imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs interjú 1985-ből


A Longform publikált egy igen érdekes interjút, mely még 1985-ben készült Steve Jobs-szal. A 30 000 szavas interjú tele van érdekes anekdotákkal, és olyan jóslatokkal, amik mára beváltak.

Íme egy kis ízelítő az interjúból, de ha valaki jól tud angolul, érdemes elolvasni az egészet. Az alábbi részletben Jobs az internet megjelenését magyarázza.

Playboy: Mi fog változni?

Jobs: A legnagyobb indok, ami miatt a legtöbb ember vásárol majd egy számítógépet, az lesz, hogy egy otthoni kapcsolat segítségével csatlakozni tudjanak egy nemzetközi kommunikációs hálózathoz. Még csak az elején vagyunk ennek a lépcsőnek, de az biztos hogy legalább annyira figyelemre méltó és átütő lesz, mint korábban a telefon megjelenése.

Playboy: Miféle áttörésről beszél?

Jobs: Csak spekulálni tudok egyelőre. A mi iparágunkban sok ilyet látni: nem tudod pontosan az eredményt, de azt tudod, hogy valami nagy és nagyon jó lesz.

Playboy: Tehát arra kéri az otthoni-számítógép vásárlókat, hogy invesztáljanak 3000 dollárt lényegében a hitük alapján?

Jobs: A jövőben ez nem hit kérdése lesz. A dolog nehéz része, hogy az emberek specifikációkról kérdeznek, de nem tudsz pontos választ adni. Ha száz évvel ezelőtt valaki megkérdezte volna Alexander Graham Bell-t, “Mire leszel képes egy telefonnal?”, nem lett volna képes elmondani, hogyan fogja a telefon megváltoztatni a világot. Nem tudta volna előre megmondani, hogy az emberek majd felveszik a telefont, hogy megtudják milyen filmet játszanak a moziban azon az estén, vagy élelmiszert rendelnek telefonon keresztül, vagy felhívnak valakit, aki a bolygó másik felén él. De emlékezzünk csak vissza az első távíró gépre, amit 1844-ben mutattak be. Hatalmas áttörés volt a kommunikációban. Tulajdonképpen üzenetet küldhettél New-Yorkból San Franciscóba egy délután alatt. Az emberek arról beszéltek, hogy minden asztalra kellene egy távíró, hogy így növeljék Amerika produktivitását. De ez nem működött volna. Ez megkövetelte volna, hogy minden ember megtanulja a szekvenciákat, morzekódokat, hogy használhassa a távírót. Ez 40 órányi tanulást igényelt volna. Az emberek többsége sosem tanulta volna meg, hogy hogyan használják a távírót. Szerencsére Bell 1870-ben szabadalmaztatta a telefont. A telefon tulajdonképpen ugyanazt az alap funkciót tudta mint a távíró, de az emberek már tudták, hogy hogyan tudják használni. A legmenőbb dolog volt, hogy bár szavak közvetítésére lett kitalálva, lehetővé tette azt is, hogy akár énekeljél.

Jobs beszét arról is, hogy milyen volt a kapcsolat közte és Steve Wozniak között.

Playboy: Mi történt a társulással, ahogy az idő haladt?

Jobs: A legfontosabb, hogy Woz-t nem igazán érdekelte az Apple mint cég. Őt igazából az Apple II számítógép nyáklapja érdekelte, hogy elvihesse a Computer klubba anélkül, hogy megszakadna egy drót a szállítás közben. Megcsinálta és úgy döntött, hogy más dolgokkal foglalkozik. Neki más elképzelései voltak.

Playboy: Mint például a US Festival rock koncert és Computer show, amin 10 millió dollárt bukott?

Jobs: Nos, szerintem a US Festival egy kicsit örültség volt, de Woz erősen hitt benne.

Playboy: Mi a helyzet kettőtökkel mostanában?

Jobs: Ha valakivel olyan szorosan együtt dolgozol, ahogyan mi, olyan tapasztalatokat szerzel, ami egy életre összeköt. Bármilyen szóváltás is van köztetek, akkor is van egy kötelék. Annak ellenére, hogy az idő múlásával már nem vagytok olyan jó barátok, mint régen, mégis van valami, ami a barátságon is túlmutat. Woz a saját életét éli most. Ő nem nagyon fordult meg az Apple-nél az elmúlt öt évben. De amit tett, az be fog vonulni a történelembe. Mostanában utazik, és számítógépes eseményeken beszél. Ezt szereti.

A HP-nál töltött nyaráról Jobs viccesen mesélt.

Playboy: Elmentél dolgozni a Hewlett-Packard-hoz. Hogyan történt ez?

Jobs: 12 vagy 13 éves lehettem, amikor kitaláltam, hogy építeni szeretnék valamit, de ehhez szükségem lett volna alkatrészekre, ezért felvettem a telefont és felhívtam Bill Hewlett-et, aki benne volt a Palo Alto-i telefonkönyvben. Felvette a hívást és nagyon kedves volt. Nagyjából 20 percet beszélgetett velem. Egyáltalán nem ismert engem, de végül kaptam tőle pár alkatrészt, és még nyári munkát is kaptam tőle a HP-nál, az összeszerelő soron. A szerelés nem volt könnyű, nekem mégis maga volt a mennyország.

Emlékszem az első napomra, ahogy teljes lelkesedéssel kezdtem el mesélni Chris-nek, aki a felettesem volt, hogy a kedvencem az egész világon az elektronika. Megkérdeztem tőle, hogy neki mi a kedvence, mire lenézett rám, és azt monda: “A dugás!”. [nevet] Sokat tanultam azon a nyáron.

Steve-Jobs-3

A teljes interjút itt lehet elolvasni angolul.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!