imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs-idézetek


Ma három éve, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója nincs velünk. Neki köszönhetünk számos olyan terméket, melyekkel az Apple megváltoztatta a számítástechnika és szórakoztatóelektronika világát: a Macintosh-t, az iPodot, az iPhone-t és az iPadet.

Steve élete és pályafutása során rengeteg olyan dolgot mondott, mely rávilágított szinte látnoki képességeire, illetve arra a zsenialitására, hogy az Apple-t vezette. Emlékezzünk rá most pár tőle származó idézettel.

 

Életed egész hátra levő részében cukros vizet akarsz árulni, vagy meg akarod változtatni a világot?

Ezzel a mondattal csábította át John Sculley-t a Pepsitől az Apple-höz vezérigazgatónak. Steve akkor még nem tudhatta, hogy pont Sculley lesz az, aki később kirúgja az általa alapított Apple-től.

 

Minek lépnél be a haditengerészethez, ha kalóz is lehetsz?

A Macintosh-projektben Steve Jobson kívül senki nem hitt az Apple vezetésében. Az új számítógépen dolgozó csapat éppen ezért mintegy számkivetettként tevékenykedett Steve vezetésével. Még egy kalózzászlót is kitettek a Macintosh Divíziónak helyt adó külön épületben.

 

Nem kérdezheted meg a vásárlókat, hogy mire vágynak, mert mire megpróbálod azt megadni nekik, már mást akarnak majd.

Ezt még 1989-ben mondta, de Steve pályafutása alatt híres volt arról az Apple, hogy nem piackutatások alapján fejlesztik a termékeiket, hanem Jobs megmondja, mi lesz a jó az emberek számára.

 

A számítógép számomra a legjelentősebb eszköz, amit valaha kitaláltunk. Olyan, mint egy kerékpár az elme számára.

Ezt már új cégénél, a NeXT-nél mondta. Az idézet teljes megértéséhez érdemes megnézni az alábbi videót, melyben kifejti, hogy az emberiség hogyan kerekedik a természet fölé a találmányaival.

 

Nem igazán érdekel, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. Nekem az számít, hogy este mikor lefekszem, tudjam, hogy valami csodálatosat alkottunk.

Ezt abban az időszakban monda, amikor a Microsoft szárnyalt, és Bill Gates lett a világ leggazdagabb embere. 2003-tól Steve fizetése az Apple-nél évi 1 dollár volt, és egyéb juttatásokat (pl. részvényopciót) sem fogadott el a cégtől.

 

A Microsoft problémája az, hogy egyszerűen nincs ízlésük. Egyáltalán semmi ízlésük. És ezt nem apróságként értem, hanem hatalmas dologként, nincsenek eredeti ötleteik és nem visznek túl sok kultúrát a termékeikbe.

Ezt még 1996-ban mondta, amikor a két cég (és „rajongóik”) között talán a csúcson volt a háború. Egy évvel később aztán a Microsoft 150 millió dollárt fektetett az Apple-be, gyakorlatilag megmentve a céget a csődtől. Aztán visszatért Steve Jobs.

 

A termékek szarok! Semmi szexi nincs bennük!

Ezt közvetlenül a visszatérése előtt mondta az Apple termékeiről. Akkoriban valóban bézs doboz volt minden Macintosh, ugyanolyan kinézettel, mint bármelyik PC. Egy évvel később mutatta be aztán az első iMacet.

 

Az innovációnak semmi köze ahhoz, mennyi pénzt költesz kutatás-fejlesztésre. Amikor az Apple bemutatta a Macet, az IBM legalább százszor annyit költött K+F-re. Nem a pénzről szól. Az emberekről szól akikkel dolgozol, a vezetésről, arról, mennyire érted meg az egészet.

Ezt még 1998-ban mondta az iMac bemutatásának évében egy, a Fortune magazinnak adott interjúban.

 

Olyan jól néznek ki a gombok, hogy meg akarjátok majd nyalni őket!

Ezt az OS X Aqua kezelőfelületének bemutatásakor mondta.

 

Az összes technológiámat elcserélném egy délutánra Szókratésszel.

Egy 2001-es Newsweek interjúban.

 

Az emberek azt hiszik, ez csak külsőség – hogy a dizájnerek kapnak egy dobozt, azzal, hogy »Oldd meg, hogy jól nézzen ki!« Szerintünk nem ez a dizájn. Nem az, hogy valami hogyan néz ki, vagy milyen érzetet ad. A dizájn az, hogy valami hogyan működik.

Steve Jobs elválaszthatatlan munkatársa és barátja volt Jony Ive az Apple-nél. Kettejüknek köszönhető az a hozzállás a dizájnhoz az Apple-nél, amely naggyá tette a céget.

 

Én vagyok az egyetlen akit ismerek és egy év alatt elveszített negyedmilliárd dollárt… Ez igencsak építi a személyiséget.

Idézet az Apple Confidential 2.0 című könyvből, mely az Apple történetéről szól.

 

Bárcsak olyan egyszerű lenne nagyszerű termékeket fejleszteni, mint kitölteni egy csekket. Akkor a Microsoftnak nagyszerű termékei lennének.

Ezt a részvényeseknek mondta, amikor azok kérdőre vonták, mert eltolták az OS X Leopard megjelenését az iPhone fejlesztése miatt, ahelyett, hogy új fejlesztőket vettek volna fel a céghez.

 

Olyan mintha egy pohár jeges vizet adnál valakinek a pokolban!

A híres Steve Jobs – Bill Gates interjúból, melyet Walt Mossberg készített velük. Steve az iTunes windowsos verziójára gondolt.

 

A halálomról szóló hírek erősen túlzóak.

Steve Jobs ezzel a Mark Twain-idézettel vágott vissza, mikor a Bloomberg véletlenül megjelentetett egy 17 oldalas nekrológot róla 2008. augusztus 27-én. Végül peddig nézzünk pár idézetet legendás beszédéből, melyet a stanfordi egyetemen tartott 2005-ben:

Akkor még nem láttam, de az, hogy kirúgtak az Apple-től, az egyik legjobb dolog volt, ami valaha történt velem.

 

Amikor 17 voltam, valahol olvastam egy idézetet, amiben azt írták »Ha minden napodat úgy éled, mintha életed utolsó napja lenne, egy nap biztosan igazad lesz majd.« Nagy hatással volt rám, és az azóta eltelt 33 évben minden reggel megkérdezem magamtól a tükör előtt: »Ha ma lenne életem utolsó napja, akkor is azt szeretném csinálni amit ma tenni fogok?« Ha pedig túl sok egymást követő nap »nem« a válaszom, akkor tudom, hogy ideje megváltoztatni valamit.

A halál az a sors, melyben mindannyian osztozunk. Még soha senki nem úszta meg. És ennek így is kell lennie, hiszen valószínűleg a halál az élet legjobb találmánya. Ez változtatja meg az életet. Eltakarítja a régit, és helyet ad az újnak.

Forrás: Wikiquote. Borítókép: Lionspire.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!