imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Jobs nélkül más lenne a világ


A mai napon szeretnék megemlékezni az informatika atyjáról, a zseniről, a látnokról, aki jobbá tette az életünket és aki nélkül a világunk nem olyan lenne mint most. Nélküle most nem írnám ezt a cikket, nem létezne a mai okostelefon és még sok minden más.

Az alábbi cikket az iOS-re fejlesztő 16 éves Orbán Balázsnak köszönhetjük, ő küldte el nekünk az ExtremTech cikkének fordítását, és mellé pár saját gondolatát. Balázs alkalmazásai szerepeltek egyébként a Magyar iOS-fejlesztők cikksorozatunk első részében.

 

Lehet szidni az Apple-t, lehet nem szeretni, de egy dolgot nem lehet elvenni tőle és magától Steve Jobs-tól sem, ez pedig az, hogy megváltoztatták az egész informatikai piacot, emberközelbe hozták a termékeket és megreformálták a világunkat. Steve Jobs 3 éve hunyt el hasnyálmirigy rákban. A mai napon megemlékezésként egy cikket fordítok le szabad fordításban, melyben arról olvashatunk, milyen lenne egy napunk Steve nélkül, hogy mindenkiben tudatosodjon a jelentősége.

1955 Február 24-t írunk. Az AT&T épp elkészítette az első tranzisztort, a Pentagon elkezdte fejleszteni az első nukleáris interkontinentális rakétákat és San Francisco-ban pedig megszületett Steve Jobs. Amikor meghalt, felbecsülhetetlen értéket hagyott az emberiségre, ami nem mérhető emberi egységgel. A sajtó ma, holnap, az elkövetkezendő hónapokban megpróbálja megfejtetni mit tett Steve Jobs, miket talált fel és milyen hatással voltak minden egyes emberre a termékei. Hogyan változtatták a világunkat, egy jobb és élvezetesebb világgá. De hogy jobban megértsük a jelentőségét inkább gondolkozunk másképpen. Nézzük meg milyen lenne ma a világunk ha Steve nem élt volna. Nagyon egyszerű lenne annyit mondani, mint ahogy a legtöbb ember is teszi, hogy nem lenne iPhone, iPad, Mac meg semmilyen Apple kütyü. De Steve-nek valójában sokkal több a jelentsége ennél:

Reggel felébredsz és ahelyett, hogy megnéznéd a telefonodon a legújabb híreket, e-mailedet, TV-t néznél és rádiót hallgatnál. Munkába menet nem lenne GPS az autódban, mert az autótervező cégek sohasem versenyeztek volna az informatikával, sohasem akartak volna egy számítógépet rakni az autóba és valószínűleg egy ilyen egység egy kisebb ház árába kerülne. Ehelyett CD-t vagy rádiót hallgatnál út közben.

Beérve az irodádba, nem egy számítógép fogadna az asztalodon, nem lenne egy magnézium és alumínium ötvözetből készült, gyönyörű számítógépház sem. Valamilyen nagy, vastag számológép lenne az asztalodon meg egy csomó papír, de ennyi. Ebéd közben vagy cigi szünetben játszhatnál Angry Birds-t a számológépeden valamiféle érintőtollal (érintőkijelző álom lenne csak), vagy beszélgethetnél a munkatársaiddal. Ahhoz hogy megnézd a terveidet, találkozóidat, nem a telefonos naptár alkalmazást indítod el, hanem fellapozol egy papír alapú naptárat vagy határidőnaplót.

A nap végén elhatározod, hogy hazabiciklizel, de szerencsétlenségedre elfelejtettél magaddal vinni egy új CD-t, így meghallgathatod újra a “Queen legjobb slágerei” című CD-det, amit már reggel is hallgattál. Nem ugrasz át számokat, mert a vaskos CD lejátszón annyi kis apró gomb van, hogy lehetetlen biciklizés közben nyomogatni őket. Elindítod a stopperórádat és mikor hazaérsz ránézel a papír alapú térképre és kiszámolod, mennyi utat tettél meg és mennyi kalóriát égettél el. Fitnesz karkötőről vagy óráról nem is álmodsz.

Hazaérve elfelejtheted a PC játékokat és a fényképszerkesztést Photoshop-ban vagy az internetezést. Az egyetlen szórakozás, ami a technológiához kötődik a Konzolon való játék, de ezektől sem a mai teljesítményt várd el. Digitális zene, filmletöltés még a sci-fi filmekben sincsen. A konzolodon egy borzalmas átláthatatlan felhasználói felület fogad, melyet még mindig csak a használati utasítással együtt tudsz kezelni, ezért a szabadidődet inkább a kertben olvasva töltöd, vagy netán zenét hallgatsz a vaskos CD lejátszódon.

Amikor végül lefeküdsz, nem nézel TV-t, nem mobilozol, nem netezel az iPad-en, hanem inkább könyvet olvasol vagy szimplán alszol.

Reggel amikor felébredsz folytatódik az 1950-es évekhez hasonlító életed és azon elmélkedsz mikor fognak azok a számítógépek a szobádban egy asztalon ülni és segíteni az életedet és egyszerűbbé tenni azt?

Ilyen lenne a világ Steve nélkül? Lehet. Lehet hogy ugyanilyen lenne mint most? Nem valószínű, de lehet. Nem tudjuk megjósolni mi lett volna, ha ő nem él. De én örülök annak, hogy élt és jobbá, egyszerűbbé, élvezhetőbbé tette az életünket a találmányaival és megoldotta azt amihez igazán értett. Emberközelivé és egyszerűen használhatóvá tette azokat a termékeket, amiket régen csakis a Tech-Geek-ek tudtak használni.

R.I.P Steve
Nyugodj békében Steve!

Forrás: www.extremetech.com

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!