imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs betegsége miatt lett olyan az Apple Watch, amilyen?


Sokszor olvashatjuk, hogy Steve Jobs szellemisége még halála után is meghatározza azt, hogy milyen irányba tart az Apple. Bár az Apple Watch igazi kidolgozása csak Jobs 2011-es halála után indult meg, úgy néz ki, hogy valamilyen szinten mégis befolyással volt rá az Apple egykori CEO-ja – természetesen nem közvetlenül –, méghozzá az irányvonalat illetően: segíteni ott, ahol az egészségügy nem tud segíteni.

Tim Bajarin, a Time magazin újságírója számolt be erről, aki állítása szerint sokat beszélgetett az Apple vezetéséből többekkel a témáról. Jobsnál 2004-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, ami végül 2011-ben végzett vele. Ez alatt az idő Jobs sokszor megfordult az amerikai egészségügyi ellátórendszer különböző fórumain, és nem volt elragadtatva. Bár Jony Ive és Tim Cook is elsősorban a divattal hozza összefüggésbe az Apple Watch-ot, Bajarin szerint látszik, hogy az Apple mai felső vezetésére is hatással volt Steve Jobs betegsége, ezért nem véletlen, hogy az egészségmérés és adatrögzítés az Apple Watch egyik fő funkciója, ami a hírek szerint az Apple Watch 2-ben további biometrikus szenzorokkal fog bővülni.

Jobs azt tapasztalta, hogy a töredezett egészségügyi rendszerben, különösen a súlyos betegségekkel küzdő betegek esetében, a napi szintű részletes, olykor életmentő adatok nem jutnak el a pácienstől az orvosig. Ha lehet mondani, Jobs és az Apple egyfajta „digitális rendet” szeretett volna vágni a kaotikus egészségügyi rendszerben, hogy minden adat – és ezáltal a lehetőség – meglegyen ahhoz, hogy valakit sikeresen kezeljenek. A piacon meglévő aktivitásmérők pontosságával és részletességével elégedetlenek voltak, ezért először a szoftveres hátteret akarták megteremteni az eszköznek. Így indult el 2014-ben a HealthKit, majd 9 hónappal később a ReasearchKit majd CareKit, ami szélesre tárta a kaput a fejlesztők előtt, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amik a legkülönbözőbb egészségügyi adatokat képesek mérni az Apple saját Health appjával, sőt, ezen túllépve kutatóorvosoknak is segítséget nyújt.

Yoky Matsuoka
Yoky Matsuoka

Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy nem áll le ezen a téren az Apple, sőt, tovább erősít. Nemrég felvették a Google X Lab alapítóját, a Nest egykori munkatársát, Yoky Matsuokát. Matsouka Jeff Williams üzemeltetési vezérigazgató-helyettes vezetése alatt fog dolgozni az Apple összes egészségügyi projektjén. A fent már említett HealthKit, ResearchKit és CareKit is Williams hatáskörébe tartozik, de állítólag még várható folytatás, ezek csak a keretek. Matsouka a legnevesebb amerikai egyetemeken (Berkeley, MIT) foglalkozott villamosmérnöki, robotikai és idegtudományi témakörökkel, de ő tervezte a BarrettHand kézprotézis szoftverét is. Az „idegrobotika” (idegtudomány és robotika) terén elért eredményeiért több díjat kapott. 2015-ben hívták a Twitterhez is alelnöknek, de állítása szerint egy súlyos betegség megakadályozta ebben.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy Matsouka mivel fog foglalkozni az Apple-nél, de kíváncsian várjuk az eredményeket.

Források: Apple Insider, Time

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!