imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Statisztikai appok az életed minden területére


Két fajta ember létezik: aki becsülettel vezeti a határidőnaplóját, összeírja a havi kiadásait és úgy általánosságban szeret minden apróságról pontosan tudni; illetve az, aki az előbb felsoroltaktól mind hidegrázást kap. Cikkünkkel az előbbi csoport tagjainak szeretnék pár hasznos alkalmazástippel szolgálni.

Imádod a diagramokat, a listákat, a kimutatásokat? Akkor neked szól ez a mai alkalmazásajánló! 3 appot választottunk ki most, amik nagyjából le is fedik egy felnőtt ember hétköznapjait: alvás, pénzkeresés és költés, illetve mászkálás különböző helyek között. Az evés-ivás hiányzik kicsit a listából, de egyetlen olyan alkalmazásról sem tudunk, ami ezeket a területeket kompromisszum-mentesen tudná követni. A legtöbbjük az önbevallás alapján működik, és még úgy se mindig pontosan, úgyhogy ezeket most kihagytuk a felsorolásból. A legjobb fitneszalkalmazásokat pedig Pat már kiválóan összegyűjtötte nemrég.

Life Cycle

Valamikor október végén, a hét ingyenes alkalmazása mellett a Life Cycle nevű app is költségektől mentesen volt letölthető. Rögtön le is csaptam a lehetőségre, és még milyen jól tettem! Régóta kerestem valami hasonló statisztikai applikációt, ami elsősorban azt monitorozza, hogy hol, mennyi időt töltünk, mivel foglalkozunk napközben.

appsl

A Life Cycle ennek megfelelően egy bő 80 órás tanulással kezdi a karrierjét. Utána viszont tényleg meglepően pontos adatok tud szolgáltatni. Percre pontosan tudja, mikor léptél ki az házad ajtaján, mikor értél be a munkába (a főnöködnek ne mutasd meg), vagy hogy mennyit aludtál az este. Ez utóbbi mondjuk nem volt mindig tökéletes, előfordult, hogy hajnal tájékán valamiért felébredtem, ránéztem a telefonra, de az app azt hitte, hogy aznap korán keltem aranyat lelni. Ettől függetlenül megy minden magától.

Persze ehhez nekünk is hozzá kell majd járulnunk az elején. Bár az otthon, munkahely, alvás, gyaloglás, tömegközlekedés tevékenységeit elég precízen belövi az alkalmazás, de az általunk meglátogatott többi helyre manuálisan kell rátanítani. A lokációt és az eltöltött időt magától listázza, nekünk már csak annyit kell kiválasztani hogy mi a hely neve (kilistázza a környéken találhatóakat), és hogy milyen tevékenységet végeztünk ott. Ezután már ha legközelebb arra járunk, kérdezés nélkül felismeri a helyszínt.

lifecycle

A tevékenységeinket az app a főoldalon található nagy kördiagramba gyúrja össze, így pontosan leolvashatjuk, hogy aznap például mennyi időt vesztegettünk el tömegközlekedésre. Ezekből a diagramokból egyébként létezik heti, havi és éves összefoglaló is, amik igen tanulságosak lehetnek. Főleg, hogy itt már tendenciákat is megfigyelhetünk, tehát ha egy hónapban mondjuk kevesebbet aludtál az előzőhöz képest, viszont többet dolgoztál, akkor épp itt ideje fizetésemelést kérni, és még bizonyítékkal is alá tudod majd támasztani igényeid.

Jó hír, hogy a Life Cycle már tartósan ingyenesé vált, nem érdemes kihagyni.

