imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs-nak lett igaza: végleg meghalt a Flash


Az egykor szépreményű technológia érezhetően nagyon a végét járta az utóbbi években. Olyannyira, hogy mára a készítő Adobe is kénytelen belátni, hogy a Flash karrierje a végére ért. Steve Jobs hét éve már megmondta, hogy ez lesz…

A hír inkább techtörténeti szempontból fontos, hiszen egy jó ideje már aki teheti, nem használja a Flash-t. Sőt, sokan kifejezetten kerüliik. Az Adobe is ráérzett a haláltusára, így végül úgy döntött, 2020 után lelövi a Flash projektet. Egy komoly csatározás ér majd véget ezzel, amelyben nagy szerep jutott Steve Jobs-nak is.

A Flash több mint 20 évvel ezelőtt jött létre, és a maga korában tényleg elképesztően sikeres volt. 2005-ben, amikor az Adobe megvette a technológiát a Macromediától, a Macromedia állítása szerint a Flash a felhasználók 98%-ánál telepítve volt. A fejlesztők olyan játékoknál, videólejátszóknál, és alkalmazásoknál használták, amelyek elfutottak a legtöbb böngészőben.

Aztán az Apple egyszercsak úgy döntött, hogy az iPhone-ok nem fogják támogatni a Flash-t, ami ennek következtében rohamosan megindult a mostani halálához vezető úton. Persze az Apple lépése akkor ugyanolyan megosztó volt, mint most a jack-csatlakozó kinyírása. A kritikusok nem értették, mégis hogy merészelnek kihagyni egy ennyire elterjedt technológiát a készülékükből. De Steve Jobs-nak megvoltak az érvei.

2010-ben nyílt levelet írt, amelyben több ponton ment neki a Flash-nek.

A Flash-t még a PC érában készítették – PC-knek és egereknek. A Flash egy nagyon sikeres üzlet volt az Adobe-nak, és megértjük, miért akarják a PC korszakon túlra is továbblökni. De a mobil éra alacsony energiafogyasztású készülékekről, érintőfelületekről és open web sztenderdekról szól – csupa olyan területről, amelyben a Flash elbukott.

A médiapiac tömegével kínál tartalmakat az Apple mobil készülékei számára, demonstrálva ezzel, hogy a Flash egyáltalán nem szükséges már egy videó megnézéséhez, vagy bármilyen webes tartalom fogyasztásához. Ugyanígy bizonyítja ezt az a 250 ezer alkalmazás az App Store-ban: a több tízezer fejlesztőnek nem szükséges a Flash ahhoz, hogy grafikai elemekben bővelkedő alkalmazásokat készítsenek, ide értve a játékokat is.

Az olyan új, a mobil érában született nyílt szabványok, mint a HTML5, győzni fognak a mobilokon (és a PC-ken is). Lehet, hogy az Adobe-nak inkább arra kéne fókuszálnia, hogy jó HTML5 eszközöket készítsen, és nem arra, hogy kritizálja az Apple-t, amiért az hátrahagyta a múltat.” – részlet Jobs leveléből

Mint tudjuk, Jobs-nak végül igaza lett. A HTML5 szabvány terjedésével egyre többen kezdték száműzni a Flasht a gépeikről. 2014-ben a Google Chrome felhasználók (a Google böngészője beépített módon támogatja a Flash-t) 80%-a használta napi szinten a technológiát. Ez a szám mostanra 17%-ra zuhant, és a csökkenés folyamatos, nyilatkozta a Google.

A Flash tehát már egy ideje szépen fokozatosan menetelt a halálba, és most végül az Adobe is belátta, hogy új, poszt-Flash utáni utakon kell továbbhaladnia. A cég 2020-ra teljesen nyugdíjazni fogja a technológiát. Egy korszak fog lezárulni, az biztos, de legalább jöhet a helyébe egy új, egy jobb.

Forrás: Reuters

Az Apple mindig is be merte vállalni a Flash száműzéséhez hasonló kemény döntéseket. Ha úgy érzed, mostanában csak kullognak a többiek után, olvasd el ezt a cikket emlékeztetőnek. Eközben az iSTYLE-ban éppen 99 900 forintért szórják a garantáltan Flash-mentes iPhone SE-ket. Csapj le rá, mert csak július 31-ig tart az akció!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!