imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs kedvenc „terméke”: az Apple


Ken Rosen még a ’80-as években kezdett Steve Jobsszal dolgozni, akkor, amikor Steve megalapította új cégét, a NeXT-et, miután kidobták az Apple-től. Életében is rengeteg pletyka keringett arról, hogy mennyire végletes volt a személyisége: egyszer nagyon kedves, máskor a legrosszabb ember volt akit el lehet képzelni.

Ken Rosen jelenleg a Performance Works nevű tanácsadó cégénél dolgozik, de korábban közel dolgozott Steve-hez, így jól ismerhette az Apple társalapítóját. Azt mondta, ha egy mondatban kéne összefoglalni, milyen volt Steve Jobs, akkor az alábbi lenne az az egy mondat:

Steve Jobs nemcsak olyan volt, amiket hallani róla, hanem olyan volt, csak még sokkal jobban olyan.

A Steve-vel kapcsolatos pletykák két fő csapás mentén rendeződnek: egyrészt a vezető szinte látnoki képességeiről és nagyszerű ötleteiről szólnak, másrészt arról, néha mennyire kegyetlen tudott lenni, hogyan üvöltözött azokkal, akik nem teljesítettek elég jól, vagy hibáztak. Rosen ezt mondta erről:

Amikor jó volt, sokkal jobb volt, mint a hírneve. Amikor durva volt az emberekkel, rosszabb volt annál, mint amit el tudsz képzelni.

Ennek ellenére azonban Ken Rosen szerint megérte Steve Jobsszal dolgozni, hiszen ő maga is rengeteget tanult tőle. Az pedig, hogy néha kicsit szigorú volt, érthető: a célja az volt, hogy a lehető legjobb csapatot hozza létre, olyan emberekkel feltöltve, akik a legalkalmasabbak az adott feladatra. A NeXT-nél Steve célja egyértelmű volt:

Egyszerűen csak egy olyan szervezetet akart létrehozni, ahol az emberek tudják, milyenek a jó termékek.

Steve Jobs a NeXT-nél. Kép forrása: Robert Holmgren.
Steve Jobs a NeXT-nél. Kép forrása: Robert Holmgren.

Ken Rosen Steve híres zsenialitásáról is beszélt. Azt mondta, amikor erről kérdezik, mindig ugyanazt a szemléletes példát szokta mondani. A NeXT-nél – ahogy sok más cégnél is – rendszeresen voltak különböző megbeszélések, amiken általában 6-8 ember vett részt. Sokszor volt, hogy nem találtak könnyen megoldást egy problémára. Steve Jobs viszont rendelkezett azzal a képességgel, hogy szinte azonnal átlátta a helyzetet:

Steve belépett az ajtón, és azt kérdezte: »Rendben, mi folyik itt?« Erre valaki azt mondta, megpróbálunk megoldani egy problémát, esetleg odasétált a táblához, és megmutatta mire nem találunk megoldást. Steve ekkor általában azt mondta: »Mi lenne, ha ezt csinálnánk?« Ilyenkor körülnéztél a szobában, és láttad, hogy az emberek megdöbbennek, leesik az álluk, mert tényleg nagyon jó ötletei voltak.

Ez a kiemelkedő problémamegoldó képesség azonban sokszor zavarta a cég többi dolgozóját, mivel ők nem jöttek rá a megoldásokra:

Az emberek reakciója elég változó volt. Először is, nagyon idegesek voltak, hogy nem nekik jutott eszükbe a megoldás. Én mindig azt mondogattam, az, hogy egy ilyen ember közelében lehetek és ilyen döntési folyamatokat láthatok, sok más problémát elfeledtet.

Egyébként Steve Jobs nagyon büszke volt a csapatra amit létrehozott később az Apple-nél. Walter Isaacson egy interjúban azt mondta, amikor egyszer megkérdezte Steve-et, hogy mi a kedvenc terméke, azt mondta, hogy az Apple, és a csapat amit ott sikerült létrehozni:

Egyszer megkérdeztem Steve Jobsot, hogy melyik termékre a legbüszkébb. Azt hittem, az iPodot, az iPhone-t, az iPadet vagy az egyik Macet mondja, mindegy. És azt mondta, egy terméket nehéz létrehozni, de egy olyan csapatot, mely folyamatosan jó termékeket csinál, még nehezebb.

Forrás: Business Insider, TUAW. Borítókép: NBC News.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!