsék már ki azt a múltkori vacsoraszámlát.

Vagy akár meg is várhatod a hónap végét, és küldhetsz egy figyelmeztetést a felettébb alacsony egyenlegedről. Természetesen, ha elég türelmes vagy, az esedékes összegek bizonyos idő elteltével úgyis kiegyenlítődnek. Ez a funkció is igazán kényelmes: ha valakivel még nem sikerült rendeznetek egy adott számlát, akkor kiválaszthatod a következőt (ez oda-vissza működik).

A képernyő alsó menüsávjára koppintva láthatod hogyan jelenik meg a fiókod a barátaid alkalmazásában (ehhez kopp a ‘Friends’ ikonra), vagy egy adott csoportban, mint például az albérlet vagy a csoportos kirándulás (ehhez kopp a ‘Groups’ ikonra).

Haladó funkciók

A ‘Me’ (Én) fülön különböző értesítési beállításokat végezhetsz, testreszabhatod a fiókodat, biztonsági kódot adhatsz meg vagy akár a fejlesztővel is felveheted a kapcsolatot. Az esedékes számlák esetében azonnali értesítéseket is beállíthatsz, kommentelheted a kifizetéseket (ki is törölheted ezeket) és még határidőt is megszabhatsz.

Verdikt: 5 csillag az aprólékos munkáért

  • Amit szerettünk: egyszerű, felhasználóbarát, intuitív és PayPal támogatás is jár hozzá
  • Amit nem szerettünk: nem támogat semmilyen online banki vagy költségvetés-számító alkalmazást

Splitwise letöltése az App Store-ból (iPhone, iPad, ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásokat kínál)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!