imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Steve Wozniak az Apple kezdeteiről mesélt


Az Apple társalapítója és egykori elsőszámú mérnöke a Businessweknek adott interjújában számos érdekességet megoszt az Apple kezdeti napjairól, és arról, hogyan lett ötletükből egy sikeres termék.

Azt mondtad, hogy érezted, hogy egy forradalom van készülőben. Mit gondolsz, Steve Jobs is így érzett?

Ő mindig arról beszélt, hogy olyan ember akar lenni, aki előreviszi a világot, de nem igazán volt képes elkészíteni vagy megtervezni dolgokat, ahogy én. Steve igazán egy céget akart. Nem féltetlenül arra gondolt, hogy mit jelenthet egy számítógép az átlagembernek egy átlag otthonban. Steve megtalálta a szavakat, amik megmagyarázták, mire lesznek jók a számítógépek és mennyire fontosak lesznek a közeljövőben.

Megemlítetted, hogy nem szeretted a konfliktusokat. Steve szerette őket?

Steve meg akart róla bizonyosodni, hogy az álláspontja szilárd, erőteljes és mások meghallgatják. Szerencsére neki volt a legjobb agya. Általában valamilyen kicsi, apró javaslata volt, de szinte mindig igaza volt.

Hány számítógépet adtatok el?

Csak nagyjából száz Apple I-et adtunk el. Az Apple II-ből nagyjából pár ezret adhattunk el az első évben. Aztán volt egy táblázatkezelő programunk, amivel a kisvállalkozók egy óra alatt több munkát végezhettek, mint papírral és ceruzával 10 év alatt. Megsokszorozódtak az eladások. Talán úgy öt évbe tellett, mire egy milliót értékesítettünk — ez volt az első számítógép valaha, amiből egymillió fogyott.

Gondoltad volna, hogy az Apple egy óriásvállalattá növi kimagát?

Amikor megalapítottuk a céget, tudtam, hogy a számítógép sokkal előrébb jár, mint bármi, amit a világ valaha ismert. Tudtuk, hogy forradalmi eszközünk volt. Mindenkinek, aki csatlakozott az Apple-höz, ez volt a legnagyobb dolog az életében.

Mesélj egy kicsit a nyárról, amikor megépítettétek az Apple I-et.

Tökéletesen tisztában voltam vele, hogy egy forradalom kezdete közeleg, hogy rövidesen megfizethető számítógépeink lesznek. Az Apple I előtt minden számítógép úgy nézett ki — képzeld el a legborzasztóbb, érthetetlen számítógépet, amit valaha láttál egy múzeuman vagy egy filmben. Így nézett ki az összes. Ilyen hatalmas front paneljeik voltak fém kapcsolókkal, meg lámpákkal, meg ilyenekkel, és senki sem értette őket, kivéve a számítógép szakértőket. Az Apple I volt az első, aminek volt billentyűzete és kijelzője. Egy tévé. A billentyűzeten gépeltél, és a szavaid megjelentek a tévében, vagy a számítógép írhatta ki a saját szavait a tévére és játszhatott veled játékokat, vagy feltehetett kérdéseket és megválaszolhatta azokat. Ez egy történelmi fordulópont volt.

És ezt a munkát hol végeztétek?

A munkát — összeforrasztani dolgokat, összerakni a chipeket, megtervezni őket, összeállítani a terveket — a Hewlett-Packardnál az asztalomnál Cupertinóban. Fantasztikus idők voltak. Rengeteg mellék projektet tett lehetővé, és mindössze öt évvel törént ’75 előtt, amikor megépítettem az Apple computert, a legelsőt. A következő évben megépítettem az Apple II számítógépet.

Gyakran hallunk a garázsról. Ez jelentős része a történeteteknek?

A garázs egyfajta mítosz. Ott nem terveztünk, nem állítottunk össze kezdetleges gépeket, nem készítettünk prototípusokat, nem terveztünk termékeket. Ott nem végeztünk gyártást. A garázsnak nem volt sok célja, kivéve, hogy valahol otton érezhettük magunkat. Nem volt pénzünk. Otthonról kell dolgoznod, ha nincs pénzed.

A Businessweek hasábjain az interjú eredeti változata mellett egy igen érdekes videó is megtalálható, amiben Steve Wozniak az első Apple számítógépek egyikét porolja le és kapcsolja be hosszú évek után.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!