Sleep Cycle

Aki esetleg nem ismerné: a Sleep Cycle egy olyan alkalmazás, ami az alvásunkat monitorozza, az iPhone-okban található giroszkóp és gyorsulásmérő segítségével. A mozgolódásunk alapján megmutatja, mennyire volt „minőségi” éjszakánk, illetve mennyit aludtunk, milyenek voltak az alvási ciklusok. Szintén a mozgás alapján megpróbálja kitalálni a REM-fázisokat, illetve reggelente értékelhetjük az éjszakánkat. Beállíthatjuk azt is, hogy mondjuk egy 30 perces időszakban ébresszen, olyankor, amikor a legéberebbek vagyunk, így frissen, üdén, kipihenten pattanhatunk ki az ágyból.

sc

Elalvás előtt „tagelhetjük” a napunkat, vagyis például egy idő után láthatjuk az alvás minőségéből, hogy érdemes volt-e még a nyolcadik kávét meginni este 10-kor. Persze egy ilyen telefonos alkalmazás nem lehet annyira pontos, mint a komoly alváselemző műszerek, de ennek ellenére teljesen jól használható. Az adatainkat ráadásul az Egészség (Health) alkalmazásban is láthatjuk.

A prémium felhasználók még ennél is alaposabb elemzést kapnak. Figyelhetjük, hogy milyen hatással vannak az alvásunkra a különböző tevékenységek (akár a Life Cycle adatok alapján is, mivel ugyanaz a fejlesztő), vagy például az időjárás, illetve nyomon követhetjük a pulzusunkat, összeköthetjük a Philips Hue lámpáinkkal és többek között további kíméletes ébresztőhangokat is beszerezhetünk.

sleep-cycle

Az alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból, a prémium funkciókért viszont 30 eurót kell fizetni évente. Utóbbiakat egyébként 1 hónapig ingyenesen tesztelhetjük is.

Koin

A pénzügyi tervezés kulcsfontosságú minden háztartás életében. Lényeges például tudnunk, hogy mennyiből gazdálkodhatunk a hónapban, mennyit kell félretenni a nyaralásra, hol vághatóak meg a költségek, és hogy mire megy el a legtöbb pénz, főleg, ha az ember nem milliárdokból gazdálkodik havonta. Apukám ezt még egy piros négyzetrácsos füzetben vezette, nekem szerencsére már vannak okostelefonos opcióim is. Az egyik legjobb ilyen pedig a Koin, ami azon kívül, hogy egyszerű és átlátható dizájnt kapott, még magyarul is tud, tekintve hogy a készítők is hazánkfiai.

koin

A koncepció végtelen egyszerű: megadod a havi bevételed, vezeted a kiadásaid, ennek köszönhetően pedig az egészet folyamatosan nyomon tudod követni. Az egyenleg fülön az aktuális nap pénzügyi mozgásait látod, alul pedig egy sáv jelzi, hogy éppen hányadán állsz a havi költségvetéssel. Az áttekintőben heti, havi és éves statisztikákat hozhatsz létre, megadhatsz rendszeres bevételeket és kiadásokat is, mint például a lakbér, a rezsi, vagy a fizetés.

A lényeg az alsó sáv közepén elhelyezett pluszjel. Erre kattintva egy egyszerű felületen keresztül gyorsan megadhatod mennyit költöttél vagy kerestél, majd hozzáadhatod a tételt egy nagyobb kategóriához (pl: bevásárlás, háziállat, közlekedés stb…). Ha még precízebb akarsz lenni akkor az egyedileg létrehozható címkékkel tovább részletezheted a pénzmozgás jellegét (pl: #olajcsere), de még fényképet is csatolhatsz.

desktop
Webes nézet

Ha nem akarod, hogy illetéktelenek is hozzáférjenek a költségvetésedhez, akkor érdemes bekapcsolni a jelkód vagy Touch ID védelmet, merthogy ezekre is van lehetőség. A szinkronizációnak hála pedig akár még online is vezethetjük a listát, ha esetleg távol lennénk a telefonunktól. Tényleg nehéz belekötni az alkalmazásba, pont azt tudja, amire létrehozták.

A spórolás pedig már az alkalmazás letöltésénél megkezdődik, a Koin ugyanis ingyenesen szerezhető be az App Store-ból.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!