imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Stanford Egyetem szerint is az Apple Watch a legpontosabb


Már ami a pulzusmérést illeti. Az elégetett kalóriák esetében már nem muzsikált ilyen jól az Apple okosórája, viszont ebben a szegmensben egyik konkurens eszköz sem minősül megbízhatónak. A kutatók több vetélytárssal hasonlították össze az Apple Watch képességeit.

Az már senkinek nem hat újdonságként, hogy az Apple Watch pulzusmérése rendkívül pontos. Különböző cégek és csoportok tesztelték már az órát, és mindegyik kutatás a Watch-ot hozta ki legpontosabbnak. Olyannyira, hogy az értékek elemzésével akár még a szívinfarktus előjelei is időben észlelhetők, amivel sok életet lehetne megmenteni.

A mostani hír annyiban különbözik, hogy egyrészt egy egyetem, azon belül is a világ élvonalába tartozó Stanford Egyetem kutatói végezték, tehát a tudományos alaposság felől kétségünk se lehet. Másrészt nem csak az Apple Watch-ot vizsgálták, hanem a többi piacon lévő márkák termékeit is. A kérdés az volt, hogy mennyire mérik ezek az eszközök pontosan a pulzust, és az elégetett kalória mennyiségét.

A kísérletbe 60 résztvevőt vontak be. Mindegyik tesztalannyal testmozgást végeztettek úgy, hogy egyenként végig kellett próbálniuk a legismertebb fitneszeszközöket, úgymint Samsung Gear S2, MIO Alpha 2, Microsoft Band, és Fitbit Surge, de ezen kívül is volt még pár kevésbé ismert termék. A kutatók pedig párhuzamosan orvosi műszerekkel is lemérték a mérnivalót, majd a kapott adatokat összevetették az okoskütyük eredményeivel.

A pulzus esetében a kutatók ugyanarra jutottak, mint amire számítani lehetett. Az Apple Watch lett az egyértelmű győztes, mindössze 2%-os medián hibaszázalékkal. Legkevésbé a Samsung Gear S2 bizonyult pontosnak, a medián hibaszázalék itt elérte a 6.8%-ot, ami persze még így sem rossz. Ennél érdekesebb eredmény viszont hogy úgy tűnik, az eredmények hibaértékei általánosan rosszabbak bizonyos tevékenységek végzésekor minden eszköznél. Legpontatlanabbaknak gyaloglás közben bizonyultak az eszközök, legpontosabbnak pedig biciklizéskor.

A kutatás egyik ábrája, amiből semmit nem értek.

Cudarabb viszont a helyzet az elégetett kalória mennyiségének mérésénél. Ebben a versenyszámban a FitBit Surge teljesített a legjobban, de még így is 27%-os volt a hibaarány. Értelemszerűen a többi eszköz még pontatlanabb volt ennél, a Microsoft Band 33%, az Apple Watch pedig 40%-os aránnyal hibázott. Mentségére szóljon, hogy a kutatók szerint az Apple okosórája mutatta a legkonzisztensebb adatokat – na nem mintha ez sokat számítana, ha már egyszer pontatlan. Az abszolút vesztes a PulseOn volt, brutális 92,6%-os hibaaránnyal. Ennél még az is jobb, ha magadnak tippeled be az elégetett kalóriák mennyiségét.

A kutatás egy másik ábrája, amiből szintén semmit nem értek.

Látszik, hogy akármennyire is okosak már ezek az eszközök, azért még bőven van hová fejlődni. A pulzusmérés, ami talán az egyik legfontosabb, megnyugtatóan pontos, viszont az elégetett kalóriaszámláló gyalázatosan pontatlan. Márpedig egy fitneszeszköztől ennél azért szebb eredményeket várna az ember…

A teljes tanulmányt itt olvashatjátok.

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!