imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Staying Together: egy szerelmespár idegtépő kalandjai


Jön a Valentin-nap, aminek ugyan nem vagyok nagy rajongója, de manapság nem lehet úgy mozogni sehol sem, hogy ne találjuk szembe magunkat vele. Ebből az apropóból jelent meg a Naquatic legújabb játéka, a Staying Together, mely egy egészen érdekes koncepcióra épül.

Ha a játék célját nézzük, akkor a lényeg nagyon egyszerű: el kell jutnunk a pálya bizonyos pontjára, miközben összegyűjtjük az összegyűjtenivalókat, ami jelen esetben egy szív három darabját jelenti. Jobbra és balra mozoghatunk, mindenféle veszélyek – például tüskék – leselkednek ránk, amikhez hozzérve meghalunk, illetve ha leesünk valahol, akkor is kezdhetjük elölről a pályát.

Staying Together

Mi akkor a különlegesség? Az, hogy egyszerre két karaktert, egy bajszos srácot és egy masnis szőke lányt irányítunk, akik a pálya két különböző pontjáról indulnak a közös cél felé. Vagyis nekünk kell segítenünk rajtuk, hogy egymásra találjanak a térkép erre kijelölt, sejtelmesen világító pontján. A következő csavar a dologban, hogy igazi szerelmespárhoz méltóan mindent egyszerre csinálnak – ha mozgunk, mindketten mozognak, ha ugrunk, mindketten ugranak.

Ha ez nem lenne elég, ráadásul egymással szemben indulunk, ami azt jelenti, hogy alapvetően vagy egymás felé, vagy egymástól távolodva mozgunk, tehát mintegy tükörképként. Ha a bajszos fickó jobbra megy vagy jobbra ugrik, akkor a szőke lány balra mozog és balra ugrik. Elsőre ez bonyolultan hangozhat, másodikra annyira nem, harmadikra viszont, miután elindítottuk a játékot, és a hetedik pályán (jelzem: összesen hatvan pálya van egyelőre) kisebb-nagyobb megszakításokkal egy órát szenvedtünk, akkor rájövünk, hogy tényleg bonyolult.

Staying Together

A Staying Together ugyanis amennyire aranyosan van megrajzolva, annyira a végletekig ge szemét játék. Nem elég, hogy komoly logikai feladatot jelentenek az egyre nehezedő pályák, nem elég kitalálnunk, hogy mit kéne csinálni, hanem nagyon pontosan végre is kell hajtanunk a mozdulatokat, mert egy tizedmásodpercnyi tévedés, és máris bukfencezve hullnak a mélybe a karaktereink. Férfiasan be kell vallanom, a fentebb már emlegetett hetedik pályán volt, aki azt hitte az irodában, hogy a földhöz vágom a telefont, és valóban nem álltam messze tőle.

Miközben bővül a szókincsünk a válogatott szitkozódásokat és káromkodásokat tekintve, aközben andalító zongoraszó szól a háttérben. A játék zenéjét Kevin MacLeod jegyzi. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, tényleg csak pár hang a zongorán, de ez, és a nagyon eltalált grafika valami egészen különleges hangulatot ad a Staying Togethernek. Így hiába halunk meg gyakorlatilag három másodpercenként, valahogy mégis újra és újra nekifutunk az adott pályának, hátha tizenháromezer-hatszázhuszonhatodszorra sikerülni fog. És ezek még csak az alappályák, a szívekkel nyithatjuk ki az igazán nehezeket… Egyébként az összesen 60 pályából az első 20 ingyenes, a maradék negyvenhez alkalmazáson belüli vásárlással juthatunk hozzá, ha addigra marad még ép iPhone-unk vagy iPadünk, amin játszani tudunk.

Staying Together

Én alapvetően szeretem az olyan játékokat, amik felidegesítenek és szemetek, úgyhogy a Staying Together is becsempészte magát a szívembe. A Valentin-napi meghittség közbe beiktatott szünetekben azonban ne ezzel üssük el az időt, mert a kedvesünk valószínűleg a második, csendes és szeretettel teli éjszakába keservesen beleüvöltött káromkodásnál kivág, mint macskát szarni.

• Staying Together letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)
iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!