imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Steve Jobs már 2004-ben megálmodta az Apple Cardot


Az Apple saját bankkártyájának ötlete nagyjából 15 éve lógott már levegőben – legalábbis az Apple volt hirdetési vezetőjének blogposztja szerint. Mindenesetre először azért érdemes megnézni milyen múltra tekint vissza az Apple Card.

2019. március 25-én az Apple bejelentette az Apple Cardot, és egyben “a hitelkártyák jövőjét” is. A nyárra várható, Wallet alkalmazásba integrált kártya elméletileg az Apple Payt is támogatja majd. Olyan előnyökkel szolgál majd, mint például a Daily Cash névre keresztelt pontgyűjtés, részletes költségvetési elemzés és alacsony kamat. Továbbá a kártya olyan helyeken is használható lesz, ahol Apple Pay opcióval nem lehet fizetni. A Goldman Sachs által kibocsátott kártya a MasterCard fizetési hálózata szerint fog működni.

Meg kell említenünk azonban, hogy a kártya körül cirkuláló híreket eleinte sokan szkepticizmussal fogadták és inkább elkezdtek arra fókuszálni, hogy a kártya miért nem lehet működőképes. Viszont kár előre inni a medve bőrére és azt állítani, hogy Steve Jobs sosem találna ki ilyet, vagy azon lamentálni, hogy milyen gyatra ötletekkel tud előállni Tim Cook és csapata. Az igazság az, hogy évekkel korábban Steve Jobs fejéből már kipattant a kártya ötlete.

Nemrégiben Ken Segall, az Apple egykori hirdetési vezetője azt nyilatkozta személyes blogján, hogy Steve Jobs és csapata már 2004-ben elkezdett dolgozni az Apple saját bankkártyáján. Akkoriban az Apple még teljesen más arculatot képviselt. Nem sokkal a zeneipar és a felhasználók zenehallgatási szokásainak megreformálása után Steve Jobs meggyőződése volt, hogy eljött az idő az Apple saját bankkártyájának bejelentésére, Apple Card néven. Steve Jobs ötlete az volt, hogy minden vásárlás után úgynevezett iPointokat lehet majd szerezni, amik beválthatóak lesznek az iTunesban. Jobs már akkor megkezdte a tárgyalásokat a MasterCarddal, viszont nem sikerült megállapodniuk, így lefújta a projektet. A reklámokért felelős csapat szintén elkezdte a munkálatokat az új kártya kampányán – Segall elő is kereste az erről szóló archívumot, amiben néhány akkoriban népszerű reklámfeliratot is talált, néhányat ráadásul meg is osztott a blogján.

Ami viszont még sokkolóbb, hogy a 2004-ben megálmodott kártya nem az első próbálkozás volt. Az Apple Store debütálásakor Steve Jobs és Ron Johnson előállt az Apple ProCare Card ötletével, ami professzionális vevőket célozta meg. Az Apple szavaival élve, a Pro Card “útlevélként szolgált a haszon és a privilégiumok világába a professzionális Mac felhasználók számára”. Sajnálatos módon a kártya “előnyei” nem voltak túl meggyőzőek: ingyenes fájlátvitel Power Mac G5-höz; “Pro Day” az Apple Store-ban 10% kedvezménnyel a szoftverekből, valamint ingyenes értesítések az új ajánlatokról. A kártya éves szinten 99 dollárba került. Egy akkori Apple Store dolgozó meg is jegyezte, hogy úgy próbálták becserkészni a legjobb pro ügyfeleket, hogy nem ajánlották fel nekik a kártya lehetőségét, inkább megvárták amíg maguktól igénylik a ProCare-t. Valamint érdemes lehet még megemlíteni a Barclaycard Visát is – a Barclays által kibocsátott Apple “jutalomkártyát”, ami inkább finanszírozáshoz használatos, de normál Visa kártyaként is tökéletes működik.

Lényeg a lényeg, hogy az Apple bankkártyájának ötlete nem is olyan
újkeletű, mint amilyennek tűnik. Mindenesetre reméljük, hogy ezúttal sikerrel jár majd. Levonva a konklúziót, az Apple Card nevet megtartotta a vállalat és ezúttal sikerült befűzni a MasterCardot is. Ettől függetlenül az új kártya “jutalom” terén meglehetősen különböző. Ha Apple Pay-jel szeretnénk használni az Apple Cardot, 2%-os napi pénzvisszafizetés jár. Ha bármilyen Apple hardvert vagy szolgáltatást veszünk a kártyával akkor ez az érték 3%. Ha pedig csak egy szimpla vásárlást intézünk vele, a napi pénzvisszafizetési arány 1%.

Nézd meg az új Apple Card bemutatkozó videóját:

 

Forrás: kensegall.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!