imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Spórolj az aksiidővel, ne zárd be az alkalmazásaid!


A hétvégén írtunk az iPhone, pontosabban az iOS memóriakezeléséről, vagyis hogy hogyan gazdálkodik az Apple mobil operációs rendszere a rendelkezésére álló RAM-mal. Ezen a cikken felbuzdulva egy kedves olvasónk, Decsi Dániel megírta nekünk a saját tippjeit, amik az aksiidőről és az alkalmazások bezárogatásáról szólnak.

Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik következetesen minden használat után minden alkalmazást bezárnak az iPhone-jukon? Azt gondolod, hogy ezzel a telefon gyorsabb lesz? Vagy azt, hogy ezzel tovább bírja majd az akkumulátor? Netán szimplán megszokássá vált a mozdulatsor? Most lerántjuk a leplet! Elmondjuk, mitől ártasz pont ezzel a telefonnak, és így magadnak is.

Először is kezdjük azzal, hogy az emberek miért zárnak be mindent!

Több tíz éve szerves részét képezik az életünknek a számítógépek. Belénk verték már megannyiszor, hogy a számítógép két dolog miatt működik lassan. Ha nincs elég memória, meg ha túl sok minden fut egyszerre a gépen. És ez tulajdonképpen igaz is. A számítógépen. De az iPhone nem egy számítógép: merőben más elvek alapján működik, ennélfogva a számítógépen megszokott módszerek sem működnek itt.

Az alkalmazások futnak a háttérben?

A telefonunkon tulajdonképpen nem futnak a háttérben az alkalmazásaink! Legalábbis nem úgy, ahogy a számítógépen azt megszoktuk. A helyzet az, hogy mindig csak az az egy alkalmazás fut, amit éppen használsz, vagyis a képernyőn látod. Minden más app „hibernált állapotban” van. Ez laikus szemmel annyit tesz, hogy amikor kilépsz a menübe, az alkalmazás pillanatnyi állapotát a telefon elmenti, és ha később újra belépsz, szimplán visszatölti az előző állapotot. Emiatt van az, hogy másodszorra nem kell annyit várnod az alkalmazás betöltésére, mert nem a teljes alkalmazást tölti újra, csak a bezáráskori állapotát.

iPhone multitasking
Akadnak persze kivételek is. Az egyes alkalmazások kérhetnek a rendszertől külön engedélyt arra, hogy bizonyos funkciójuk tovább működjön. Ilyen pl. amikor a rádióalkalmazás tovább zenél, vagy a GPS-alkalmazás gyűjti tovább az adatokat arról, hogy épp merre járunk, de ilyenkor nem a teljes alkalmazás fut, csak egy bizonyos funkciója, illetve ez többnyire ritkán fordul elő. Na, de térjünk vissza a memóriakezelésre! Említettük, hogy amikor kilépsz egy alkalmazásból, az elmenti az aktuális állapotát. Értelemszerűen ha több alkalmazást nyitsz meg párhuzamosan, az éppen „futó” alkalmazások állapotai mind-mind el vannak mentve, de nem futnak! Namost ez az a pont, amikor te az iPhone-od helyett akarsz gondolkodni, és bezárod az alkalmazásokat, magyarul manuálisan elfelejteted a telefonnal az egyes alkalmazások állásait. Ezzel pusztán azt éred el, hogy felszabadítasz olyan memóriát, amire igazából nincs is szükség. Az iOS ugyanis úgy gondolkodik, hogy amikor te több alkalmazást használsz, mint amennyi „állapotmentésére” elegendő memória van, a telefon automatikusan bezárja a legrégebben megnyitott alkalmazásaid, tehát elfelejti azok állapotát. Vagyis te még akkor sem tudsz a kelleténél több alkalmazást futtatni egyszerre, ha ezt szándékosan szeretnéd, mert az iOS úgyis bezárja a régieket, ha erőforrásra van szüksége. Összefoglalva: a telefonodban van egy direkt arra a célra kialakított memória, ami a működéshez szükséges (RAM). Ez optimális esetben folyamatosan tele van, mert amint szükség lenne plusz helyre, az iOS szempillantás alatt bezárja a korábbi alkalmazásokat. Azzal, hogy bezárod manuálisan az alkalmazásaid, ugyanazt a műveletet hajtod végre amit a telefon magától is végrehajtana, azzal a különbséggel, hogy te jóval gyakrabban teszed ezt, ráadásul a telefon automatikájánál sokkal hosszabb idő alatt. Ezzel már önmagában erőforrást pazarolsz, tehát csökkented az aksiidőd. Arról nem beszélve, hogy a telefonnak így minden egyes alkalommal a nulláról kell elindítania minden egyes alkalmazást, ami sokkal nagyobb energiafelhasználással jár, mint pusztán tárolni a RAM-ban az adott alkalmazás mentett állapotát.

iPhone multitasking
Gyorsabb lesz-e a telefonod, ha bezárod az alkalmazásokat?

