imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Készítsük el a legújabb Star Wars robotot otthonunkban


Az idén megjelenő Star Wars 7 előzetesében láthattunk egy robotot, amelyet addig még soha. A rendező BB-8 névre keresztelte. Ahogy az a képen is látszódik, a fejrész hasonlít a már előző filmekből ismert R2-es modellekére, viszont a teste egy teljes gömb. A robotot pedig éppen az ilyen felépítése miatt elkészíthetjük otthonunkban is, de persze az nem árt, ha van tapasztalatunk az ilyesmiben. Mindenki csak saját felelősségre álljon neki!

A robot filmbeli szerepe még tisztázatlan, és jobb is, hogy a film megjelenése előtt nem is spoilerezték el a készítők. Ami biztos, hogy képes ellátni azokat a feladatokat, amelyeket az R2-esek, de felreppentek olyan pletykák is, hogy szemétgyűjtögető robotok lesznek. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy egy mozgásra és hang kiadására képes modellt a nemrégiben rendezett Star Wars ünnepségen is a színpadra küldtek. Erről a videót alább nézhetitek meg.

A technológiai fejlesztést, amivel a robot életre lehetett kelteni a Sphero nevezetű cég hozta el nekünk, amely cég egyébként is az iOS alkalmazások által vezérelt robotjairól híres. Az otthoni elkészítéshez is az ő termékükre van szükségünk, melyet beszerezhetünk innen. Ha beszereztük, akkor szükségünk lesz még némi kézügyességre, egy iOS-es készülékre, egy pár erős mágnesre illetve némi festékre a dizájn kedvéért. A fejrészre Christian Poulsen, aki először elkészítette a robotot, poliuretánt használt. Mivel ez valószínűleg kevés embernek áll a rendelkezésére én azt ajánlom, hogy valami hasonlóan könnyű anyagból faragja ki az ember, rögzítsen pillanatragasztóval egy mágnest az aljára, majd fesse le.

bb8sphero02

A veszélyes része itt jön a műveletnek, és ezt mindenki csak saját felelősségre végezze el. Óvatosan, úgy, hogy csak a borítását vágjuk, válasszuk ketté a Sphero burkolatát egy fűrésszel. A belső rész tetejére kell a mágnest illeszteni, de úgy, hogy ne zárjunk ezzel semmit rövidre lehetőleg. Ha jó erősen odarögzítettük a szerkezethez, akkor ragasszuk össze a két félgömböt ismét, csiszoljuk le finomszemcsés dörzspapírral a ragasztást, és fessük le az általunk kívánt színre.

bb8sphero10

Ha végeztünk elméletileg csak annyi a feladatunk, hogy a két elkészült felet összeillesszük és az iOS-t futtató eszközünkkel irányítsuk az elkészült droidot. Mivel én mindig is odavoltam a robotikáért és a programozásért, elgondolkodtam, hogy azok, akik esetleg több időt is eltöltenének a robottal, azok elektromágnesek felhasználásával a fejet is irányítani tudnák, sőt egy jól megtervezett mikrokontrolleres nyák és egy buzzer segítségével, azt is megoldhatják, hogy a saját nyelvén kommunikálni is tudjon a robot.

A Sphero 2.0 egyébként önmagában is egy nagyszerű játék, tehát nem feltétlen kell nekiesni és egyből szétszedni. Többféle dologra képes, és ha nincs rajta a sok fölösleges festék ráadásul még hihetetlen gyors is. Azoknak pedig, akik a BB-8 droidot otthonukban szeretnék tudni, de nem szeretnek barkácsolni, a Star Wars 7 megjelenésével valószínűleg egy időben a Sphero-t gyártó cég piacra dobja a hivatalos BB-8 játék droidot, amelyet majd 150 dollárért meg is vásárolhatunk majd.

Forrás, képek és eredeti leírás: makezine.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!