Rövid távon lehetséges, hosszú távon biztosan nem. Nézzünk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy van 10 egység memóriánk összesen. Indítsunk el egy autós játékot, aminek szüksége van 7 egységre. Maradt tehát 3 egységük. Nézzük azt a variációt, amikor minden marad a régiben, és megnézzük az e-mailjeinket. A Mail appnak csak 2 egység memóriára van szüksége, így az gond nélkül elindul. Ha ezek után visszalépnénk az autós játékba, az onnan folytatná, ahol abbahagytuk. Mi lett volna, ha egy másik, mondjuk repülős játékot indítunk az autós mellett, aminek több mint 3 egység memóriára van szüksége? Induláskor a telefon elfelejti az autós játék állását, hogy ezzel memóriát szabadítson fel a repülősnek. Ha ezek után az alkalmazás váltóban az autós játékra böknénk (ott van, hiszen mi nem zártuk be), meglepődve tapasztalnánk, hogy kilépett az iPhone, így elfelejtette hol tartottunk, és újra a nulláról töltené be az appot, mintha csak mi zártuk volna be, pedig az alkalmazás váltóban ott van. Most nézzük meg, mi van, ha bezárjuk az autós játékot kilépés után. Elindítjuk tehát a játékot, ezzel felhasználva ugye 7 egység memóriát, de kilépéskor manuálisan bezárjuk, ezzel most ismét 10 egység szabad memóriát nyerve. Ha a Mail alkalmazást most elindítjuk, annak 2 memóriaegységre van szüksége, így 8 egység továbbra is üresen, kihasználatlanul áll. Hogyha most újra elindítanánk az autós játékot, az a nulláról töltene be, hiszen bezártuk. Ha nem tettük volna, nem kellene újra megvárni amíg nulláról betölt, ezzel rengeteg energiát spórolva. Persze ha a Mail alkalmazás helyett a fent említett repülős játékot indítjuk (10 egység szabad hellyel), az ugyanúgy elkezd betölteni, és talán valamivel gyorsabban is betölt, hiszen az autós játékot most nem kellett közben bezárni. De ha belegondolsz, pont azt az időt spóroltuk itt meg, aminek a többszörösét áldoztuk arra, hogy manuálisan, még repülős játék indítás előtt bezárjuk az autósat.

Ha nem használom az iPhone-om, miért ne zárjam be az alkalmazásokat?

Úgy tűnhet, érdemes bezárni mindent abban a helyzetben, amikor nem használjuk a telefonunk egy ideig. Ez részben még igaz is lehet. De valójában sokkal kevesebb energiát használ ilyenkor a telefon, mint azt gondolnád. Mint már írtuk, az alkalmazások nem futnak a háttérben, így akkor sem, amikor lezárod a képernyőt. (Sőt, egy adott idő elteltével még a használatkori teljesítményből is visszavesz, pl. lekapcsolja a Wi-Fit.) Az tény, hogy az alkalmazások mentett állásai lezárás után is megmaradnak, de ezek tárolására felhasznált energia szinte elhanyagolható. Főleg ha azt nézzük, hogy legkevesebb 1-2 órán belül újra használni fogod a telefonod, így manuális bezárás után ismét mindent a nulláról kell betölteni, ami óriási energiafelhasználást von maga után.

iPhone multitasking
Konklúzió

Ha azt akarod elérni, hogy az iPhone-od kevésbé leterhelt legyen, ezáltal gyorsabban működjön, akkor ne zárd be az alkalmazásaid! Ezzel csak annyit érsz el, hogy mindent a nulláról kell elindítani minden egyes alkalommal, ami végső soron sokkal nagyobb energiát igényel, és jóval tovább is tart. Az lehetséges, hogy a bezárást követően az első alkalmazás amit elindítasz gyorsabban indul, de az összes többi app, amit fölöslegesen bezártál, lényegesen lassabban fog a következő alkalommal indulni. Ha úgy érzed, hogy egy alkalmazást ritkán használsz csak, akkor se bántsd, hiszen ha a telefonnak szüksége lesz memóriára, előbb-utóbb magától úgyis be fogja zárni azt, azzal a különbséggel, hogy a telefon ezt a másodperc töredéke alatt teszi, te viszont 1-2 másodpercet is elpocsékolsz erre, ami már eleve a képernyő használatának idejét is megsokszorozza. Bízd rá az iPhone-odra! Neked az a dolgod, hogy használd, nem az, hogy a telefon helyett is gondolkodj. Hidd el, az Apple a lehető legoptimálisabb megoldását találta ki arra, hogyan kell az alkalmazásaidnak elindulnia és bezáródnia. Ennél te manuális eszközökkel semmiképp sem fogsz tudni jobb eredményt elérni legyen szó akár sebességről, akár az akkumulátor használatának idejéről. Egy automata váltós autón sem nyomkodjuk kézzel a le-fel váltás gombokat, amikor mi úgy gondoljuk. ;)

Nagy kommentháború elkerülése végett

A cikkben taglaltak laikusok számára készültek, nyilvánvalóan egyes elemeibe bele lehetne kötni. Lehetnek helyzetek, amik nem a cikket igazolják, néha célszerű lehet egyes alkalmazások manuális bezárása. Azonban néhány kivételtől eltekintve kijelenthetjük, hogy az semmiképp sem célravezető, ha folyamatosan mindent bezárva tartunk. Decsi Dániel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!